Από την έντυπη έκδοση IASIS που κυκλοφορεί
«Ξεκινήσαμε το 2004, με σκοπό τη δραστηριότητα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας με το Οικοτροφείο φροντίδας ατόμων με Βαρεία Νοητική Υστέρηση και Δευτερογενείς διαταραχές «Η Στοργή», στην Τρίπολη Αρκαδίας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και ειδικότερα στην αποασυλοποίηση και κοινωνικοοικονομική επανένταξη ατόμων ψυχικά πασχόντων που διαβιούσαν επί μακρών σε Δημόσια Ψυχιατρικά Ιδρύματα.
Ακολούθως, δημιουργήσαμε το πρότυπο Κέντρο Ημέρας «IASIS» στην Άνω Γλυφάδα, μια μονάδα ημερήσιας παραμονής, απασχόλησης, υποστήριξης και θεραπευτικής φροντίδας ευπαθών ομάδων πληθυσμού της κοινότητας που πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας ή και κατάθλιψη.
Οι δράσεις μας δεν σταματούν στις δύο αυτές δομές καθώς διοργανώνουμε δράσεις σεμινάρια και ομιλίες που σχετίζονται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ότι αφορά την ψυχική υγεία.
Η ψυχική ασθένεια όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελούσε για αιώνες ολόκληρους ένα ζήτημα που συνδεόταν άμεσα με την προκατάληψη, τον στιγματισμό, τον αποκλεισμό των ατόμων από την κοινωνία και κατ’ επέκταση τη στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Τις τελευταίες δεκαετίες, τα δεδομένα για την ψυχική νόσο αλλάζουν θεαματικά και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση εφαρμόζεται σταδιακά σ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες, με γνώμονα τις βασικές αρχές που καθορίστηκαν σε σχετική διακήρυξη του ΟΗΕ, δηλαδή, την εξάλειψη των διακρίσεων εξαιτίας της ψυχικής ασθένειας, το δικαίωμα του ψυχικά ασθενούς να νοσηλεύεται μέσα στην κοινότητα και να τυγχάνει θεραπείας με μεθόδους που δεν συγκρούονται με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η IASIS ΑμΚΕ δραστηριοποιείται για την επίτευξη των στόχων τους οποίους έχει θέσει και υλοποιεί αδιαλείπτως από το 2004, ως πιστοποιημένος φορέας ψυχικής υγείας.
Η σημερινή, όμως, εποχή της οικονομικής κρίσης που είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας δεν θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη αλλά να δώσει το έναυσμα για την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όλων μας, στη συνέχεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων καινοτόμων δράσεων, την περαιτέρω διασύνδεση όλων των φορέων για τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας καθώς -μόνο μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας σε δύσκολές οικονομικά εποχές- έχει αποδειχτεί ότι έρχεται η επιτυχία.»
Γρηγόρης Γρηγορίου, Πρόεδρος IASIS AμKE
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
• Οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες) και Προγραμμάτων Προστατευμένων Διαμερισμάτων.
• Ανάπτυξη Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Εργασιών σε άτομα που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο σπίτι στα πλαίσια του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
• Έξω-νοσοκομειακή παρακολούθηση ασθενών (ψυχοθεραπευτική εργασία) που εξέρχονται από τα ψυχιατρικά καταστήματα.
• Δραστηριότητες για τη βελτίωση και την οργάνωση της κοινωνικής ζωής των ατόμων με ψυχικές διαταραχές μέσα από Ομάδες: αλληλοβοήθειας, εργασίας, αθλητικές, καλοκαιρινών – χειμερινών διακοπών κ.λπ.
• Οργάνωση συναντήσεων, ημερίδων, διαλέξεων, σεμιναρίων με παρουσία και ενεργό συμμετοχή των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
• Η έκδοση πάσης φύσεως σχετικών εντύπων και η συμμετοχή – παρέμβαση στα ΜΜΕ και άλλα σύγχρονα μέσα διάδοσης κατά τρόπο επιστημονικά έγκυρο και δεοντολογικά ορθό, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
• Οργάνωση συμποσίων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, προγραμμάτων για ειδικούς ή για το ευρύτερο κοινό, πραγματοποίηση εποπτειών στο ψυχοθεραπευτικό και ευρύτερα θεραπευτικό έργο των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας.
• Οργάνωση Συνεδριών και Ημερίδων με δυνατότητα συμμετοχής και των χρηστών.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
• Η εφαρμογή των αρχών και των στόχων της Συναινετικής Διακήρυξης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στη WHO/MNH/MND 96.2 έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
• Η ευαισθητοποίηση και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, προκειμένου να αποδέχεται στρατηγικές για την ισότητα των ευκαιριών στα ΑΜΕΑ καθώς και βελτίωση της εικόνας των ΑΜΕΑ τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους αρμόδιους φορείς.
• Παροχή επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε άνεργα άτομα με ψυχικές διαταραχές και γενικά σε άτομα με ψυχικές ή σωματικές μειονεξίες καθώς και η προώθησή τους στην αγορά εργασίας.
• Εκπόνηση από την εταιρεία ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους φορείς κρατικούς, πανεπιστημιακούς, ιδιωτικούς και διεθνείς.
• Ανάπτυξη και προώθηση τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου οι δείκτες ψυχιατρικών περιστατικών είναι αυξημένοι.
• Παροχή υπηρεσιών και μονάδων πρόληψης, θεραπείας, και αποκατάστασης ατόμων που έχουν σχέση με θέματα ουσιοεξάρτησης.
• Οργάνωση και λειτουργία Ομάδας για παρέμβαση σε έκτακτες ανάγκες και φυσικές καταστροφές (ομάδα παρέμβασης στην κρίση).
• Ανάπτυξη σχέσεων με φορείς, εταιρίες και οργανισμούς παρόμοιας δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και δεδομένων.
• Ανάπτυξη έρευνας και σταχυολόγησης των εμπειριών και γνώσεων από φορείς, εταιρίες και οργανισμούς παρόμοιας δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την κατά τρόπο επιστημονικά έγκυρο και δεοντολογικά ορθό παρουσίασή τους σε συνέδρια εργασίες και ημερίδες.
• Ανάληψη διακρατικών συνεργασιών με διεθνείς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς των αναπτυσσόμενων ή προς ανάπτυξη χωρών με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των κατοίκων τους και την καταπολέμηση της φτώχειας. Οι συνεργασίες αυτές εκτείνονται και καλύπτουν τους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας της επισιτιστικής καθώς και της αναπτυξιακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ «Η ΣΤΟΡΓΗ»
Η «Στοργή» είναι το νέο σπίτι για 15 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές. Προσφέρει στους ενοίκους εφόδια για την επανένταξη στην κοινωνία μιας και όλοι οι ένοικοι είναι πρώην ασθενείς του Ψυχιατρείου Τριπόλεως.
Οι ένοικοι αποτελούν την καρδιά του Οικοτροφείου και μερικές από τις δραστηριότητες τους εστιάζουν στην αυτοεξυπηρέτηση, την προσωπική υγιεινή και καθαριότητα. Μαθαίνουν και εφαρμόζουν τους κανόνες που διέπουν τον χώρο στον οποίο ζουν. Η επικοινωνία με τους συγγενείς είναι τακτική. Μέρος των δραστηριοτήτων είναι οι περίπατοι ψυχαγωγία δημιουργική απασχόληση – ομάδες. Λόγω της μεγάλης έκτασης που διαθέτει το οικοτροφείου η IASIS ΑΜKE έχει διαμορφώσει κατάλληλα έκταση για την καλλιέργεια γεωργικά προϊόντων βιολογικής προέλευσης με την καλλιέργεια να γίνετε από τους ίδιους τους ένοικους.
Τέρμα Βαλαωρίτου ΤΕΕ Τρίπολη
Τηλ.: 2710 235885
e-mail: iasistri@otenet.gr
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ
Μονάδα ημερήσιας παραμονής απασχόλησης, υποστήριξης και θεραπευτικής φροντίδας ευπαθών ομάδων πληθυσμού της κοινότητας που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας ή και κατάθλιψη.
Στο Κέντρο παρέχεται δωρεάν κλινική και νευροψυχολογική εξέταση καθώς και αξιολόγηση των λειτουργιών τους από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.
Επιπλέον, λειτουργούν ομαδικά θεραπευτικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών. Επίσης το Κέντρο τρέχει ομαδικά προγράμματα με σκοπό την ενημέρως, την ψυχολογική υποστήριξη αλλά και την εκπαίδευση των φροντιστών των ασθενών.
Το Κέντρο Ημέρας απαρτίζεται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, εργοθεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργό.
Κριμαίας 73, Άνω Γλυφάδα
Τηλ.: 210 9608020
e-mail: iasisamkeglyfada@gmail.com