To γνωστό τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν το μακρινό 1983 «Φεύγουν οι βάσεις που μένουν» θυμίζει πλέον το ζήτημα της απομάκρυνσης των απορριμματοφόρων από τη πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Την Τετάρτη 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα ατελέσφορο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, που δεν έκανε σοφότερο κανέναν (ούτε τους συμμετέχοντες αλλά ούτε και όσους το παρακολούθησαν), ενώ κοινός τόπος των παρατάξεων που συμμετείχαν ήταν ότι το θέμα έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Υπενθυμίζουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βριλησσίων (14/2/22) 21 μήνες μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (6/5/20) για «απομάκρυνση των απορριμματοφόρων εντός ενός έτους με την παράλληλη εξεύρεσή κατάλληλου χώρου για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος» αποφάσισε τη μίσθωση δυο ακινήτων στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Γέρακα έναντι 4.700 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 12 χρόνια.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις του όμορου Δήμου Παλλήνης που σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκάλεσε (22/2) αποφάσισε να μην επιτρέψει «με κάθε τρόπο» την εγκατάσταση του αμαξοστασίου του Δήμου Βριλησσίων στην εν λόγω περιοχή, ο δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. «Τα προβλήματα της πόλης πρέπει να λύνονται μέσα στην πόλη. Έτσι κάνουν οι νοικοκύρηδες» τόνισε χαρακτηριστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Μαρτίου ο πρώτος πολίτης της πόλης, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πως θα ανακληθεί επίσημα η απόφαση ενός συλλογικού οργάνου, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή για να προχωρήσει στην διερεύνηση άλλων λύσεων για τα απορριμματοφόρα.
Ξένος Μανιατογιάννης: «Αν δεν βρεθεί οριστική λύση ο Δήμος κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο»
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Ξένος Μανιατογιάννης προχώρησε σε ένα σύντομο ιστορικό του θέματος, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι από το 1993 το αμαξοστάσιο του Δήμου Βριλησσίων είναι χωροθετημένο στο Ο.Τ. 444 (Λ. Αναπαύσεως και Λ. Πεντέλης) και επαναλαμβάνοντας την άποψη που είχε διατυπώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος (23/2).
«Με βάση τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, τις χρήσεις γης και τις τεχνοοικονομικές δυνατότητες δυο είναι οι λύσεις. Η μια στον χώρο του Ο.Τ. 444 και η άλλη στον χώρο της Ναυτικής Βάσης υπόγεια και σκεπασμένα με είσοδο και έξοδο από την οδό Αναπαύσεως και τον υπερκείμενο χώρο που θα δημιουργηθεί να είναι χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τις ανάγκες της πόλης. Για όλα αυτά χρειάζεται να ξεκινήσει προηγουμένως η εκπόνηση σχετικής μελέτης και η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αμέσως μετά την σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να ξεκινήσουν δυο διαδικασίες. Η μια είναι να γίνει ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) και η άλλη ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» δήλωσε ο δήμαρχος που ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της δημοτικής Αρχής προς το Σώμα είναι η δεύτερη λύση, δηλαδή η δημιουργία υπόγειου χώρου μέσα στη Ναυτική Βάση με την μεταφορά της αντίστοιχης χρήσης γης.
«Αν δεν βρεθεί οριστική λύση ο Δήμος κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο για ένα σημαντικό θέμα όπως είναι η καθαριότητα της πόλης» είπε ο δήμαρχος που πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής παρακολούθησης του ζητήματος, αν και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό εάν και με ποιο τρόπο αυτό θα πραγματοποιηθεί.
Για «άστοχους χειρισμούς» της διοίκησης και για «αδιέξοδο» έκανε λόγο η αντιπολίτευση
«Γιατί δεν είστε ικανοί να βρείτε έναν χώρο για να μεταφέρετε τα απορριμματοφόρα εκτός Βριλησσίων;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο ο Αργύρης Ντινόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά «με τη Ναυτική Βάση έχετε πάθει ότι ο Πούτιν με την Ουκρανία. Σας έχει γίνει έμμονη ιδέα». «Είστε από τη λάθος πλευρά της ιστορίας, κάτι που ως αξιωματική αντιπολίτευση μας βολεύει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντινόπουλος που εξέφρασε την άποψη ότι τα απορριμματοφόρα πρέπει να βρίσκονται εκτός Δήμου Βριλησσίων.
Για «déjà vu» έκανε λόγο ο Γιάννης Πισιμίσης καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που το ζήτημα των απορριμματοφόρων του Δήμου έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το αμαξοστάσιο είναι παράνομος» τόνισε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης που πρόσθεσε ότι ο εν λόγω χώρος προσομοιάζει με «μίνι χωματερή» καθώς έχουν επιβληθεί σωρεία προστίμων από την Πολεοδομία. Τέλος, κάλεσε τη δημοτική Αρχή να εφαρμόσει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για το θέμα και επεσήμανε ότι οι χειρισμοί της είναι «είτε άστοχοι είτε προσχηματικοί».
«Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βρεθεί μια μόνιμη λύση» ζήτησε ο Γιάννης Τσούτσιας που έκανε λόγο για «κατάσταση που μοιάζει αδιέξοδη». Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δράση για μια άλλη πόλη» τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης Τεχνικών μελετών για το αμαξοστάσιο ώστε μετά να ακολουθήσουν προτάσεις πάνω σ’ αυτές, καθώς δεν υπάρχει επαρκής γνώση των δεδομένων ούτε για το Ο.Τ. 444 ούτε για τον χώρο της Ναυτικής Βάσης.
Για «αδιέξοδο με κύρια ευθύνη της σημερινής διοίκησης» έκανε λόγο και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Βήττος που ζήτησε «να τιμηθούν οι αγώνες των Βριλησσιωτών για την απόκτηση των 52 στρεμμάτων πρασίνου της Ναυτικής Βάσης και το πάρκο να παραμείνει πάρκο».
Ο κ. Βήττος πρότεινε την επιλογή του Ο.Τ. 444 ως μόνιμη λύση για τα απορριμματοφόρα ( «μια λύση που πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτών αλλά και των εργαζομένων» όπως είπε) και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν η οριστική λύση για το θέμα θα έχει βρεθεί σε δυο χρόνια από τώρα.