Τα όνειρα, ο μόχθος, η πρωτιά και η δικαίωση, όχι μόνο για τον «πρώτο των πρώτων» στις Πανελλαδικές Κυριάκο, αλλά για όλους τους Έλληνες που προσδοκούν ένα μέλλον με περισσότερη ελπίδα.
Είναι ο πρώτος των πρώτων, ο μαθητής που μας άφησε άφωνους όταν μάθαμε ότι πέρασε τις πανελλαδικές εξετάσεις με υψηλή βαθμολογία που… ζαλίζει! Με τα περισσότερα μόρια από το σύνολο όλων των υποψηφίων, 19. 773 τον αριθμό, σχεδόν 20 σε όλα δηλαδή, ο Πατρινός Κυριάκος Μπίρμπας κατατάχθηκε με το σπαθί του στην κατηγορία των αριστούχων. Ικανοποιημένος, ανακουφισμένος και περήφανος, τώρα ανυπομονεί να απολαύσει μια ανέμελη φοιτητική ζωή στην ιατρική σχολή Πατρών, κάνοντας πρώτα διακοπές για να ξεκουραστεί.
Συνέντευξη: Μαρία Πανάγου
Στη φυσική πήρε 20, στη βιολογία 20, στη χημεία 19,9, στα μαθηματικά 19,6 και στην Έκθεση 19. (Στην έκθεση μάλιστα ο ένας εξεταστής τον βαθμολόγησε με 100)! Κι έτσι, ο Κυριάκος πέρασε στη σχολή που ονειρευόταν.
Η οικογένειά του, τον στήριξε καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, χωρίς να είναι απαιτητικοί, αφού δεν αμφέβαλαν στιγμή για τις δυνατότητές του και γνωρίζοντας την προσπάθεια που κατέβαλλε.
Ο Κυριάκος γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα, αλλά τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Κατερίνη. Εκεί, με τη βοήθεια της γιαγιάς του έμαθε τα πρώτα πράγματα για τον κόσμο.
Η μητέρα του είναι παιδίατρος και εκείνη που τού εμφύσησε την αγάπη για την μελέτη του ανθρώπινου σώματος. Ο πατέρας του είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Σε αυτόν πιστώνω τη μεγάλη μου αγάπη για τις θετικές επιστήμες και κυρίως τα μαθηματικά».
Από μικρός έλεγε ότι θα γίνει γιατρός. Κάποια στιγμή τον κατέκτησαν οι νέοι τομείς της νανοτεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας, έπειτα η γλωσσολογία, μέχρι που γνώρισε τον πρόσφατο κλάδο των γνωσιακών επιστημών, που μελετά διεπιστημονικά τον εγκέφαλο και την νόηση. «Εκεί πλέον κατέληξα και για να ακολουθήσω αυτό το όνειρο, επέστρεψα τελικά, περνώντας από μια μεγάλη παράκαμψη, στην ιατρική».
Ένα παιδί «θαύμα»
Στο γυμνάσιο και το λύκειο έπαιρνε απολυτήριο 20.
Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, αλλά η γλώσσα που λάτρεψε ήταν τα κινέζικα. «Η ενασχόλησή μου με τα κινέζικα άρχισε από το δημοτικό από βαθιά περιέργεια και ενδιαφέρον, που ακόμη τρέφω, για τους ανατολικούς πολιτισμούς και ιδιαιτέρως για τον κινεζικό. Ο κινεζικός τρόπος θέασης του κόσμου είναι εν πολλοίς ασύμβατος με τον δυτικό. Αν, για παράδειγμα, η ελληνική φιλοσοφία προάγει την τάξη και την ευκοσμία, η ανατολική επικεντρώνεται στο χάος και την πάλη των αντιθέσεων, ενώ το πιο συναρπαστικό είναι το ότι αυτή η διαφορά στην κοσμοθεωρία αποτυπώνεται και στην γλώσσα».
Οι πρωτιές
Το σχολείο του, το Αρσάκειο Πατρών, τού έδωσε την δυνατότητα να συμμετάσχει σε πληθώρα διαγωνισμών από τους οποίους έλαβε πολλές διακρίσεις: Τη δεύτερη θέση σε ρητορικούς αγώνες, την πρώτη σε διαγωνισμό γλώσσας και λογοτεχνίας, το τρίτο βραβείο ποίησης σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Δύο φορές έχει διακριθεί στους μαθηματικούς διαγωνισμούς «Θαλή» και «Ευκλείδη», ενώ και στις τρεις τάξεις του Λυκείου συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας, όπου πήρε την 2η, την 4η και την 5η θέση πανελληνίως! Έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό «Formula 1 in schools», σε πολλά μαθητικά συνέδρια με διαφορετική θεματολογία και ένα ευρωπαϊκό, στο οποίο η ομάδα του απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Έχει, επίσης, πάρει μέρος σε συνέδρια προσομοίωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (MUN), ενώ πρόσφατα οργάνωσε με μια ομάδα μαθητών και φοιτητών το πρώτο αντίστοιχο συνέδριο στην Πάτρα.
Τον ενδιαφέρει πολύ η λογοτεχνία, τα καλά βιβλία και η ποίηση, αγαπά τον κινηματογράφο και το θέατρο ενώ από αθλήματα παίζει μπάντμιντον και πινγκ πονγκ. «Μου αρέσει επίσης πολύ να εξερευνώ καινούργιες διαδρομές στην εξοχή με το ποδήλατο».
Πώς περιγράφει τον εαυτό του; «Αγχώδη –είναι και αρνητικό και θετικό. Με βοηθάει να προσηλώνομαι στο στόχο μου, αλλά από την άλλη η τελειομανία συχνά με καταβάλλει ψυχολογικά. Ως αντιστάθμισμα των παραπάνω, είμαι αισιόδοξος και με αυτοπεποίθηση».
Τα όνειρά του; Να ολοκληρώσει τις σπουδές του στον τομέα της νευροεπιστήμης και των γνωσιακών επιστημών που πραγματεύονται τα διάφορα μοντέλα σκέψης και την ανάδυση του νου και της γλώσσας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Γι αυτό, θα συνεχίσω τις σπουδές μου σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, καθώς στην Ελλάδα δεν προσφέρονται οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές προοπτικές πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο».