Την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στη βάση της ενίσχυσής του με προσωπικό και επαναφορά των εφημεριών μετά την διοικητική και λειτουργική «απογύμνωσή» του στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας το περασμένο καλοκαίρι, θέτουν στην προεκλογική τους ατζέντα οι συνδυασμοί ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Μανώλη Γραφάκου.
Αμφότεροι οι υποψήφιοι είχαν το διάστημα που πέρασε συναντήσεις τόσο με το προσωπικό του νοσοκομείου, όσο και με τη νέα διοίκηση, αλλά και με την αντίστοιχη του Σισμανογλείου, με το οποίο ουσιαστικά συγχωνεύτηκε διοικητικά το «Αμαλία Φλέμινγκ.
Στις 20 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του «Αμαλία Φλέμινγκ» με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου, επισκέφτηκε τον δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη προκειμένου να του εκθέσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη νοσοκομειακή μονάδα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που γίνονται στην Υγεία, ζητώντας την παρέμβασή του.
Στο τραπέζι της συζήτησης οι εργαζόμενοι έθεσαν συγκεκριμένα θέματα, όπως η ουσιαστική απαξίωση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την μετακίνηση κλινικών και προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής (Αγ.Ανάργυροι – ΚΑΤ-Σισμανόγλειο) από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και η δυσλειτουργία των κλινικών που παρέμειναν, κυρίως λόγω της μειωμένης στελέχωσης σε επιστημονικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας του νοσοκομείου στις εφημερίες, οι οποίες, εφόσον διατηρηθούν ως είχαν, δίνουν στην περιοχή τη δυνατότητα ύπαρξης σε εφημερία ακόμη ενός νοσοκομείου προς όφελος των πολιτών της περιοχής.
Δ. Στεργίου: «Στηρίζουμε τον αγώνα σας»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στις κιν ητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συναντήσεων και πολιτικής πίεσης προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίες κατάφεραν να αποτρέψουν το ολοκληρωτικό κλείσιμο του νοσοκομείου, εξέφρασε την στήριξή του στα αιτήματα των εργαζομένων.
Μάλιστα, ο δήμαρχος και η αντιπροσωπεία των εργαζομένων συμφώνησαν ακόμα και σε άλλα δύο θέματα σημαντικά θέματα, όπως:
– Στη στήριξη των αρχκών τους θέσεων για ύπαρξη και λειτουργία του «Αμαλία Φλέμινγκ» ως Γενικού Νοσοκομείου, με εφημερία σε διαφορετικές ημέρες από το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο και με στήριξη της στελέχωσής του, χωρίς να υπάρξει καμία απόλυση εργαζόμενου.
– Στην αξιοποίηση της πτέρυγας του νοσοκομείου «Μπόμπολα» ως νοσοκομείο με αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα.
Η σύσκεψη έκλεισε με την έγκριση «αμοιβαίου χρονοδιαγράμματος στήριξης των στόχων που τέθηκαν με διαδικασίες και αγώνα».
Συνάντηση εργαζομένων – διοίκησης
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φκλέμινγκ» συνεχίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου να πιέσουν τους αρμόδιους για την περαιτέρω στελέχωση του νοσοκομείου.
Έτσι, στα τέλη Φεβρουαρίου, τα μέλη του Σωματείου τους είχαν μια ακόμη συνάντηση με τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου, για να συζητήσουν το μείζον θέμα της έλλειψης προσωπικού, η οποία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην λειτουργική επάρκειά του.
Συγκεκριμένα, μετά από απαίτηση του Σωματείου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υποδιοικήτρια του νοσοκομείου, με κύριο θέμα να είναι η έλλειψη προσωπικού & κυρίως η έλλειψη τραπεζοκόμων, νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων, καθώς η κατάσταση, όπως ανέφεραν «έχει κυριολεκτικά φτάσει στα όριά της».
Οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ» τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, στα όρια του κινδύνου και ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση τρόμου». Ζήτησαν, παράλληλα, να σταματήσουν οι δικαιολογίες της «αναμονής» του νέου Οργανισμού που θα τακτοποιεί το προσωπικό και να προχωρήσει άμεσα η διοίκηση σε στελέχωση, τοποθέτηση και γενικότερα οργάνωση των υπηρεσιών με αιχμή τη νοσηλευτική υπηρεσία.
«Η διαδικασία αυτή», είπαν, «πρέπει να είναι διαφανής αντικειμενική, δίκαιη και σύννομη και βεβαίως να έχει αναδρομική ισχύ ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Έθεσαν επίσης την άποψη ότι οι πολίτες όλων των Βορείων περιοχών της Αττικής (στον οποίο κυρίως προσφέρουν υπηρεσίες περίθαλψης), «δεν πρέπει να στερηθούν από την δυνατότητα να υπάρχει εφημερεύον νοσοκομείο μια ακόμη ημέρα της εβδομάδας».
Συνεπώς, όπως πρόσθεσαν, το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» «πρέπει να στελεχωθεί, να αναπτυχθεί, και να λειτουργήσει εφημερεύοντας αυτοτελώς, όπως γίνεται σήμερα».
Τέλος, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τη διοίκηση να τους δοθεί επίσημη πληροφόρηση για το κλείσιμο της «Πτέρυγας Μπόμπολα» και απαίτησαν «να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο οριστικού κλεισίματος και να λειτουργήσει άμμεσα γιατί ανάγκες υπάρχουν πολλές και η πτέρυγα αυτή διαθέτει και την υποδομή και τους χώρους για να τις καλύψει».
Από την πλευρά της υποδιοικητού του «Αμαλία Φλέμινγκ», ειπώθηκε ότι αποτελεί πολιτική απόφαση, η οποία, μάλιστα, όπως ανέφερε, άλλαξε πρόσφατα, να κρατηθεί το «Αμαλία Φλέμινγκ» ανοιχτό, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι τα πάντα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι και πριν λίγο χρονικό διάστημα ως προς την τύχη που θα έχει το ιστορικό νοσοκομείο.
Πρόβλημα το προσωπικό, συμφωνία για τις εφημερίες
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, όπως ανέφεραν και σε σχετική τους ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης, θεωρούν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργεί ικανοποιητικά μόνο και μόνο παραμένοντας απλά ανοιχτό και γι’ αυτό το λόγο, όπως τόνισαν, «αναμένεται η υποβολή των αναγκών μας στη διοικητική και πολιτική ηγεσία ώστε να υπάρξει στελέχωση με προσωπικό».
Για το θέμα των τραπεζοκόμων ορίστικαν και νέες συναντήσεις προκειμένου να βρεθεί ένας άμεσος τρόπος να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον προσωρινά το πρόβλημα.
Για το ζήτημα της στελέχωσης και της οργάνωσης, η απάντηση που έλαβε το Σωματείο ήταν ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή προσωπικού και αντικειμένων που έχουν ανατεθεί στους εργαζόμενους.
Αν και πήραν την υπόσχεση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Σωματείο αναρωτήθηκε τι σχέση έχει η καταγραφή αφού, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «η διοίκηση του νοσοκομείου γνωρίζει ποιος είναι τοποθετημένος που και τι καθήκοντα εκτελεί, έστω και «δια λόγου» τις περισσότερες φορές – κατά παράβαση κάθε νομιμότητας».
Για το ζήτημα του τρόπου εφημερίας, υπήρξε συμφωνία, έτσι όπως οι ίδιοι έθεσαν το ζήτημα.
«Δεν θα το αφήσουμε να ρημάξει»
Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε εκείνοι που θα αμφισβητήσουν ή θα επιβεβαιώσουν προθέσεις», για να προσθέσουν:
«Το ζήτημα, υπογραμμίζουν, είναι ότι όσο ο καιρός περνάει τα προβλήματα όχι μόνον δεν αντιμετωπίζονται, αλλά μέρα με την ημέρα χειροτερεύουν, καθώς η δουλειά πολλαπλασιάζεται, και στενεύουν τα περιθώρια αναμονής».
Κλείνοντας, το Σωματείο των εργαζομένων, αφού υπογραμμίζει ότι «οι πραγματικές προθέσεις αποκαλύπτονται στην πράξη», προσθέτουν με κατηγορηματικό τόνο ότι «το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να αφήσουμε το νοσοκομείο να ρημάξει» και καταλήγουν: «Όσο για το κεντρικό ζήτημα, αν μείνει ανοιχτό το «Αμαλία Φλέμινγκ», τι θα γίνει μετά τις εκλογές και αν έχει αλλάξει η πολιτική απόφαση (δηλ. αν έφερε αποτέλεσμα ο αγώνας τους μαζί με το λαό της περιοχής); Κοντός ψαλμός αλληλούια!».