Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου οι εθελοντές έκοψαν την πίτα τους κλείνοντας 24 χρόνια προσφοράς. To νέο έτος ξεκινά με τον ίδιο ενθουσιασμό και θέληση, το μοναδικό λειτούργημα του εθελοντισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους 585 τακτικούς εθελοντές μας που εργάστηκαν αυτά τα χρόνια και ακόμα σε συλλόγους, οργανώσεις και σχολεία να εργαστούν εθελοντικά.
Η κοπή της πίτας έγινε για πρώτη φορά σε στεγασμένο χώρο στον Πύργο του Συγγρού μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Ι.Κ.Ε. κ. Γ. Μπαλωτή λόγω κακοκαιρίας που λάθος πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι.
Ευχαριστούμε τον Διευθυντή και τον παρευρεθέντα Πρόεδρο κ. Καζακόπουλο και τους υπαλλήλους για την ευκαιρία που έδωσαν στους επισκέπτες μας να ξεναγηθούν στον Πύργο, να θαυμάσουν το Μουσείο και να χαρούν τη φιλοξενία στον χώρο τους. Μετά την ομιλία μου και του Προέδρου ακολούθησε συζήτηση και μετά φαγητό με σπιτικές γεύσεις που παρασκεύασαν οι εθελόντριες.
Ο Πρόεδρος κ. Καζακόπουλος ανέφερε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ι.Γ.Ε., την προσπάθεια που καταβάλλει και τη μεγάλη ανάγκη να υπάρχουν καλές εθελοντικές συνεργασίες.
Η αναφορά της «Εθελοντικής Πρωτοβουλίας» επικεντρώθηκε στα προβλήματα του δάσους, συνοπτικά αναφέρω:
Φύλαξη όλο το χρόνο με διακριτικά, πεζοί με ποδήλατο ή όχημα, με προσφορά και εθελοντών. Μεγάλη η ανάγκη παρουσίας στη φύλαξη και της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.
Να xρηματοδοτήσει κάποιος την ανέγερση ενός νέου πυροφυλακίου.
Να αναρτηθούν και άλλες πινακίδες με τον κανονισμό του Ι.Γ.Ε. στις εισόδους.
Να απαιτήσει το Ι.Γ.Ε. την καθαριότητα του χώρου των σχολείων Αναβρύτων. Διευθυντές, καθηγητές μαθητές και σύλλογοι γονέων να μεριμνούν να καθαρίζουν. Να σεβαστούν το δάσος που τους φιλοξενεί.
Τα αυτοκίνητα των καθηγητών και οι μηχανές των μαθητών που κάνουν βόλτες μέσα στο δάσος να μένουν έξω στο χώρο αυτοκινήτων.
Να διωχθεί ο παράνομος δάσκαλος ποδηλασίας που έκανε το δάσος επαγγελματική στέγη εδώ και χρόνια. Να λάβει γνώση και η Εφορία.
Να διωχθεί νομικά και να απαγορευθεί η είσοδος στο δάσος στον παράνομο κλαδευτή που κατέστρεψε πάνω από 2.000 δέντρα, σπάζοντας τα κλαδιά τους.
Ο Δήμος Κηφισιάς δεκάδες χρόνια δεν ασχολείται με τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών που πέφτουν από τη λαϊκή αγορά του, στη γωνία της οδού Άνδρου στο δάσος. Αδιαφορία και ανικανότητα.
Χάος με την ταχύτητα των ποδηλάτων, με τραυματισμούς επισκεπτών, με κατασκευές πίστας και την αλόγιστη διάνοιξη μονοπατιών.
Στην έρευνά μου για τα μονοπάτια, έχω γράψει για τη συρρίκνωση του δάσους. Είναι γεγονός ότι μεγάλη έκτασή του είναι πλέον χώμα και πέτρες χωρίς θάμνους και νέα αυτοφυή δέντρα και ίχνος χόρτου.
Στα θέματα εκτός δάσους
Αναφέρω α) Τη βλακώδη σκέψη λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, που κανένας δεν αναφέρει. Οι μικρές ανάσες που έπαιρνε η κάθε πόλη και το μυαλό μας, θα μετατραπούν σε Κυριακές θορύβου και μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα.
β) Το λάθος μέτρο της τιμής του πετρελαίου, ανάγκασε τον κόσμο να θερμαίνεται με ξύλα, με συνέπεια τη μόλυνση του αέρα από την καύση και την λαθροϋλοτομία, αφανίζοντας τα υπόλοιπα δάση που δεν έκαψαν ακόμα οι φωτιές τα καλοκαίρια.