Το επόμενο πρωί, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Ιουνίου, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συναντήθηκε στα γραφεία της με μέλη των Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου και του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Συγκοινωνία, για μια πρώτη, άμεση καταγραφή των αντιδράσεων των εργαζομένων, στην απόφαση της διοίκησης του Δήμου ν’ απομακρυνθεί από τον Δήμο και τις Επιχειρήσεις ή τα Νομικά του Πρόσωπα μερίδα εργαζομένων.
Η αίθουσα συσκέψεων «γέμισε» από την αγωνία, την αγανάκτηση και των εκνευρισμό των παρισταμέςςνων. Άυπνοι (έφυγαν για τις δουλειές τους με το πέρας της συνεδρίασης), έκαναν λόγο γι’ αδικία, για τετελεσμένα γεγονότα, διώξεις, «γκρίζα» σημεία στις προωθούμενες ρυθμίσεις, ενώ όλοι δήλωσαν απερίφραστα ότι ουδέποτε τους δόθηκαν τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν αυτοί που θα ενταχθούν στο προσωπικό του Δήμου κι εκείνοι που θα βρεθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, δεν σταμάτησαν να χτυπούν τα κινητά τηλέφωνα των συνδικαλιστών, όπου εκτός από αυτούς που ήθελαν να μάθουν τι αποφασίσθηκε το προηγούμενο βράδυ και τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, επικοινωνούσαν μαζί τους και εργαζόμενοι που ήδη τους καλούσαν να υπογράψουν την αποδέσμευσή τους από τον Οργανισμό. Η απάντηση σε όλους στερεότυπη: «Δεν υπογράφει κανείς τίποτα. Ο Κώδικας είναι σαφής κι απαιτεί τη συναίνεση του εργαζόμενου για τη μεταφορά του σε άλλη υπηρεσία. Όποιος δεν θέλει, δεν υποχρεούται να υπογράψει».
Παρά την κούραση των ημερών, ο κ. Νίκος Καλλιμάνης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, οι κ.κ. Σ. Μπόγδανος, Σ. Κωνσταντάς, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και ο κ. Σπύρος Μπουρνελές πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Συγκοινωνία Σπύρος Μπουρνελές απάντησαν με σαφήνεια και θάρρος σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της «Α», ενώ προανήγγειλαν κι άμεσες κινητοποιήσεις.
Εργαζόμενοι πολλαπλών «ταχυτήτων»
«Ανενημέρωτοι» και «προ εκπλήξεως» δήλωσαν ότι βρέθηκαν στη συνεδρίαση οι εργαζόμενοι στο άκουσμα ότι 145 από αυτούς μένουν στον Δήμο, 125 τοποθετούνται στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις κι 105 μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. «Η Συγκοινωνία είναι πια Κοινωφελής Επιχείρηση, άρα θεωρούσαμε ότι οι οδηγοί θα τοποθετηθούν εκεί. Αυτό που συνέβη ήταν ένα ανακάτεμα. Εργαζόμενος δέκα χρόνια στ’ απορριμματοφόρα μεταφέρθηκε στη Συγκοινωνία και οδηγός «κόκκινου» πήγε στα απορριμματοφόρα. Χωρίς εμφανές σχέδιο, χωρίς εμφανή κριτήρια. Άνθρωποι με προϋπηρεσία 10ετίας σ’ ένα τομέα μεταφέρονται σε άλλον, τη στιγμή που υπάρχουν εργαζόμενοι που ήδη κάνουν αυτή την εργασία πολύ καλά», ήταν μερικές από τις επισημάνσεις των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, ανέφεραν για μια ακόμη φορά ότι είναι τελείως διαφορετικό να δουλεύει κάποιος στον Δήμο, από το να είναι εργαζόμενος σε Κοινωφελή Επιχείρηση. «Στον Δήμο κάποιος έχει εξέλιξη και καλύτερο μισθολόγιο, καθώς εκεί ισχύει η σύμβαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Αντίθετα, σε μια Κοινωφελή δεν υπάρχει εξέλιξη, οι εργαζόμενοι πληρώνονται λιγότερο κι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους! Γνωρίζετε ότι, αν για δυο χρόνια μια Κοινωφελής δεν είναι κερδοφόρα, κλείνει; Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι σε αυτήν είτε χάνουν τη δουλειά τους, είτε πάνε σε άλλη Επιχείρηση. Συνέχεια της ομηρίας, λοιπόν, συνέχεια στην ψηφοθηρία».
Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις δεν χαίρει της «ασυλίας» της επίμαχης φωτογραφικής νομοθετικής διάταξης μεγάλη μερίδα εργαζομένων, οι οποίοι δεν προσλαμβάνονται τελικά στον Δήμο. Μάλιστα, δηλώνουν ότι, εάν δεν υπήρχαν οι κενές οργανικές θέσεις στον Δήμο, θα μπορούσαν να συζητήσουν να τοποθετηθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στον αέρα γύρω στα 600 άτομα, ενώ στον Δήμο υπάρχουν 800 θέσεις και η διοίκηση προχωρά καθημερινά σε νέες προσλήψεις».
Πώς θα πληρωνόμαστε;
Ξαναγυρνώντας στο θέμα αυτών που φεύγουν από τον Δήμο (105), διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με το γεγονός ότι, μέχρι να γίνει η πρόσληψή τους από άλλο φορέα, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά από τον Δήμο. Σε αυτό το σημείο, διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις κι ερωτήματα, στη βάση του ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν δημότες οι οποίοι θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, αρνούμενοι να πληρώνουν τέλη για να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο!
«Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να τους τοποθετήσει στις κενές οργανικές θέσεις. Ήδη είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει, δηλαδή να ζητά και να παίρνει έγκριση από την Περιφέρεια για νέο προσωπικό, τη στιγμή που δηλώνει ότι έχει υπεράριθμο και ζητά να τοποθετηθεί στην Περιφέρεια! Δεν παντρεύονται αυτά», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Επίσης, τονίστηκε μία ακόμη πτυχή των νέων ρυθμίσεων: «Ο Οργανισμός χρηματοδοτείται από τη ΔΕΑΔΑ, η οποία κλείνει τον Δεκέμβριο. Εάν μέχρι τότε δεν έχουν απορροφηθεί όλοι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, από πού θα εξασφαλισθεί η συνέχιση της πληρωμής τους»;
Εντωμεταξύ, ως απορίας άξιο χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους το γεγονός ότι στην εισήγηση για την τοποθέτηση των εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, αναγράφεται ότι «η μελέτη για το ποιοι και σε ποιες θέσεις θ’ απορροφηθούν, θα γίνει… μετά την απορρόφηση των εργαζομένων σε αυτές!». Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εργαζόμενοι, «για τις Κοινωφελείς έχουν γίνει ήδη μελέτες κι υπάρχει το οργανόγραμμά τους, που λέει ρητά πόσοι υπάλληλοι και σε ποιες θέσεις χρειάζονται. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα ξαναγίνουν μελέτες, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι θα είναι εκεί. Δηλαδή θα έχουν τοποθετηθεί χωρίς να γνωρίζει η διοίκηση πού και γιατί τους θέλει»;
Πού είναι τα κριτήρια;
Ταυτόχρονα, δεν θεωρούν ότι οι 145 που απορροφήθηκαν στον Δήμο, έχουν εξασφαλισθεί. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν ενστάσεις από πολύ κόσμο. Για παράδειγμα, σε μια υπηρεσία ήμασταν 19 που τηρούσαμε τα κριτήρια για να μπούμε στον Δήμο (σ.σ. εργάζονται πριν το 2005). Τελικά μπήκαν οι 16. Οι άλλοι 3 με ποιο κριτήριο δεν εντάχθηκαν; Δεν θα θελήσουν να προσβάλουν τη διαδικασία και το αποτέλεσμα;»
Ακόμη, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν υπήρξαν κριτήρια, παρ’ ότι τα Σωματεία είχαν ζητήσει να μπουν από την πρώτη στιγμή που θεσμοθετήθηκε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, για την απορρόφηση των εργαζομένων του Οργανισμού. «Και να υπάρχουν, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για όλους κι αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά στις λίστες των ονομάτων. Η αδικία είναι φανερή», υποστηρίζουν μ’ έμφαση.
Ο Γιαννακόπουλος κέρδισε τη «μάχη»
Παράλληλα, στην ερώτηση της «Α» για το αν γίνονται «άδικοι», τη στιγμή που η διοίκηση διατρανώνει ότι τους έσωσε με την επίμαχη τροπολογία, ξεσπαθώνουν: «Δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα, δεν μας έσωσε κανένας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο μοιράσαμε σε όλους φάκελο στον οποίο φαίνονται όλες οι ενέργειες του Δήμου, αλλά και του Σωματείου για το θέμα. Ο δήμαρχος ήθελε να φύγουμε όλοι και να πάμε στην Περιφέρεια. Το Σωματείο μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και κάποιους βουλευτές έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο έγινε γνωστό ότι η τροπολογία δεν περνά στη Βουλή και τελικά ήταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Γιαννακόπουλος, που το πάλεψε μόνος του και την πέρασε. Πρόκειται για προσωπική του επιτυχία. Προς τιμή του μάς ζήτησε να μην το βγάλουμε προς τα έξω, αλλά έχει κατηγορηθεί πολύ και κάποια στιγμή πρέπει να βγει η αλήθεια».