O κ. Μανώλης Γραφάκος χαρακτήρισε πολύ καλή εξέλιξη τη γνωμοδότηση του ΣτΕ για το Σχέδιο του Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ. «Οι δύο τροποποιήσεις που έγιναν, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει έως ότου το Π.Δ. γίνει ΦΕΚ. Θεωρώ ότι πρέπει να ασχοληθούμε επίσης σοβαρά και με τα θέματα των Εξοχών Χωροφυλακής και του ΝΙΕΘ».
Ο κ. Μ. Γραφάκος πρότεινε στο Σώμα τη δημιουργία μιας διευρυμένης ανοικτής Επιτροπής (θα προεδρεύει ο ίδιος) που θα συνεδριάζει δημόσια, ζητώντας παράλληλα να συμμετάσχουν σε αυτήν, όλοι οι «παλαίμαχοι» αυτοδιοικητικοί. «Για τόσο κορυφαία ζητήματα, είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την προσφορά και τους αγώνες που έκαναν προσωπικότητες που επέλεξαν να μη λάβουν μέρος στις πρόσφατες εκλογές όπως είναι οι κ. κ. Γ. Μητρόπουλος, Δ. Τομπουλίδης, Γ. Καρβουνάκης, Δ. Στέλλας, Ν. Χατζηαδάμ, Δ. Καταβούτας, Χριστόφορος Φρεμεντίτης και Κώστας Σκαλτσάς».
Οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόφαση του ΣτΕ, συμφώνησαν με τη σύσταση της Επιτροπής, εξέφρασαν όμως τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε η ευχάριστη είδηση. «Δεν μπορεί, είπαν, η ανακοίνωσή της να γίνεται από τον βοηθό του δημάρχου κ. Π. Μούστρη στην εκδήλωση κοπής πίτας ενός συλλόγου, χωρίς προηγουμένως εμείς να έχουμε ενημερωθεί αρμοδίως από τη διοίκηση του Δήμου».
Ο κ. Μανώλης Γραφάκος «κάλυψε» την ενέργεια του κ. Π. Μούστρη. «Όλοι εδώ μέσα, σημείωσε, εκφράσαμε τη χαρά μας για την απόφαση του ΣτΕ. Ο κ. Π. Μούστρης χάρηκε περισσότερο!!! Είναι και πιο εκδηλωτικός… Πάντως, δεν το έκανε από δόλο ή κάποιον άλλο λόγο. Από τώρα και στο εξής ότι βγαίνει παραέξω θα είναι από επίσημα έγγραφα και στοιχεία». Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν προς στιγμή, όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην πρωτομιλία του υπενθύμισε στον κ. δήμαρχο ότι η «Εναλλακτική Συλλογική Προοπτική» στο θέμα του δάσους Παπαδημητρίου είχε κάνει κάποιες εκπτώσεις, αποδεχόμενη να μην υπάρχει ο όρος «Δασική Έκταση», στο Σχέδιο του Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Θεωρώ, είπε ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, πολύ θετικό το γεγονός ότι το θέμα λύνεται σύμφωνα με την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου. Νομίζω ότι πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα στους πρωτεργάτες Γιάννη Μητρόπουλο, Σταθη Ζιάγκα και Χρήστο Παναγιωτίδη. Τον τελευταίο μάλιστα τον είχατε κατηγορήσει ανοικτά σε αυτήν εδώ την αίθουσα, λέγοντας ότι δεν τον εμπιστεύεστε καθόλου, επειδή επέμενε στις θέσεις του οι οποίες τελικά δικαιώθηκαν».
Ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε επίσης την πρόταση του κ. δημάρχου για τη σύνθεση της Επιτροπής. «Ο συνδυασμός «Μελίσσια-Συμμετοχή-Ανάπτυξη», τόνισε, δεν χαρίζει τον Γιάννη Μητρόπουλο. Θα τον προτείνουμε εμείς μαζί με τους κ.κ. Στάθη Ζιάγκα, Κώστα Σκαλτσά, Χρήστο Παναγιωτίδη κι άλλα άξια στελέχη της παράταξής μας. Έχετε την τάση κ. δήμαρχε (το ξεκινήσατε προεκλογικά και το συνεχίζετε), να μπαίνετε στα χωράφια των άλλων συνδυασμών; Άποψή μου είναι ότι στην Επιτροπή δεν πηγαίνει ο καθένας ως μεμονωμένο άτομο, αλλά ως άτομο που δίνει λόγο σε μία παράταξη που τον στήριξε. Εξάλλου τη βασική ευθύνη για όποιες αποφάσεις ληφθούν στην Επιτροπή, την έχουν οι αιρετοί. Εκείνοι είναι που θα λογοδοτήσουν στον λαό».
Απαντώντας ο κ. Μ. Γραφάκος, αφού είπε ότι δεν ωφελούν οι αντιδικίες, τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που υπερβαίνουν τις παρατάξεις. «Το θέμα του δάσους Παπαδημητρίου, σημείωσε, δεν είναι αντικείμενο εσωτερικής διαπραγμάτευσης ή ενασχόλησης μόνο των δημοτικών παρατάξεων. Οφείλουν να έχουν λόγο οι πολίτες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην προτείνουμε σε κάποιους ανθρώπους να προσφέρουν στα κοινά. Η πλειοψηφία λοιπόν θα προτείνει όσους δεν προτείνατε εσείς, δηλαδή τους κ.κ. Δ. Στέλλα και Ν. Χατζηαδάμ μαζί με τους κ.κ. Νατάσα Κοσμοπούλου, Ευαγγελία Μπουσίου, Παναγιώτη Μούστρη και Γιώργο Ζαφειρόπουλο».
Οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης πρότειναν τους κ.κ. Σταύρο Κόρδα (ΔΑΣ) και τους κ.κ. Νίκο Τόλιο, Αναστ. Οικονόμου και Βασ. Παυλακάκη (Αναγέννηση). Ο πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Παναγιωτίδης με σύντομη παρέμβασή του διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ ήταν ότι καλύτερο και πέρα από κάθε προσδοκία για τον Δήμο. «Αυτήν την ώρα, τόνισε, πιο εύκολο είναι το θέμα του δάσους Παπαδημητρίου απ’ ότι εκείνων του ΝΙΕΘ και των Εξοχών Χωροφυλακής! Αρκεί όμως να έχουμε δίπλα μας και την εκάστοτε κυβέρνηση. Η δουλειά που έχει να κάνει από αύριο η Επιτροπή είναι να πιέσουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό ΦΕΚ. Μετά ο δρόμος ανοίγει λαμπρός. Αν είχαμε ένα θεμέλιο λίθο με την πρώτη απόφαση του Κ-ΣΧΟΠ, είπε χαρακτηριστικά, τώρα έχουμε την οροφή του κτηρίου»!
Η κ. Νατάσα Κοσμοπούλου από την πλευρά της, λίγο πριν τη λήξη της συζήτησης, επισήμανε την τεράστια συμβολή του Σπύρου Κατωπόδη που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή, την οποία (με δάκρυα συγκίνησης) χαρακτήρισε ως καταλυτική.