Η συζήτηση διοργανώθηκε από το προεδρείο, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλλαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Παρασκευή 12/1/2007), μέλη της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών» που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου, προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα από το Σώμα.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αποκαρδιωτική, γεγονός που επισημάνθηκε από τον δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο και τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν από την πλευρά τους, ότι από τη συζήτηση εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή η πρωτοβουλία αυτή του προεδρείου να συνεχιστεί και γι’ άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν τους ενεργούς πολίτες, όπως είναι τα δάση, οι ελεύθεροι χώροι κ.λπ.
Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ραλλού Τραγέλλη-Ξανθοπούλου η οποία τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης. «Εφόσον δεχόμαστε, είπε, να υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά Σχολεία, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, γιατί να μη δεχθούμε και στα Πανεπιστήμια. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι η αναθεώρηση γίνεται από ανάγκη να διευθετηθούν ορισμένα προβλήματα όσον αφορά κάποια Κολέγια και «Πανεπιστήμια», που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε με ορισμένους κανόνες της Ε.Ε. Ως εκπαιδευτικός θέλω να πιστεύω ότι εάν έλθει ένα Χάρβαρντ θα δώσει το έναυσμα και στα δημόσια Πανεπιστήμια να συναγωνιστούν και να ανταγωνιστούν τα ξένα και να σημειωθεί πρόοδος και ανάπτυξη».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική παιδεία δεν πρόκειται να αλλάξει με ή χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης. «Τη θέλω όμως σημείωσε, πιο χαλαρή στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα. Σήμερα, τόνισε, η παιδεία είναι τύποις δωρεάν. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή από την πλευρά της Πολιτείας υπάρχει μία τάση να κόψει τις δυνατότητες πρόσβασης των νέων στα ελληνικά Πανεπιστήμια και να τους στείλει σε αυτά που ετοιμάζονται αύριο. Δεν θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε αυτό που κάποια μέρα θα έρθει».
Ο κ. Τάσος Καρατζής δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με την επιχειρούμενη αναθεώρηση. «Σηματοδοτεί, είπε ο επικεφαλής της ΔΑΣ, την αρχή μιας νέας αντιδραστικής επίθεσης συνολικά στην παιδεία. Οι σπουδές για τους πολλούς θα γίνουν ακριβότερες και χειρότερες. Θα χτυπηθούν εκ νέου τα κοινωνικά δικαιώματα και θα αναιρεθεί ο κοινωνικός ρόλος του Πανεπιστημίου. Για μας αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου… Δεν αφορά μόνο την ανώτατη εκπαίδευση. Οι αντιδραστικές αλλαγές θα περάσουν σε όλη την κλίμακα της παιδείας».
Ο κ. Τ. Καρατζής υποστήριξε επίσης ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται στις αντιεκπαιδευτικές τους επιδιώξεις. «Θεωρούν, υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα». Κατά της αναθεώρησης τάχθηκε και ο κ. Νίκος Τόλιος. «Ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν, τόνισε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε τα πάντα. Διαπιστώνω με λύπη ότι υπάρχει από τους κυβερνώντες μια σαφής τάση υποβάθμισης της παιδείας, από τα Νηπιαγωγεία μέχρι και τα ΑΕΙ».
Ο κ. Παναγιώτης Μούστρης από την πλευρά του χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το δίλημμα δημόσια δωρεάν παιδεία ή ιδιωτική παιδεία. «Το ζήτημα, είπε, δεν είναι αν έχουμε δημόσια ή ιδιωτική παιδεία, αλλά το εάν έχουμε παιδεία. Ως χώρα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη Δύση στην τεχνολογία και τη βιομηχανική παραγωγή αλλά μόνο στο πνεύμα! Μπορεί η Ελλάδα να γίνει το κέντρο του πολιτισμού. Να έρχονται εδώ παιδιά από άλλα κράτη και όχι να φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές τα δικά μας».
Ο πρόεδρος της Δ.Ο. της Ν.Δ. Μελισσίων υποστήριξε ότι, ανεξάρτητα εάν ένα πανεπιστήμιο είναι δημόσιο ή ιδιωτικό αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί είναι να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες που θέσπισε η Ελληνική Πολιτεία. Δηλαδή με κανόνες, εποπτεία και έλεγχο. Η παιδεία, υπογράμμισε, διαπρέπει και προάγεται από ελεύθερα πνεύματα και ελεύθερους καθηγητές».
Υπέρ της αναθεώρησης τάχθηκε η κ. Κατερίνα Χριστοφιλοπούλου, αρκεί όπως σημείωσε, να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και να είναι τα μη κρατικά Πανεπιστήμια υπό την επίβλεψη του κράτους. Ο κ. Ασημάκης Φωτόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση της παιδείας. «Ιδιωτικοποίηση θα πει ότι βάζω μέσα τον ιδιωτικό τομέα και καταργώ τον δημόσιο. Εδώ δεν καταργείται η δημόσια παιδεία. Σκοπός και στόχος της δημόσιας παιδείας, νομίζω ότι είναι να γίνει ανταγωνιστικότερη. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αυτοπεριοριζόμαστε. Η λύση θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί, αρκεί να βγάλουμε τις παρωπίδες και να λειτουργήσουμε πιο ψύχραιμα».
Ο κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι στο αν η παιδεία είναι δημόσια ή ιδιωτική. «Είμαστε, είπε, σε οριακό σημείο. Κάτι πρέπει να γίνει. Αυτά τα δημόσια, πλέον, δεν περπατάνε! Πρέπει να βρεθούν από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου οι όροι και το κράτος να βάλει επιτέλους το χέρι βαθιά στην τσέπη, αλλά και να γίνεται αξιολόγηση από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο».
Ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος τάχθηκε υπέρ της καθαρής δημόσιας παιδείας και εκπαίδευσης από τους Παιδικούς Σταθμούς μέχρι τα Πανεπιστήμια. «Τις αδυναμίες που υπάρχουν στο σύστημα, λίγο πολύ όλοι τις γνωρίζουμε. Πρέπει ωστόσο να αναζητηθούν οι βαθύτερες αιτίες για να γίνουν καλύτερα τα ΑΕΙ και όχι να οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων».
Ο κ. Χριστόφορος Φρεμεντίτης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση εάν είναι υπέρ ή κατά της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση ώστε η φωνή αυτής της συζήτησης να ακουστεί στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. που επιδιώκουν την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Ο κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος από την πλευρά του επισήμανε ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια στροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα δικαιώματα. «Τα δικαιώματα, είπε, αντιμετωπίζονται σήμερα ως αγοραίες αξίες. Κόβονται, ράβονται και κατατάσσονται στα μέτρα του κέρδους. Σε ό,τι αφορά την παιδεία, τη δυνατότητα δηλαδή μιας κοινωνίας να αναπαράγει την ήδη υπάρχουσα γνώση και να παράγει και νέα γνώση στη διαδικασία της έρευνας, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιείται. Αν συμβεί αυτό, σημείωσε, τότε οι στόχοι της παιδείας περιορίζονται».
Ο κ. Δ. Παπασταμόπουλος ζήτησε να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το άρθρο 16, προτείνοντας για ψήφισμα το κείμενο εκείνο που ψήφισε η Σύγκλητος του ΕΜΠ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Απόστολος Φραντζής επιτέθηκε στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να απαξιώσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. «Εμείς, είπε, στηρίζουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, ενώ για τα μη κρατικά θεωρούμε ότι δίνουν μία συμπληρωματική δυνατότητα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Αρκεί βέβαια να υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και να εποπτεύονται από το κράτος».
Ο φοιτητής του ΕΜΠ Ν. Αγγελίδης υποστήριξε ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα πιέσουν τα δημόσια να προσαρμοστούν στον τρόπο λειτουργίας που περιγράφει η διαδικασία της «Μπολόνια». Δηλαδή τα ΑΕΙ να βγάζουν απόφοιτους υπερεξειδικευμένους σε ένα γνωστικό αντικείμενο, απορροφήσιμους από την αγορά εργασίας και να είναι επανακαταρτήσιμοι». Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κ.κ. Χρηστου Κάζου, Θανάση Τσιούμα και των μελών της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών» κ.κ. Δημάκη, Δίληντα και Λεπενιώτη. Στο προεδρείο κατατέθηκαν τελικά τέσσερα ψηφίσματα. Τα τρία κατά της αναθεώρησης και το ένα υπέρ.
Ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος έλαβε τον λόγο τελευταίος και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης. Υποστήριξε ωστόσο ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και κυρίως της τριτοβάθμιας. «Η φύση, είπε χαρακτηριστικά δεν αφήνει κενά. Έρχεται κάποιος και τα καλύπτει Τα κενά αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καλύπτονται και θα καλύπτονται είτε θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16 είτε όχι. Καλύπτονται είτε από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ορισμένους τομείς, είτε από διάφορες σχολές που δίνουν κάποια πτυχία που όμως ο ιδιωτικός τομέας για τους δικούς του λόγους τα αποδέχεται».
Ο κ. Μ. Γραφάκος πρότεινε να μη γίνει συζήτηση επί των τεσσάρων ψηφισμάτων που κατατέθηκαν. «Για να έχει νόημα η σημερινή συζήτηση, σημείωσε, θεωρώ ότι το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι η δημιουργία μίας αντιπροσωπείας, η οποία θα επιφορτιστεί να φτιάξει ένα κείμενο το οποίο όμως θα πρέπει να αναδεικνύει αυτά που μας ενώνουν και να εστιάζει στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, θα φροντίσει για την ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών διαλόγου και συζητήσεων για τα θέματα της παιδείας».
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις τριάντα λεπτών, αλλά οι παρατάξεις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν, με αποτέλεσμα ούτε ψήφισμα να εκδοθεί ούτε αντιπροσωπεία να δημιουργηθεί.