ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μαρία Πανάγου
Για να συναντήσει κανείς μια τόσο μεγάλη καλλιτέχνιδα, για να ακούσει την πιο βελούδινη φωνή της ελληνικής μουσικής να μιλάει για τις συνεργασίες της, τα παιδικά της χρόνια, τη σοφία των νέων και την… «υπνωτισμένη» κοινωνία μας, ψάχνει να βρει οποιαδήποτε αφορμή.
Σε αυτή την περίπτωση, η αφορμή είναι άκρως ενδιαφέρουσα: μια παράσταση που θα αλλάξει όλες τις Δευτέρες μας αυτού του μήνα. Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Ευστάθιος Δράκος των Minor Project, αφού συνεργάστηκαν με το Νίκο Μωραΐτη στο δίσκο «Το βαλς των χαμένων μετά» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αποφάσισαν να ξαναβρεθούν, αυτή τη φορά όμως επί της σκηνής του Gazarte. Δυο διαφορετικές φωνές «παντρεύονται» ιδανικά, ανεξάρτητα από τις χροιές τους, καθώς τις συνδέουν κοινά σημεία αναφοράς και μουσική παιδεία. Οι δυο τους ακούγονται σαν να είναι «ένα» και κάπως έτσι θα ενωθούν για πρώτη φορά on stage, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα πιο ωραία τραγούδια τους αλλά και άλλα αγαπημένα και των δυο. Ανάμεσα σ’ αυτά, η «Εκδρομή» και το «Νερό», που έχουν ήδη φιλοξενηθεί και αγαπηθεί στα ραδιόφωνα της χώρας. Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί με τους οποίους η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), ο Μηνάς Λιάκος (ηλεκτρική κιθάρα), ο Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα), ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), ο Στέλιος Προβής (μπάσο).
Οι Δευτέρες του Μαρτίου στο gazarte είναι μελωδικές, είναι οι ημέρες των «Βαλς των χαμένων μετά», είναι οι ημέρες της Δήμητρας Γαλάνη.
Δήμητρα Γαλάνη, Στάθης Δράκος των Minor Project και Νίκος Μωραΐτης. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή; Είχατε επιφυλάξεις, φόβους στην αρχή;
«Καμία επιφύλαξη και κανένα φόβο δεν έχω όταν συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους που έχω επιλέξει να συνεργαστώ, γιατί έχω αγαπήσει τη δουλειά τους. Τον Στάθη Δράκο και τους Minor Project τους παρακολουθώ από το ξεκίνημά τους. Αγάπησα από την πρώτη στιγμή τη δουλειά τους. Για τον Νίκο Μωραΐ-τη ότι και να πω είναι λίγο. Άλλωστε στα χέρια μου ξεκίνησε την τόσο σημαντική στιχουργική του διαδρομή. Μην ξεχνάτε ότι η πρώτη παρουσία του στη δισκογραφία είναι στον δίσκο μου με γενικό τίτλο «Τα Χάρτινα». Και η συνεργασία πήγε όπως ακριβώς την περίμενα. Κύλησε αρμονικότατα και εξαιρετικά δημιουργικά. Μόνο ωραίες στιγμές έχω να θυμάμαι από αυτή τη συνάντηση».
H Δήμητρα Γαλάνη στη μακρόχρονη καριέρα της έχει αναδείξει ως παραγωγός σημαντικούς νέους τραγουδοποιούς, έχει δώσει συνθέσεις της σε άλλους ερμηνευτές, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της σε μουσικούς διαγωνισμούς και ετήσια φεστιβάλ για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Έχετε πάντα εμπιστοσύνη στους νέους;
«Ναι , έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ένστικτό τους και είμαι απόλυτα «ανοιχτή» στο να δεχτώ τις προτάσεις τους».
Οι νέοι της εποχής μας, γενικά, πώς σας φαίνονται; Είναι τόσο ενεργοί, επαναστατικοί, ενδεχομένως ανατρεπτικοί, όσο θα άρμοζε και θα δικαιολογούσε η νιότη τους ή τους βρίσκετε λίγο… «υπνωτισμένους»;
«Λυπάμαι που θα σας το πω αλλά μάλλον “υπνωτισμένη“ είναι η κοινωνία μας, που σαφώς και πρωτίστως είναι μια κοινωνία ενηλίκων. Μια κοινωνία αρκετά υποκριτική, ας μου επιτραπεί, που βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια στο μέλλον των νέων ανθρώπων και μετά τους ζητάει να γίνουν “ανατρεπτικοί“ και “ενεργοί“ απέναντι σε ένα κατεστημένο που δεν βολεύει την ίδια τελικά. Τους ζητάει δηλαδή να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος. Η νιότη τους θα ήταν καλύτερο να απασχολείται με την καλλιέργεια της ψυχής τους, με τη μόρφωση και την παιδεία τους και όχι με… “επιδιορθώσεις“ των λαθών του παρελθόντος. Αν θέλετε τη γνώμη μου, οι νέοι άνθρωποι είναι από ένστικτο πολλές φορές πιο σοφοί και πραγματιστές από τους ενήλικες και καλό είναι να τους “ακούμε“ προσεκτικά μήπως και αντιληφθούμε τα πράγματα που έρχονται καλύτερα».
Έχετε ετοιμάσει το επόμενό σας βήμα; Έχετε κάτι στα σκαριά ή κάτι στο μυαλό σας που θέλετε να γίνει;
«Πάντα υπάρχουν σχέδια και όνειρα για πράγματα που δεν έχω κάνει και που θέλω πολύ να κάνω. Η σχέση μου με τον χρόνο, παρόλο που πλέον έχω μεγαλώσει, εξακολουθεί να είναι σχέση χαλαρή και ανοικτή. Αυτό μου επιτρέπει πάντα να ονειρεύομαι και να σχεδιάζω καινούργια πράγματα».
Από την παιδική σας ηλικία ξεκινήσατε σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής. Η αγάπη σας για τη μουσική εκδηλώθηκε πολύ νωρίς. Ως παιδί δεν περάσατε φάσεις που θέλατε να γίνετε κάτι άλλο μεγαλώνοντας;
«Και βέβαια πέρασα διάφορες φάσεις όπου ήθελα να γίνω π.χ. γιατρός ή και αρχιτέκτων. Η μουσική όμως ήταν πάντα μέσα στη ζωή μου και δεν ήταν απαραίτητο ότι την έβλεπα σας επάγγελμα. Μου άρεσε να φτιάχνω μουσική, σκεφτόμουν το εαυτό μου σαν συνθέτη μουσικών έργων αλλά σκεφτόμουν και άλλα επαγγέλματα ως παιδί. Βέβαια από πολύ νωρίς και λόγω των όποιων μουσικών σπουδών κατάλαβα ότι ο δρόμος μου είναι ένας, αυτός της μουσικής και τον ακολούθησα».
Έχετε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες, τραγουδιστές και δημιουργούς. Είχατε ποτέ κακές συνεργασίες για τις οποίες μετανιώσατε;
«Δεν έχω κάνει κακές συνεργασίες για τις οποίες να έχω μετανιώσει. Και ο λόγος είναι γιατί πάντα επέλεγα τις συνεργασίες μου με γνώμονα την ειλικρινή μου διάθεση για ανταλλαγή».
Πού μεγαλώσατε; Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
«Μεγάλωσα τα πρώτα χρόνια στην περιοχή Ελληνορώσσων που ήταν το πατρικό της μητέρας και αργότερα στο κέντρο της Αθήνας στο Κολωνάκι, όπου ήταν και η εργασία της μητέρας μου και μέναμε εκεί για να είμαστε σχετικά κοντά. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν ήρεμα, γεμάτα αγάπη, αποδοχή, φίλους και χαρά. Βλέπετε τότε στην Ελλάδα ήμασταν όλοι “φτωχοί“ αλλά πλούσιοι σε αισθήματα και ελπίδες».
Όλοι νομίζουμε ότι είστε «βαρύς», δύσκολος άνθρωπος, εσωστρεφής. Στην πραγματικότητα είστε πολύ ανοιχτή, «έξω καρδιά», πολύ γελαστή, κάνετε παρέα με νέους ανθρώπους, βγαίνετε συχνά…. Γιατί αλήθεια μάς έχει δημιουργηθεί μια τόσο λανθασμένη εντύπωση;
«Δεν κάνω ιδιαίτερη προσπάθεια για να δείχνω ποια είμαι. Αν κάποιος σταθεί λίγο στο έργο μου θα καταλάβει αμέσως και τον χαρακτήρα μου. Γι αυτό και δεν μου αρέσει πολύ να μιλώ για τον εαυτό μου. Δηλαδή δεν έχει κάποιος να “ανακαλύψει“ κάτι πέρα από αυτό που δείχνω. Έτσι λοιπόν όσοι πιστεύουν άλλα από αυτό που είμαι στην ουσία δεν έχουν ασχοληθεί διόλου με εμένα. Δεν τους ενδιαφέρω και απλά λένε μια “άποψη“ που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γενικότερα είμαι ένας ευγενής άνθρωπος που όμως δεν φοβάται να λέει την αλήθεια και να δείχνει τα πραγματικά συναισθήματά του. Άλλωστε αυτό πιστεύω ότι αγαπάνε όσοι με παρακολουθούν. Αν αυτό ενοχλεί κάποιους και δεν τους ταιριάζει, δεν ευθύνομαι εγώ».
Από το 1968 ζείτε με τη μουσική και με αδιάκοπες επιτυχίες ως σήμερα. Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς μουσική;
«Δεν νομίζω ότι μπορώ να ζήσω χωρίς να έχω μια σχέση με την μουσική».
Αν για κάποιο μαγικό, ανώτερης βίας λόγο, έπρεπε να εγκαταλείψετε τη μουσική, με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε;
«Με κάτι παρεμφερές. Η μουσική είναι η ζωή μου και μ’ αυτή θα ασχολούμαι όσο ζω και αισθάνομαι. Και υπάρχουν πολλά να κάνει κάποιος μουσικός εκτός του να ανεβαίνει στη σκηνή, πιστέψτε με. Και αυτά είναι εξ ίσου ενδιαφέροντα και δημιουργικά».
Ο καλλιτέχνης έχει ημερομηνία λήξης;
«Όλοι έχουμε ημερομηνία λήξης. Αυτό που αφήνουμε όμως είναι πολύ σημαντικό».
Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά
Στο τέλος της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησε ο πολυαναμενόμενος δίσκος της Δήμητρας Γαλάνη και του Ευστάθιου Δράκου με τίτλο «Το Βαλς Των Χαμένων Μετά».
Οι συνθέσεις είναι δημιουργήματα της έμπνευσης του Στάθη και οι στίχοι της χαρισματικής πένας του Νίκου Μωραΐτη.
Ο δίσκος περιλαμβάνει συνολικά 11 κομμάτια:
Το Βαλς Των Χαμένων Μετά, Νερό, Βεγγαλικά, Εκδρομή, Όστρακο, Κόρθι, Ευτυχισμένοι άνθρωποι, Ο ψαράς των λέξεων, Οικόπεδο, Νερό (Papercut mix), Ευτυχισμένοι άνθρωποι (Demo version).
WHO IS WHO
Από την παιδική της ηλικία αρχίζει σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής και στο τέλος της δεκαετίας του 1960, σε ηλικία 16 ετών ξεκινά την καριέρα της ερμηνεύοντας δύο τραγούδια στο «Ένα Χαμόγελο» των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου.
Αργότερα, συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνεύει τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Χατζηνάσιου, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Τσιτσάνη κ.ά. Έχει, επίσης, τραγουδήσει τους στίχους των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλλά και σπουδαίων στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Βίρβος, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.
INFO
GAZARTE (main stage)
Βουτάδων 4, Γκάζι
210 3460347
Όλες τις Δευτέρες του Μαρτίου