Κατά το σχολικό έτος 2015-2016, το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ το οποίο αφορά στη μαθησιακή κινητικότητα εκπαιδευτικών και επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Το πρόγραμμα Erasmus+ δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα, βελτιώνοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα και πολιτισμό και να αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Στο πρόγραμμα αυτό πήραν μέρος τρεις εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου σε δύο διαφορετικά επιμορφωτικά σχέδια. Το πρώτο αφορούσε στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και το δεύτερο στην παρακολούθηση μαθημάτων (jobshadowing) σε ευρωπαϊκό σχολείο.
Από το Μαρούσι στην Πορτογαλία
Στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου, οι καθηγήτριες Μαρία Σεπυργιώτη (Αγγλικών) και Γεωργία Φέλλιου (Οικιακής Οικονομίας) παρακολούθησαν το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Sesimbra της Πορτογαλίας στις 20-27 Σεπτεμβρίου, με τίτλο “ICTasaToolforInterculturalandMediaEducation”. Στο σεμινάριο αυτό πήραν μέρος καθηγητές από Σουηδία, Νορβηγία, Λιθουανία, Πολωνία και Ελλάδα.
Αυτή η δραστηριότητα επιμόρφωσης αφορούσε στη χρήση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέσα από πρακτικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές τεχνικές να αποκτήσουν δεξιότητες χρήσης και αξιοποίησης προγραμμάτων στη διδασκαλία, προκειμένου να υποστηριχτεί μια νέα κουλτούρα μάθησης στο σχολείο (όπως Moodleplatform, Tabletsineducation, Interactiveboards, κ.λπ). Επιπλέον εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στη διαχείριση της πολιτισμικής πολυμορφίας στην εκπαίδευση μέσα από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Στα πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών, οι Ελληνίδες καθηγήτριες προσέφεραν στη βιβλιοθήκη της Sesimbra δύο βιβλία για την Ελλάδα και έλαβαν ως δώρο βιβλία για την Πορτογαλία. Επίσης κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος σ’ αυτό παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους και έγινε ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στα θέματα της σχολικής εκπαίδευσης γενικότερα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες καθηγητές επισκέφτηκαν επίσης δύο σχολεία της Πορτογαλίας, ένα δημόσιο γυμνάσιο και ένα ιδιωτικό δημοτικό, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα και να δουν πως εφαρμόζεται η χρήση των νέων τεχνολογιών στην τάξη, ακόμα και στο επίπεδο του νηπιαγωγείου. Πράγματι η χρήση αυτών των τεχνολογιών φάνηκε να αυξάνει το ενδιαφέρον των μαθητών, στηρίζοντας τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση και βελτιώνοντας την ποιότητα της διδασκαλίας στο σχολείο. Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τις ομαδικές τους εργασίες χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν στο σεμινάριο αυτό.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι καθηγητές ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Πορτογαλίας με επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψη στην πρωτεύουσα Λισσαβώνα άφησε τις ωραιότερες εντυπώσεις, καθώς είναι μια πανέμορφη πόλη με μεγαλόπρεπα κτίρια και μνημεία που φανερώνουν την παλιά ναυτική της δύναμη και το αποικιακό της παρελθόν.
Μαθητεία στα σχολεία της Σουηδίας
Στο πλαίσιο του ίδιου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ η καθηγήτρια μαθηματικών του σχολείου Κατερίνα Ρουμπή, την εβδομάδα 21-25 Σεπτεμβρίου 2015 επισκέφθηκε το γυμνάσιο Rodengymnasiet στην πόλη Norrtalje της Σουηδίας. Η δραστηριότητα επιμόρφωσης λέγεται JobShadowing, δηλαδή έγινε η «σκιά», ακολούθησε τον Jonas Hall, καθηγητή μαθηματικών, σε όλες του τις επαγγελματικές δραστηριότητες αυτήν την εβδομάδα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμμετείχε στη σχολική καθημερινότητα στη Σουηδία, γνώρισε το εκπαιδευτικό τους σύστημα και παρακολούθησε την εφαρμογή μαθηματικού εκπαιδευτικού υλικού, με έμφαση στο μαθηματικό λογισμικό geogebra, λογισμικό που χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε ποσοστό 90% για εκπαιδευτικούς λόγους, χάρη στην ευελιξία και στις δυνατότητες πειραματισμού και διερεύνησης που δίνει στους μαθητές .
Το γυμνάσιο Rodengymnasier είναι ένα γενικό γυμνάσιο δηλαδή έχει μαθητές που ενδιαφέρονται για πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και μαθητές που ενδιαφέρονται για τεχνική εκπαίδευση. Έχει τάξη ένταξης για μαθητές μετανάστες που πρόσφατα έφτασαν στη Σουηδία και σύμφωνα με το νόμο τους πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία άφιξης να έχουν ενταχθεί σε τοπικό σχολείο. Είναι ένα σχολείο που στοχεύει στο να βοηθήσει το μαθητή να αποκτήσει γνώση και αυτοπειθαρχία μέσα από ένα δημιουργικό περιβάλλον μάθησης.
Νέα μαθηματική κουλτούρα με τη χρήση υπολογιστών
Το γυμνάσιο Rodengymnasier στο Norrtälje της Σουηδίας έχει μία αξιόλογη παράδοση στη χρήση υπολογιστών στη διδασκαλία Μαθηματικών. Για τις χρονιές 2013-14 αποτελεί ένα Microsoft MentorSchool, το μοναδικό στη Σουηδία και ένα από τα 80 σχολεία παγκοσμίως που έχει αυτόν τον τίτλο, χάρη στις καινοτόμες διδακτικές πρακτικές σε σχέση με τη χρήση τεχνολογίας στη διδασκαλία μαθηματικών. Με τις επιτυχημένες διδακτικές πρακτικές του καθιερώνει μια καινούρια μαθηματική κουλτούρα και οι μαθητές του επιτυγχάνουν στις εθνικές εξετάσεις αποτελέσματα πολύ πάνω από το μέσο όρο της Σουηδίας. (http://www.youtube.com/watch?v=GZfHwJujLTo )
Ο Jonas Hall, γνωστός ως «The Mad Mathematician», θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα του και διατηρεί ιστοσελίδα με βιντεομαθήματα και μαθηματικό υλικό τόσο για καθηγητές μαθηματικών αλλά και για μαθητές (http://themadmathematician.edublogs.org/).
Το 80% του χρόνου του διδάσκει στο Rodengymnasier και το υπόλοιπο 20% οργανώνει συναντήσεις με καθηγητές, με σκοπό τη διασπορά καλών πρακτικών διδασκαλίας μαθηματικών με χρήση νέων τεχνολογιών.
Η καθηγήτρια Κατερίνα Ρουμπή είχε συναντήσεις με την υποδιευθύντρια καθώς και με την ψυχολόγο του σουηδικού σχολείου. Και οι δύο ασχολούνται με μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μαθησιακή διαδικασία ενεργοποιώντας το οικογενειακό περιβάλλον, συζητώντας για να εντοπίσουν τις αιτίες και να συμφωνήσουν στους τρόπους δράσης.
Αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού έργου
Η εμπειρία των εκπαιδευτικών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus+ συμβάλλει στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και αποτελεί προστιθέμενη αξία για το σχολείο. Επίσης η προσωπική επαφή με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες συνεργασίες και συμπράξεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα που ενισχύουν την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση.
Μαρία Πανάγου