Το επίκαιρο θέμα: «Ηλεκτρονικό έγκλημα, προστασία και ισχύον δίκαιο» παίρνει τη… σκυτάλη των διαλέξεων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου.
Πρώτος εισηγητής θα είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του CSI Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, ειδικός ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Crime Lab.
Δεύτερη ομιλήτρια θα είναι η Σταυρούλα Αντιγόνη Πριλή, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Μ.Δ.Ε. Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α & Μ.Δ.Ε. Ψυχιατροδικαστικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και το Ηλεκτρονικό Έγκλημα.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Αντιγόνη Διαμάντη, φιλόλογος, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Κοινωνική Λαογραφία και στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης πρόκειται να βρεθούν τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τις σύγχρονες μορφές κυβερνοεγκλήματος, εστιάζοντας σε ζητήματα παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακά συστήματα (hacking), διαδικτυακών απατών, εκβιασμών μέσω διαδικτύου, παραβίασης προσωπικών δεδομένων (GDPR) και ψηφιακών αποδείξεων.
Παράλληλα αναμένεται να εξεταστούν οι ποινικές διαστάσεις αυτών των εγκλημάτων, η νομολογία που διαμορφώνεται, καθώς κι οι ευθύνες και τα δικαιώματα θυμάτων & υπόπτων.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η ανάπτυξη τεχνικών πτυχών των κυβερνοεπιθέσεων, μεθόδων ψηφιακής ανίχνευσης και πρόληψης, καθώς και η εξέλιξη των εγκληματικών μεθόδων στον ψηφιακό κόσμο. Μέσα από αυτή τη σύμπραξη νομικής και τεχνικής ανάλυσης, θα φωτιστούν οι προκλήσεις κι οι λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη σύγχρονη εποχή.
Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10/02, στις 19:00 στο Δημοτικό Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων & Αντιγόνης).
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook