To δεύτερο lockdown που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στις 5 Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος Covid19 στη χώρα, δεν βρήκε απροετοίμαστο τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων. Επιδεικνύοντας έγκαιρα αντανακλαστικά και έχοντας την τεχνογνωσία από την πρώτη καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας τον περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος «Μείνετε Σπίτι, Είμαστε δίπλα σας» από το οποίο εξυπηρετούνται καθημερινά δεκάδες συνάνθρωποί μας. Παράλληλα, ο ΟΚΠΑΔΒ δεν σταματά να επιδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπό του φροντίζοντας να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους δοκιμάζονται (σεισμοπαθείς Σάμου, πλημμυροπαθείς Χερσονήσου) και στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αγωγής Υγείας και πρόεδρος του ΟΚΠΑ Βούλα Αρσένη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ αναφέρεται στις δομές του Οργανισμού που συνεχίζουν τη λειτουργία τους και κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, κάνει κάλεσμα στους συμπολίτες της για μαζική συμμετοχή στην Εθελοντική Αιμοδοσία της 19ης Δεκεμβρίου και ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος Βριλησσίων δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για τον αριθμό των κρουσμάτων στα Βριλήσσια.
Συνέντευξη: Τάσος Μεργιάννης
«Θεωρούμε σημαντικό το να νοιώθει ο συμπολίτης μας ότι δεν είναι μόνος του»
Ποιες δομές του ΟΚΠΑ συνεχίζουν τις δράσεις τους μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την διάρκεια του δεύτερου απαγορευτικού μετακίνησης που διανύουμε;
Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ που μας δίνετε την δυνατότητα μέσα από την εφημερίδα σας να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ιδιαίτερα αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο του δεύτερου lock down που διανύουμε. Όπως και στα πρώτα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος , προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε, όσο το δυνατόν, την λειτουργία των προγραμμάτων – δράσεων μας ώστε να έχουν οι συμπολίτες μας την δυνατότητα να συμμετέχουν.
Συνεχίστηκε μέσω τηλεδιασκέψης η Σχολή Γονέων, διότι θεωρούμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο η συμβολή της είναι ακόμα πιο ουσιαστική, οι ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης για την τρίτη ηλικία- επίσης, σημαντική η συμμετοχή σε αυτές- καθώς και συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ζεύγους σε όσους το επιθυμούν.
Επίσης, συνεχίζει η εκμάθηση Αραβικής γλώσσας και 7 τμήματα ενηλίκων και ανηλίκων, τα διαπολιτισμικά εργαστήρια Αλληλεγγύης και εθελοντισμού για νέους από 13 ετών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, του κοινωνικού φαρμακείου, του Κέντρου Κοινότητας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της Κοινωνικής Ιματιοθήκης όσον αφορά τις παραλαβή ειδών από όσους χρειάζονται διάφορα είδη (προσωρινά δεν δεχόμαστε προσφορές ιματισμού, συνεχίζουμε όμως τις αποστολές όπου χρειάζεται), αλλά και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και αυτή τη φορά με την απαραίτητη επέκταση υποστήριξης σε όλους τους κατοίκους των Βριλησσίων προκειμένου να περιορίσουμε τις μετακινήσεις. Επίσης, συνεχίζεται σταθερά το συσσίτιο το οποίο ετοιμάζει το προσωπικό κουζίνας ενός παιδικού σταθμού, την οποία κρατήσαμε σε λειτουργία για την υποστήριξη των απόρων μας.
Θα ήθελα να εστιάσουμε στο πρόγραμμα «Μείνετε Σπίτι, Είμαστε δίπλα σας», του οποίου την επέκταση ανακοινώσατε πρόσφατα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους δημότες;
Όπως και τον Μάρτιο έτσι και τώρα, επειδή θεωρούμε πολύ σημαντικό το να νοιώθει ο συμπολίτης μας ότι δεν είναι μόνος του σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουμε όλοι, λειτουργούμε τηλεφωνικό κέντρο σε δυο βάρδιες (και εδώ πρέπει να πω ότι το προσωπικό των παιδικών σταθμών που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας συμβάλλουν με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη στην προσπάθεια αυτή), καθώς και δύο βάρδιες με δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα (με πορτοκαλί φάρο) που μαζί με την Πολιτική Προστασία, από τις 08.00 το πρωί έως τις 20.00 το απόγευμα, καθημερινά πλην Σαββατοκύριακου προς το παρόν, ανταπεξέρχονται σε όλα τα αιτήματα των συμπολιτών μας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ερχόμαστε κοντά στον πολίτη πρώτα τηλεφωνικά, τον ενημερώνουμε για την υπηρεσία αυτή προκειμένου να μην μετακινείται. Εξηγούμε ότι αν το επιθυμούν, εμείς έχουμε την δυνατότητα και ψωνίζουμε για εκείνους, πηγαίνουμε στις τράπεζες, συνταγογραφούμε, αγοράζουμε φάρμακα και τα παραδίδουμε στην οικία τους, προσφέρουμε συντροφιά στους μοναχικούς ανθρώπους, τους συνοδεύουμε να κάνουν την βόλτα τους, ή ακόμα και συζητάμε και τηλεφωνικά μαζί τους για ότι επιθυμούν και θέλουν ώστε να μην νοιώθουν αποκομμένοι.. Καθημερινά δεχόμαστε 80-100 τηλέφωνα ημερησίως που εξυπηρετούνται αντίστοιχα.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω την προσφορά ενός εταιρικού αυτοκινήτου από μία επιχειρηματία Βριλησσιώτισσα, η οποία μας το παραχώρησε για όσο χρονικό διάστημα το χρειαζόμαστε ώστε να λειτουργήσει ακόμα πιο άνετα το πρόγραμμα αυτό.. Την ευχαριστώ ιδιαίτερα, είναι συγκινητικό το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι όλοι όσοι υποστηρίζουν τις ανάγκες και τις δράσεις του Κοινωνικού Οργανισμού. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην στήριξη εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια. Τα αλληλέγγυα αισθήματα όλων όσων εμπράκτως αποδεικνύονται, δίνουν δύναμη και σε μας αλλά και σε όλους όσοι τα εισπράττουν, διότι πιστεύω πως αν κάτι μας κρατάει δυνατούς στις διάφορες κατά καιρούς δυσκολίες, αυτό είναι η αλληλεγγύη του ενός προς τον άλλον, το νοιάξιμο.
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τα τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί μας (210-8105052, 210-613561, 210-8045564, 210-81000224) αλλά και μέσω της εφαρμογής μας VRILISSIA ONLINE. APP, στο κουτάκι «Επικοινωνία». Την εφαρμογή μπορούν όλοι να την κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα.
Τι προσφέρει η εφαρμογή VRILISSIA.ONLINE;
Είναι άλλη μία παροχή του ΟΚΠΑ προς όλους τους κατοίκους η οποία προσφέρει άμεση επικοινωνία με την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, την Πολιτική Προστασία και τον ΟΚΠΑ του Δήμου Βριλησσίων.
Όλοι αυτοί οι φορείς βλέπουν που βρίσκεται ο δημότης την στιγμή που επικοινωνεί μαζί τους, ενημερώνει για όλα τα social distancing map, λόγω κορωνοϊού, δηλαδή την πληθυσμιακή πυκνότητα στην περιοχή που βρισκόμαστε, ενημερώνοντας παράλληλα και εμείς ανώνυμα το σύστημα για την δική μας παρουσία σε μία περιοχή. Είναι πλήρως ενημερωμένη για κάθε τι που μπορεί να αφορά την πόλη μας. Περιέχει πληροφορίες για τις κοινωνικές μας δομές, τους υποστηρικτές μας, χρηστικά νέα όπως διακοπές ρεύματος, ανακοινώσεις του Δήμου κλπ.
«Οι Βριλησσιώτες διαθέτουν ενσυναίσθηση και υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης»
Πρόσφατα ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του ΟΚΠΑ απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Σάμου, ενώ διοργανώνει αντίστοιχη δράση για τους πλημμυροπαθείς της Χερσονήσου. Ποια ήταν η ανταπόκριση των συνδημοτών σας; Τι ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν;
Προσπαθούμε και ανταποκρινόμαστε όπως γνωρίζετε κάθε φορά σε όποια ανάγκη δημιουργείται σε κάθε τόπο, στην Αττική αλλά και εκτός. Μετά την τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια που στείλαμε στους αδελφούς μας στο Λίβανο, ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της Κεφαλονιάς και στην συνέχεια στη Σάμο, στο Καρλόβασι. Μάλιστα είμασταν έτοιμοι να μεταβούμε με κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δήμαρχο μας Ξένο Μανιατογιάννη, εμένα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΠΑ αλλά και τον Προϊστάμενο των Κοινωνικών Δομών και την Πολιτική προστασία, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμαρχο Καρλοβασίου Αλέξανδρο Λυμπέρη και την ακτοπλοϊκή γραμμή, αλλά δυστυχώς την ημέρα της αναχώρησης μας εξαγγέλθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Συνοδέψαμε όμως την αποστολή στο λιμάνι του Πειραιά και η παραλαβή έγινε όπως είχε προγραμματιστεί.
Η κάθε ανθρωπιστική μας αποστολή περιλαμβάνει είδη πρώτης ανάγκης σε φάρμακα, ιματισμό και ό,τι επιπλέον μας ζητηθεί.. Οι Βριλησσιώτες ανταποκρίνονται αμέσως και αυτό ξέρετε σημαίνει ότι διαθέτουν ενσυναίσθηση, ευαισθησία και υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης αλλά δείχνει και την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθεια που γίνεται. Εκτιμώ ότι έχουμε αποδείξει εδώ και 6 χρόνια όπως στο Μάτι, στα Μέγαρα, στα Ψαχνά, κλπ, ότι η κάθε τους προσφορά πιάνει τόπο διότι προετοιμάζεται η βοήθεια με πολύ φροντίδα και παραδίδεται με ασφάλεια εκεί που την χρειάζονται.
Αυτή τη φορά ετοιμάσαμε αποστολή για τον Δήμο Χερσονήσου στην Κρήτη. Πιστεύουμε ότι δεν φτάνει το να υποστηρίζεις μόνο τις ανάγκες «του σπιτιού σου». Οφείλουμε όλοι οι Δήμοι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο σε κάθε δυσκολία. Και για αυτό πρέπει να είμαστε προνοητικοί και έτοιμοι. Εμείς είμαστε και θα είμαστε και μακάρι να μην χρειάζεται ποτέ να συνδράμουμε. Έχει αποδειχτεί- και το υποστηρίζω έντονα- ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και είναι εκείνη που κράτησε γερά και αποτελεσματικά σε κάθε κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας.
«Καμία επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων στα Βριλήσσια από τον ΕΟΔΥ»
Έχετε ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στα Βριλήσσια;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω σε ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να χρίζει ιδιαίτερης προσοχής σε όποιες ανακοινώσεις γίνονται υπό μορφήν ενημέρωσης από τα διάφορα sites στις τοπικές κοινωνίες.
Στην διαρκή συνεργασία μου με τον ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας αριθμός αξιόπιστος που ανακοινώνεται και αφορά τις τοπικές κοινωνίες αφού δεν υπάρχει καταγραφή, παρά μόνο τα περιστατικά που δίνουν τα νοσοκομεία και η Περιφέρεια σε ότι αφορά τις σχολικές μονάδες. Οπότε, οτιδήποτε άλλο ανακοινώνεται είναι ανεπίσημο και προς εξέταση και όπως μου τόνισε στέλεχος του ΕΟΔΥ «μόνο πανικό σπέρνει και επισημαίνεται ως παραπληροφόρηση».
Είναι στις σκέψεις σας να υποβάλετε αίτημα προς τον ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση μοριακών ελέγχων σε κεντρικά σημεία της πόλης;
Αντιλαμβανόμενη την πολύ δαπανηρή διαδικασία για μία οικογένεια να απευθύνεται με την παραμικρή υποψία σε ιδιωτικά εργαστήρια, υπέβαλα πριν το δεύτερο lock down, αίτημα για δεύτερη φορά για την πραγματοποίηση μοριακών ελέγχων στον τοπικό πληθυσμό. Δυστυχώς, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι είναι αδύνατον να μας εξυπηρετήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών. Επίσης, ότι δίδεται μεγάλη σημασία για έλεγχο στις πόλεις που είναι στο κόκκινο.
Οπότε κατανοώντας την κατάσταση που μας περιέγραψαν, και προσπαθώντας να μας εξυπηρετήσουν σε μεμονωμένα περιστατικά , περιοριστήκαμε στους ελέγχους όταν υπάρχει κρούσμα διαπιστωμένο σε υπηρεσίες του Δήμου και του ΟΚΠΑ αλλά και στον προληπτικό έλεγχο συγκεκριμένου αριθμού, στο προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις κοινωνικές δομές και φυσικά στα ΚΔΑΠ Αμέα. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει 6 ελέγχους από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα και συνεχίζουμε με δυο φορές τον μήνα πλέον. Εδώ θα πρέπει να τονίσω την άψογη συνεργασία που έχουμε με το Γ.Ν Σισμανόγλειο ως προς τους εκτάκτους ελέγχους όσες φορές χρειάστηκε.
Εύχομαι να βρεθεί σύντομα λύση από τον ΕΟΔΥ ώστε να γίνονται συχνοί πληθυσμιακοί έλεγχοι παντού, διότι είναι η μόνη ίσως λύση εντοπισμού για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως διαπιστώνεται από τις αναφορές των ιατρών.
Για την εθελοντική αιμοδοσία της 19ης Δεκεμβρίου: «Να ξεπεράσουμε το νούμερο των φιάλων αίματος του Μαρτίου»
Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στο 1ο Δημοτικό Βριλησσίων (Φλωρίνης 24)είναι προγραμματισμένη η επόμενη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας. Τι προσδοκάτε από τη νέα αυτή αιμοδοσία όσον αφορά την ανταπόκριση των εθελοντών;
Ο προγραμματισμός που κάναμε με τους φορείς αιμοδοσίας που συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα αιμοδοσίας και στα Βριλήσσια, συνέπεσε με το δεύτερο κύμα πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Αυτό σημαίνει και λόγω της μεγάλης αύξησης των αναγκών των νοσοκομείων μας από τις νοσηλείες των κρουσμάτων covid-19, ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών αλλά και νέων αιμοδοτών. Αν θυμάστε τον Μάρτιο μέσα στο πρώτο κύμα πραγματοποιήσαμε έκτακτη αιμοδοσία και η προσέλευση ήταν συγκινητική, κράτησε δε ως αργά το απόγευμα και είχαμε ξεπεράσει τις 200 φιάλες.
Εύχομαι και αυτή τη φορά να κατανοήσουμε όλοι πόσο σημαντική είναι και αυτή η αιμοδοσία αυτό το διάστημα, ειδικά για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας στις εντατικές μονάδες οι οποίοι δίνουν αγώνα για την ζωή τους. Ευχή μου είναι ξεπεράσουμε το νούμερο των φιαλών του Μαρτίου .
Κάνω κάλεσμα σε όλους από ηλικία 17 και άνω , στις 19 Δεκεμβρίου να έρθουν να δώσουν αίμα. Είναι η σημαντικότερη πράξη υποστήριξης που μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο που στενάζουν τα νοσοκομεία μας. Από τις 10 το πρωί ως το μεσημέρι στις 14.00 -και αν χρειαστεί και πιο μετά- η μονάδα αιμοδοσίας του Γ.Ν Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ θα είναι μαζί μας για να συμβάλλει στην σπουδαία αυτή διαδικασία για την ζωή .
Πόσες φιάλες αίματος υπάρχουν ως απόθεμα στον δήμο μέσω του ΟΚΠΑ σε συνεργασία με τους φορείς αιμοδοσίας της πόλης;
Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι η προσπάθειά μας ως δήμος μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού εδώ και 4 χρόνια, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι φορείς της πόλης με αριθμό μητρώου αιμοδοσίας, ήταν μία προσπάθεια που εξ αρχής πίστευα και υποστήριξα θερμά, ότι θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα τα οποία και φάνηκαν ήδη από τον τριπλασιασμό πια των μονάδων αίματος που συγκεντρώνουμε κάθε φορά. Όπως επίσης θεαματική είναι και η αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών πια στο δήμο μας οι οποίοι ξεπερνούν του 285 και είναι κάτοχοι πλέον της ηλεκτρονικής κάρτας εθελοντή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο κάθε εθελοντής κάτοχος της κάρτας να αναζητήσει με μόνο τον αριθμό του όσες φιάλες αίματος χρειάζεται χωρίς την μεσολάβηση κανενός.
Η συνεργασία αυτή απέδειξε και κάτι ακόμα, ότι όταν υπάρχει οργάνωση με κοινό προγραμματισμό, με συγκεκριμένα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η δράση (η επιλογή τους έγινε με την λογική να συμπεριλαμβάνουν κάθε φορά διαφορετικές γειτονιές της πόλης μας για πιο εύκολη προσέγγιση) και συγκεκριμένες ημερομηνίες ετήσια, γεγονός που γίνεται πλέον συνήθεια στον αιμοδότη διότι προγραμματίζει τον χρόνο του και ξέρει πότε να προσέλθει, αλλά και που κινητοποιεί και άλλους, τότε τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά. Δεν είναι πολύ σπουδαίο αυτό; Πραγματοποιούμε αιμοδοσία ανά τρεις μήνες ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην υγεία του αιμοδότη, σεβόμενοι τους κανόνες της αιμοδοσίας. Φυσικά ενδιάμεσα όταν μας ζητείται από το ΕΚΕΑ, εντάσσουμε και έκτακτη.
Με ρωτάτε για το απόθεμα, εγώ θα σας απαντήσω ότι πλέον όλες οι μονάδες είναι κοινές για τους 5 φορείς που συνεργαζόμαστε , διότι έτσι εξυπηρετούνται περισσότεροι συντοπίτες μας με τις οικογένειες τους και φυσικά να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 1100 συμπολίτες μας άμεσα.
Στόχος και των 5 φορέων αιμοδοσίας, είναι η προσέγγιση περισσότερων εθελοντών, η αύξηση των μονάδων αίματος και η ενημέρωση για την δυνατότητα ηλεκτρονικής κάρτας εθελοντή. Συμμετέχουμε στο κίνημα αιμοδοσίας του ΕΚΕΑ και πιστεύουμε σε αυτή την τεράστια διαχρονική προσπάθεια, ώστε να μην χρειάζεται η χώρα μας να αγοράζει αίμα από την Ευρώπη. Προσωπικά, το θεωρώ ντροπιαστικό στην σύγχρονη εποχή να μην υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση από το σχολείο ακόμα για την ανθρώπινη υποχρέωση μας.