Στις ενστάσεις επισημαίνεται ότι το 42% αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου, καθώς υποβαθμίζει δραματικά τη νομική αξία της ψήφου των εκλογέων που δεν ψηφίζουν τον επιτυχόντα συνδυασμό, που μπορεί και να προσεγγίζουν το 58%.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι με το 42% δεν άλλαξε τίποτα από την άποψη της πολιτικής ισχύος και σταθερότητας της διοίκησης, αφού όλοι οι επιτυχόντες συνδυασμοί εξακολουθούν, όπως και πριν, να καταλαμβάνουν τα 3/5 των εδρών. Αντίθετα, το μόνο που άλλαξε είναι ότι μειώθηκε ο βαθμός δημοκρατικής νομιμοποίησης των αρχών των OTA.
Πέρα από το 42%, με πολλές ενστάσεις τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας του ίδιου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και κατά το μέρος που προέβλεψε ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν συνυπολογίζονται για την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου. Kαι τούτο διότι η διάταξη αυτή, όπως υποστηρίζεται, είναι «ψευδοερμηνευτική» και έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (AEΔ), που την έκρινε αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας της ψήφου.