Προηγουμένως ανεκλήθη με ψήφους 12 υπέρ και 7 κατά, η απόφαση που ελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου για μηδενική αύξηση των τελών.
Η πλειοψηφία αιτιολόγησε την ανάκληση επικαλούμενη τις διατάξεις του Νόμου 1828/89 (άρθρο 25 παράγραφος 14) και του Νόμου 1080/80 (άρθρο 17) στις οποίες επισημαίνεται ότι «το ύψος των τελών, για να πληρούται η τυπική προϋπόθεση της ανταποδοτικότητας, οφείλει αν όχι να ισοσκελίζεται, να προσεγγίζει το κόστος που καθ’ έτος προϋπολογίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας να δαπανήσει για την παροχή των υπηρεσιών προς τους δημότες. Ο μη προσδιορισμός τους στο προσήκον ύψος συνιστά βαρεία παράβαση καθήκοντος και επισύρει κατά των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου την εφαρμογή διατάξεων των άρθρων 120 και 124 του νέου Δημοτικού Κώδικα»
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευαγγελία Μπουσίου υποστήριξε ότι από την απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου εξέλιπε η αιτιολογημένη εισήγηση περί της τήρησης της αρχής της ανταποδοτικότητας. Σε ό,τι αφορά δε το πρακτικό μέρος, δηλαδή την αποστολή των νέων συντελεστών στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου.
Ο δήμαρχος από την πλευρά του, αφού γνωστοποίησε ότι αυτό που έγινε τον Δεκέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνέβη και με πολλές άλλες απερχόμενες διοικήσεις, τόνισε: «Η ΔΕΗ και η Πολιτεία έλαβαν σοβαρά υπόψη το γεγονός των μηδενικών αυξήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα να ισχύσουν οι νέοι συντελεστές από τώρα και όχι από τον Ιούνιο. Εμείς σε εκείνη τη συνεδρίαση αναλάβαμε κάποιες δεσμεύσεις τις οποίες επαναλαμβάνουμε ότι θα τηρήσουμε. Δηλαδή ότι οι αυξήσεις που θα προτείνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας θα κινούνται στο ύψος του πληθωρισμού και ότι θα αποτυπώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα στοιχεία που αφορούν το κόστος της Υπηρεσίας Καθαριότητας».
Ένταση μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος αντιπολίτευσης προκλήθηκε όταν ο κ. Μανώλης Γραφάκος είπε ότι το έλλειμμα στην Υπηρεσία Καθαριότητας είναι τελικά 650 χιλιάδες ευρώ και όχι 1 εκατομμύριο όπως το εκτιμούσε. Ο κ. δήμαρχος διευκρίνισε στους αντιδρώντες ότι εκείνη η εκτίμησή του οφείλονταν σε λάθος πληροφόρηση που είχε από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία συμπεριλάμβανε στην Καθαριότητα, δαπάνες που δεν έπρεπε. «Το έλλειμμα αυτό, τόνισε, είναι υπαρκτό και θα το βρούμε στον προϋπολογισμό σε άλλες υπηρεσίες».
Κλείνοντας δε την πρωτομιλία του, πρότεινε αύξηση των τελών 3%, χαμηλότερη από εκείνη που είχε προτείνει τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τις απόψεις που είχαν ακουστεί. «Από την απόφαση αυτή, πρόσθεσε, θα εξοικονομήσουμε 250 χιλιάδες ευρώ, η οποία σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα προστίθενται κάθε χρόνο στον Δήμο, εκτιμούμε ότι το έλλειμμα θα σταματήσει να μεγαλώνει. Με μεγάλη ασφάλεια υπολογίζουμε ότι το έλλειμμα της καθαριότητας το 2007 δεν θα ξεπεράσει τις 500 χιλιάδες ευρώ και ότι με σοβαρότητα και προγραμματισμό σε τρία χρόνια το αργότερο θα έχει μηδενιστεί».
Ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου επέκρινε την πλειοψηφία αφενός για τις καταγγελίες που έκανε όλο αυτό το διάστημα σχετικά με το ύψος του ελλείμματος και αφετέρου γιατί δεν εισηγήθηκε τα όσα υπόσχονταν προεκλογικά, για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών.
Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης αφού υποστήριξε ότι ο Δήμος Μελισσίων ταμειακά είναι από τους καλύτερους δήμους, είπε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση γιατί υπάρχει οικονομική κρίση και οι πολίτες δυσκολεύονται, καθώς και γιατί η αύξηση των τελών το 2006 κατά 10% κάλυπτε και το τρέχον έτος.
Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Τάσος Καρατζής ζήτησε όχι μόνο να μην αυξηθούν τα τέλη αλλά να παγώσουν και μελλοντικά να καταργηθούν. «Απαιτούμε, είπε, να πληρώσει το κράτος, το οποίο πρέπει να πάρει τα χρήματα από τους έχοντες και κατέχοντες». Κάλεσε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τους παρακρατηθέντες από την κεντρική διοίκηση πόρους. Κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε αύξηση εμφανίστηκε ο κ. Νίκος Τόλιος παρότι τον Δεκέμβριο οι κ.κ. Δημήτρης Τομπουλίδης και Δημήτρης Καταβούτας είχαν συναινέσει σε μία αύξηση στα όρια του πληθωρισμού.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αναγέννηση» υποστήριξε ότι δεν πρέπει να προστεθούν άλλα βάρη στον μελισσιώτικο λαό και ότι ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει μαχητικά πόρους από το κράτος.
Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γιάννης Κρουστάλλης, που μίλησε στη συνέχεια, παραδέχθηκε ότι πραγματικά υπήρχαν δυσκολίες στην αποτύπωση των οικονομικών αποτελεσμάτων λόγω έλλειψης οργάνωσης. «Αυτά τα τέσσερα χρόνια, ωστόσο, σημείωσε, κάναμε πολύ σοβαρή προσπάθεια. Βεβαίως κι έγιναν λάθη. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε να διορθωθούν. Όλο αυτό το διάστημα κάναμε αρκετές συζητήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα με τον κ. Μ. Γραφάκο. Σήμερα πάντως με αιφνιδιάζει. Τα στοιχεία που φέρνει είναι τελείως διαφορετικά από την εισήγηση που έκανε τον Δεκέμβριο. Η παράταξή μας θα τα μελετήσει προσεκτικά και θα τοποθετηθεί με ειλικρίνεια. Αναφερόμενος δε στο συνολικό έλλειμμα το οποίο ο κ. δήμαρχος εκτιμά ότι είναι 2-2,5 εκατ. ευρώ, αφού σημείωσε ότι η προηγούμενη διοίκηση ποτέ δεν έκρυψε πως υπάρχει, τόνισε ότι το πραγματικό ύψος μπορεί να ξεκαθαριστεί. «Να έρθουν ορκωτοί λογιστές, να ελεγχθούν και από μας τα στοιχεία και από τη νέα Οικονομική Επιτροπή και τότε θα δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα».
Ο κ Μ. Γραφάκος στη δευτερομιλία του τόνισε ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι να τιθασευτεί το έλλειμμα και να σταματήσει αυτό να μεγαλώνει. «Ταμειακά, είπε, υπάρχουν προβλήματα. Αν δεν καταλάβουμε από πού χάνουμε χρήματα, τότε δεν θα καταλάβουμε ποτέ πού πάμε».
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε αρνητικά ψήφισαν οι κ.κ. Δημ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Κρουστάλλης, Β. Κωστόπουλος, Χρ. Παναγιωτίδης, Ελ. Πολίτη. Τ. Καρατζής και Νίκος Τόλιος. Απουσίαζαν οι κ.κ. Β. Λάζος και Ασημάκης Φωτόπουλος. Εντύπωση προκάλεσε η διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (σχεδόν με την έναρξή της) για 15 λεπτά, προκειμένου να συζητηθεί όπως ελέχθη από την πρόεδρο του Σώματος, ένα ζήτημα που προέκυψε και αφορούσε την πλειοψηφούσα παράταξη, το οποίο όμως δεν δημοσιοποιήθηκε.