Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 16ου Ετήσιου Συνέδριου Αθηνών του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών που έγινε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, από 29 έως 31 Μαρτίου 2013.
Στο Συνέδριο συμμετείχε με επιτυχία, ομάδα μαθητών του σχολείου μας (σ.σ.: 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου) για δεύτερη φορά φέτος, καθώς είχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα η συμμετοχή άλλης ομάδας μαθητών στο 3ο Συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών που έγινε στα εκπαιδευτήρια «Πλάτωνα» στα Γλυκά Νερά, από 1-3 Μαρτίου.
Η συμμετοχή σε παρόμοιες δραστηριότητες γίνεται για πρώτη φορά από το σχολείο μας, με πρωτοβουλία των παιδιών μας και τη στήριξη του Συλλόγου μας.
Το Model United Nations (Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών) είναι ένας εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και διοργανώνει ετήσια μαθητικά συνέδρια που γίνονται σε πολλά κράτη με τη συμμετοχή μαθητών/τριών, από ξένες χώρες.
Σκοπός του MUN είναι η ευαισθητοποίηση των νέων στα παγκόσμια προβλήματα, η βελτίωση των ρητορικών τους ικανοτήτων με την δημόσια έκφραση και την τεκμηριωμένη υποστήριξη των ιδεών τους, καθώς επίσης η απόκτηση γνώσεων μέσα από την έρευνα και τη μελέτη διεθνών θεμάτων, προβλημάτων και εξελίξεων.
Η γλώσσα των συνεδρίων είναι η αγγλική.
Οι μαθητές αντιπροσωπεύουν ρόλους διπλωματών χωρών ή ΜΚΟ σε επιτροπές των ΗΕ όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας ή η Γενική Συνέλευση και μέσω της έρευνας που κάνουν για τα διεθνή ζητήματα που τίθενται, αναπτύσσουν επιχειρηματολογία για τις λύσεις που προτείνονται να ψηφιστούν μέσω των συμμαχιών που δημιουργούνται.
Στα ανωτέρω συνέδρια, συμμετείχαν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, αλλά και μαθητές από άλλες χώρες, όπως Γερμανία, Κύπρος και Τουρκία.
Τα παιδιά μας απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές, για την προετοιμασία, την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις εργασίες και την άψογη συμπεριφορά τους.
Η προετοιμασία των παιδιών ξεκίνησε από τον Νοέμβριο, όπου κάθε Σάββατο απόγευμα επί τρίωρο γινόταν μάθημα στο φιλόξενο χώρο του Συλλόγου «Κρηταγενής Ζευς» στο Μαρούσι, ο οποίος ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο αίτημα μας για παραχώρηση του χώρου του, σε αντίθεση με το Δήμο Αμαρουσίου που αγνόησε σχετικό αίτημα που του κάναμε.
Ως Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας κ. Ελένη Αττιλάκου για την εθελοντική, ανιδιοτελή προσφορά και συμβουλευτική που παρείχε όλο αυτό το διάστημα στα παιδιά μας, στο προσωπικό των εκπαιδευτηρίων «Πλάτωνα» που παρείχαν συμβουλευτική στο σχολείο αλλά και στις εγκαταστάσεις τους για την προετοιμασία των παιδιών μας, στον Σύλλογο Κρητών Αμαρουσίου για την παραχώρηση της αίθουσας του, καθώς και τα μέλη του συλλόγου μας που συμμετείχαν στην μετακίνηση των μαθητών με τα ΙΧ τους.
Ευχόμαστε η επιτυχία αυτή να παρακινήσει περισσότερα παιδιά του σχολειού μας στο μέλλον να συμμετέχουν σε παρόμοια προγράμματα γιατί το όφελος και τα μαθήματα ζωής που αποκτώνται είναι μεγάλα και το σχολείο μας να γίνει παράδειγμα και για άλλα δημόσια σχολεία του Δήμου μας και της περιοχής μας.
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 3ου ΓΕΛ Αμαρουσίου
Ο Αντιπρόεδρος Ο Πρόεδρος
Θεοδόσιος Παρασκευόπουλος Ρήγας Μπάρκουλας