Πρωτοφανής πολιτική κόντρα ανάμεσα στη διοίκηση και τις παρατάξεις της μειοψηφίας (εκλεγμένες ή μη) έχει ξεσπάσει με αφορμή τα επεισόδια στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου.
Τα «απόνερα» των επιθέσεων από ανθρώπους -παρά τη διοικήσει…- κατά νεαρών μελών του Συνασπισμού και των μηνύσεων που ακολούθησαν περιλαμβάνουν αλλεπάλληλο «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων, αλλά και μια, πρωτόγνωρη για τα μαρουσιώτικα δεδομένα, κοινή συνέντευξη Τύπου από τους επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας, με εξαίρεση τη «Δημοτική Ενότητα» (που επέλεξε να εκδώσει καυστική ανακοίνωση για τα συμβάντα) και τον συνδυασμό «Για ένα νέο Μαρούσι» του Δορύλαου Κλαπάκη.
Οι χαρακτηρισμοί και οι κατηγορίες που εξαπολύονται ένθεν και ένθεν είναι βαρύτατες και σηματοδοτούν την ολική ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές, με ενδεχόμενες απρόβλεπτες εξελίξεις για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξελίξεις, οι οποίες εν πολλοίς έχουν να κάνουν και με το τεράστιο θέμα της αναθεώρησης των χρήσεων γης, το οποίο εγκρίθηκε από το «λειψό» Σώμα λίγες ώρες μετά τα θλιβερά επεισόδια της επίμαχης συνεδρίασης και τείνει να εξελιχθεί σε «μήλον της Έριδος» ανάμεσα σε διοίκηση και μειοψηφία.
Από τη μια η δημοτική αρχή, η οποία κατηγορεί τη μειοψηφία για προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για όσα έγιναν τα περασμένα χρόνια πάνω στις χρήσεις γης.
Από την άλλη, η μειοψηφία, η οποία προαναγγέλλει ότι η απόφαση της διοίκησης «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», καλώντας τους δημότες σε κινητοποιήσεις και διάλογο.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχουν συσταθεί διαπαραταξιακές επιτροπές για πολύ κρίσιμα θέματα, όπως η αναθέωρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η αξιολόγηση των συμβασιούχων του Οργανισμού Εργασίας. Εύλογα τα ερωτήματα για την πορεία τους και τα αποτελέσματά τους…
Κοινή συνέντευξη Τύπου των παρατάξεων της μειοψηφίας
«Αποχωρήσαμε για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία»
«Στην δημοκρατία οι ιδέες παλεύονται με ιδέες και όχι με γροθιές». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το νόημα της έκτακτης κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο Αμαρουσίου οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας που είχαν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα απαράδεκτα συμβάντα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δύο μέρες νωρίτερα.
Το πάνελ απάρτιζαν ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Μαρούσι Επόμενη Μέρα» Ηλίας Γιαννακάκος, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για το Μαρούσι» Κώστας Ρώτας, ο αρχηγός της παράταξης «Μαρούσι και Πόλη και Γειτονιά» Στάθης Ραγκούσης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Γιαννακόπουλος και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κόντρα στον Καιρό» Λευτέρης Μαγιάκης. Στο ακροατήριο βρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Παναγιώτης Σαγρής και Νίκος Κάββαλος, ενώ τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή εξέφρασαν με μηνύματά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Πάνος Αλεξανδρής (ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) και Γιώργος Συκαμιώτης.
Ηλίας Γιαννακάκος: «Διαδικασίες φίμωσης»
«Είμαστε εδώ μαζεμένοι από κοινού για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Την ελεύθερη έκφραση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, την κοιτίδα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε ξεκινώντας ο Ηλίας Γιαννακάκος, ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα τις πράξεις βίας που έλαβαν χώρα την περασμένη Τρίτη τόσο κατά πολιτών όσο και κατά των δημοσιογράφων. Παράλληλα, ανέγνωσε την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνδυασμοί, με τις υπογραφές του ιδίου και του κ. Ραγκούση, την οποία είχε δημοσιεύσει στο προηγούμενο φύλλο της η ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Κώστας Ρώτας: «Όχι στη διαδικασία φίμωσης των πολιτών»
Από την πλευρά του, ο Κώστας Ρώτας επιτέθηκε σφοδρά κατά της δημοτικής αρχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να μεθοδεύονται βίαιες διαδικασίες φίμωσης των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών μέσα σε ένα γκρίζο σκηνικό από μια ξενόφερτη και περαστική διοίκηση που με διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να περάσει τεράστιας σημασίας θέματα της πόλης εν κρυπτώ και με αδιαφανείς διαδικασίες».
Στάθης Ραγκούσης: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια»
Ο Στάθης Ραγκούσης δικαιολόγησε την απόφαση των παρατάξεων να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση μετά τα θλιβερά επεισόδια, αναφέροντας: «Το μοναδικό μέσο που μας απέμεινε μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι η διαμαρτυρία. Θέλουμε να περιφρουρήσουμε τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, στην οποία οι ιδέες αντιπαλεύονται με ιδέες και όχι με γροθιές». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που όλοι είδαν, εκτός από τη διοίκηση. Κρίναμε ότι η διαφύλαξη της δημοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε άλλο θέμα και έτσι καταλήξαμε στην ομαδική αποχώρηση».
Τάσος Γιαννακόπουλος: «Δημοτικό Συμβούλιο… τάε κβο ντο»
Ο Τάσος Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε την έκτακτη συνέντευξη Τύπου ως «μήνυμα πολιτικής ηρεμίας μετά από όλη αυτή την αναστάτωση, αφού η δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να γίνεται σε επίπεδο… τάε κβο ντο», κατηγόρησε τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη για «πολιτικά ανεύθυνη στάση» και εξέφρασε την έκπληξή του για την «πολιτική κάλυψη, της οποίας έτυχαν οι βίαιες πρακτικές της περασμένης Τρίτης».
Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο Λευτέρης Μαγιάκης
Τέλος, ο Λευτέρης Μαγιάκης επιτέθηκε ευθέως στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ήδη έχουν υποβληθεί μηνύσεις για όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Η επίθεση κατά των νεολαίων έγινε όχι από “αγανακτισμένους πολίτες”, αλλά από υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Ν.Δ., από έμμισθους υπάλληλους του Δήμου, μέλη της προσωπικής συνοδείας του κ. Πατούλη, από στέλεχος του νεοσύστατου εργοδοτικού σωματείου στον Δήμο, δηλαδή από τον σκληρό κομματικό πυρήνα της Ν.Δ. στο Μαρούσι. Δύο από αυτούς κακοποιήθηκαν και έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά του γνωστού στελέχους της Ν.Δ. και «παρακοιμώμενου» του δημάρχου, Αλ. Κόκκαλη. Τα στοιχεία τους είναι στη διάθεσή σας.
Χτύπησαν, επίσης, και δημοσιογράφους και γνωρίζετε πως μία εξ αυτών τραυματίστηκε και υπέβαλε μήνυση».
«Οι χρήσεις γης δεν θα εφαρμοστούν»
Μετά από ερωτήσεις της «ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ», οι επικεφαλής των παρατάξεων τόνισαν ότι η αντίδρασή τους θα ξεκινήσει από την τοπική κοινωνία, με διάλογο και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σχολιάζοντας, δε, το γεγονός ότι δύο από τα πολύ σημαντικά ζητήματα για το Μαρούσι, οι χρήσεις γης και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ψηφίστηκαν ερήμην τους μετά την αποχώρησή τους, τόνισαν με κατηγορηματικό τόνο: «Πολλοί νόμοι ψηφίστηκαν για να καταλήξουν τελικά στα σκουπίδια, επειδή δεν είχαν την νομιμοποίηση των πολιτών. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να περάσουν, ούτε να εφαρμοστούν. Δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους όσοι κρύβονται πίσω από τα θλιβερά αυτά σκηνικά που όλοι βιώσαμε και θέλουν να εξοφλήσουν γραμμάτια του παρελθόντος. Το Μαρούσι δεν χωράει άλλο τσιμέντο και όλοι το ξέρουν αυτό. Ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι, δυστυχώς, αναγκάζονται να υπερψηφίζουν τις προτάσεις της διοίκησης για άλλους λόγους».