Τα τελευταία χρόνια ο επιστημονικός κλάδος της Γραφολογία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και συμβάλλει σημαντικά στην ανάλυση της προσωπικότητας του ατόμου και στην ερμηνεία του χαρακτήρα του. Εξίσου σημαντική είναι η προσφορά της σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης.
Ο Γραφολόγος αναλύει τους γενικούς χαρακτήρες (μέγεθος, κατεύθυνση, κλίση κλπ), τους χαρακτήρες δομής (τονικά σύμβολα κλπ) και τις προσωπικές γραφικές ιδιαιτερότητες. Ο σκοπός της ανάλυσης αυτής δεν είναι μόνο η κατηγοριοποίηση αλλά και η αποκάλυψη των προσωπικών ιδιαιτεροτήτων του ατόμου. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι η ορθά τοποθετημένη επιστημονική επεξεργασία και αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων της γραφικής κίνησης.
Για τη χρησιμότητά της Γραφολογίας, στο σύγχρονο άνθρωπο, την εφαρμογή της σε διαφόρους τομείς της επιστήμης αλλά και της καθημερινής ζωής, εξειδικεύοντας την στην ανάλυση στα μικρά παιδιά, μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η Αναλυτική Γραφολόγος, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Γραφολογίας- Δημοσιογράφος Δήμητρα Μπαλαρή.
Συνέντευξη: Μάνος Χρυσός
-Τι είναι η αναλυτική γραφολογία;
Η αναλυτική γραφολογία είναι η μελέτη της ψυχοσύνθεσης κάθε ατόμου μέσω της γραφής του, Ο γραφικός χαρακτήρας κάθε ατόμου είναι μοναδικός όσο μοναδικός είναι και ο κάθε άνθρωπος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τρόπος που γράφουμε δεν καθορίζεται από το χέρι μας αλλά από τους νευρώνες του εγκεφάλου, το χέρι μας είναι απλά το όργανο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως αν χρειαστεί μετά από κάποιο ατύχημα να γράψουμε με το άλλο μας χέρι ή ακόμα και με το στόμα ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης, το όργανο θα μπορεί να παράγει τα ίδια γραφολογικά χαρακτηριστικά με το χέρι που είχε υποστεί το ατύχημα, θα έχουμε δηλαδή τον ίδιο ακριβώς γραφικό χαρακτήρα.
Χρησιμοποιούμε λοιπόν την αναλυτική γραφολογία για την μελέτη της βαθύτερης προσωπικότητας του ατόμου η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες στο γραφικό πεδίο, στην ποιότητα ύπαρξης και στην αμφιθυμία. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού ζητούν δείγματα γραφής για την επιλογή προσωπικού. Με την αναλυτική γραφολογία στις γραφές των παιδιών γίνεται εντοπισμός μαθησιακών προβλημάτων και δυσγραφίας, στους εφήβους είναι πολύ χρήσιμη για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την συμβατότητα μεταξύ συντρόφων ή συνεργατών, επίσης χρησιμοποιείται στην εγκληματολογία και την ψυχιατρική.»
Ποιες είναι οι πληροφορίες μπορεί να μας δώσει η ανάλυση της γραφής για το παιδί;
Αρχικά μέσα από την ανάλυση βλέπουμε αν η βιολογική ηλικία ενός παιδιού συμβαδίζει με την μαθησιακή του ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τις αιτίες της συμπεριφοράς ενός παιδιού, όπως επίσης και τους λόγους που ένα παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στα μαθήματα, αυτό μας επιτρέπει να φροντίσουμε έγκαιρα και στοχευμένα να ξεπεραστούν.
Αν ένα παιδί ηλικίας επτά ετών, έχει μαθησιακή ηλικία έξι, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει αιτία που μπορεί να είναι λιγάκι πίσω στα μαθήματα, δεν χρειάζεται επιπλέον πίεση και δεν το αγχώνουμε.
Στην περίπτωση όμως που η μαθησιακή με την βιολογική του ηλικία συμβαδίζουν και παρόλα αυτά διακρίνουμε μια δυσκολία στην κατανόηση των μαθημάτων, τότε πιθανόν να χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, να πρέπει εξηγήσουμε καλύτερα κάποια πράγματα ή να του δημιουργήσουμε κίνητρα για να μελετήσει.
Μέσα από την ανάλυση των γραφών των παιδιών και των εφήβων αλλά και από τις ζωγραφιές τους, αντλούμε στοιχεία της συναισθηματικής κατάστασης και ωριμότητας τους, εντοπίζουμε μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία ή δυσγραφία. Φυσικά, αν εντοπιστούν σημεία, συστήνεται η συνεργασία με ειδικούς παιδαγωγούς ή παιδοψυχολόγους.
-Από ποια ηλικία μπορούμε να αναλύσουμε τις γραφές τους;
Η ανάλυση στις γραφές γίνεται από την ηλικία των έξι ετών, στα σχέδια και στις ζωγραφιές από πιο μικρές ηλικίες. Για να έχουμε μια ασφαλή και ολοκληρωμένη εικόνα βέβαια, είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε την εξέλιξη της γραφής γιατί ειδικά τα πρώτα 3-4χρόνια, επειδή είναι στο στάδιο που μαθαίνουν να γράφουν, είναι σημαντικό να παρατηρηθεί αν σημειώνουν πρόοδο, με τι ρυθμό κι αν προσαρμόζονται. Η γραφολογία αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς και τους δασκάλους, ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν την κάθε ξεχωριστή περίπτωση με γνώμονα πάντα την ενίσχυση και ισχυροποίηση της ανάπτυξης του παιδιού.