Μια ζοφερή κατάσταση μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών κατέγραψε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου. Στο κατάμεστο Κέντρο Νεότητας του Δήμου την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, οργάνωσε ανοικτή γενική συνέλευση για το ζήτημα, την οποία κάλυψε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν αιρετοί, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι φορέων, αναλύθηκαν τα προβλήματα, ενώ προκρίθηκε, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση επιτροπής διεκδίκησης.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Η συνέλευση «άνοιξε» με την Ένωση να αναλύει μέσω γραφημάτων τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Διευκρινίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο των γονέων ότι υπάρχει δέσμευση του Δήμου Χαλανδρίου για άμεση εξυπηρέτηση μέσω Οικονομικής Υπηρεσίας αρχικά για καθαριστικά και χαρτί, ενώ οι παγίες προκαταβολές 500 και 1000 ευρώ αναμένεται να δοθούν από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.
Η πρόεδρος της Ένωσης Κασσιανή Παπαδάκη σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «έχουν έρθει τα πάνω κάτω στα σχολεία. Δεν μπορούν ούτε προσωρινά να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σε άλλους Δήμους, όπου άρχισαν οι παγίες, τα χρήματα εξανεμίστηκαν».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Χαλανδρίου Θύμιος Κουράσης πήρε τον λόγο, επισημαίνοντας ότι «γίνεται μεγάλος αγώνας από τη διοίκηση να λυθούν τα άμεσα προβλήματα». «Δεν έχουμε καμία κατευθυντήρια οδηγία από το αρμόδιο υπουργείο, μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών», υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Οι διευθυντές των μονάδων μετατρέπονται σε λογιστές». «Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε εκδώσει ψήφισμα και ως διοίκηση είμαστε μαζί με τους γονείς», κατέληξε.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε από πλευράς του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής» η Μάγια Σταυροπούλου. «Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών είναι μέρος μιας συνολικής επίθεσης στη δημόσια Παιδεία, την τελευταία δεκαετία», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη για αναλώσιμα υλικά, καθαριστικά. Οι μονάδες είναι ακινητοποιημένες». «Τα εκπαιδευτικά συγκροτήματα μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με χορηγίες», κατέληξε.
Ο Διονύσης Προβής, εκ μέρους της Α-Γ ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Β’ Αθήνας, τόνισε πως «το σύστημα των Σχολικών Επιτροπών πρέπει να επανέλθει, διότι είναι καλύτερο από το νέο». «Πάμε προς ιδιωτικοποίηση των μονάδων. Πρέπει να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις άμεσα, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα», είπε.
Πληρώνουν οι οικογένειες από την τσέπη τους
Το μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής Ισιδώρα Βασίλη χαιρέτισε τη μαχητικότητα και τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Ένωσης Χαλανδρίου. Κάλεσε σε επαγρύπνηση, επισημαίνοντας πως «αναμένεται νέος “κόφτης” της κυβέρνησης για τα ενεργειακά κοστοβόρα σχολεία».
Από την πλευρά της, η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Σταυρούλα Πετράκου ανέφερε ότι «οι Σχολικές Επιτροπές έλυναν πολλά προβλήματα, αποτελεσματικά και με έλεγχο». «Τα ΕΠΑΛ κινδυνεύουν να κλείσουν», είπε, ενημερώνοντας, επίσης, ότι «εταιρίες ήδη άρχισαν τις χορηγίες σε συγκροτήματα».
Ο τέως επικεφαλής της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Χαλανδρίου Σπύρος Κωνσταντάτος πρότεινε κινητοποίηση όλων των Δήμων μέσω ΚΕΔΕ για πίεση στην κυβέρνηση και τη Βουλή, «με δεδομένη τη δυσλειτουργία του νέου συστήματος».
Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δημήτρης Βασιλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρέπει το προηγούμενο καθεστώς να επανέλθει όπως ήταν. Έλειπαν πόροι, προσωπικό και γνώσεις. Επίσης, δεν υπήρχε ίση αντιπροσώπευση γονέων, εκπαιδευτικών και αιρετών».
Η επικεφαλής του Συλλόγου Γυναικών Χαλανδρίου, Ελένη Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι «στοχευμένα τα χρήματα του Κράτους πηγαίνουν σε άλλους σκοπούς, όπως φρεγάτες εκτός συνόρων κ.ά.». «Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των γονέων», ξεκαθάρισε.
Από τη μεριά του, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ανδρέας Οικονόμου στάθηκε στην ανάγκη κινητοποίησης και συστράτευσης με συλλόγους, φορείς, σωματεία του Χαλανδρίου.
«Χωρίς χαρτί υγείας, εδώ και 4 μέρες»
Αίσθηση προκάλεσαν παρεμβάσεις παριστάμενων γονέων που ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει σχολείο χωρίς χαρτί υγείας, εδώ και 4 μέρες, ενώ σημείωσαν πως ήδη καλύπτουν ανάγκες, όπως φωτοτυπιών, μέσω χορηγιών.
Ο γραμματέας της Ένωσης Κώστας Γερολυμάτος σημείωσε ότι «σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, θα πρέπει να αρχίσουν τα αιτήματα προς τους από πάνω». «Χρειάζεται να καταλάβουν όλοι ότι τα σχολεία σβήνουν, η κατάργηση των Επιτροπών είναι το νούμερο 1 πρόβλημα για το Χαλάνδρι». «Οφείλουμε να παλέψουμε ώστε να καλύπτονται από τον Δήμο οι ανάγκες και όχι από τους γονείς. Πρέπει ως Ένωση να βγούμε προς τα έξω», κατέληξε.
Το μέλος της Ένωσης Θύμιος Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας επιτροπής διεκδίκησης και συνεννόησης με εκπαιδευτικούς, συλλόγους και φορείς, πρόταση την οποία αποδέχθηκαν οι παριστάμενοι. Μάλιστα, αποφασίστηκε να οργανωθούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ειπώθηκε, ένα – δύο γεγονότα για να μάθει το Χαλάνδρι το πρόβλημα…
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook