Θλιβερό ρεκόρ πνιγμών σημειώθηκε τον Δεκαπενταύγουστο στη χώρα καθώς δέκα λουόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε οκτώ διαφορετικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, τη στιγμή που πέρυσι την ίδια ημέρα δεν σημειώθηκε κανένας πνιγμός. Μάλιστα από την 1η Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου στις ελληνικές θάλασσες έχουν πνιγεί 150 άνθρωποι, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν πνιγεί 101 άτομα.
Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ (ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ), ο πνιγμός αποτελεί ευρύτερα σημαντική αιτία θανάτου και πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σχεδόν κάθε μέρα ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό. Τα περισσότερα περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ατυχημάτων του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια του προληπτικού του ρόλου για την προστασία της δημόσιας υγείας από ατυχήματα και πνιγμούς, έχει ως αποστολή να προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ενημερωθεί και να αποκτήσει γνώσεις που θα του φανούν χρήσιμες και θα τον προστατεύσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και επιστημονικές δράσεις.
Τα «θλιβερά» στατιστικά των πνιγμών στην Ελλάδα και τον κόσμο
Στον κόσμο περίπου 1.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι περίπου κάθε 30 δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό στον πλανήτη. Σε κάθε θανατηφόρο πνιγμό, αντιστοιχούν 4 περιστατικά ανθρώπων που επιβίωσαν από πνιγμό με ή χωρίς σοβαρή βλάβη στην υγεία τους.
Στην Ελλάδα, περίπου 300 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως. Ο μέσος όρος θανατηφόρων πνιγμών της πατρίδας μας, είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 4:1. Περίπου 30 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.
Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές ώρες. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν κολύμπι και υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά.
Ενέργειες και δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δημιούργησε βίντεο με θέμα: «Έλληνα Προφυλάξου». Πρωταγωνιστούν ο δυο φορές παγκοσμίως βραβευμένος από το Hall of Fame, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, ο πρόεδρος του International Swimming Hall of Fame, Bruce Wigo και ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος, υποδυόμενος ένα 10χρονο παιδί που πνίγηκε σε μια ερημική παραλία, επειδή απομακρύνθηκε από την ακτή φαγωμένος και χωρίς να γνωρίζει κολύμπι. Σε σκηνοθεσία Σ. Αβραμίδη και μοντάζ Σταμάτη Τριπόδη, το βίντεο περνάει το μήνυμα εκμάθησης της αθλητικής ναυαγοσωστικής ως μέσου προστασίας από ατυχήματα στο νερό.
Το μήνυμα τελεί υπό την αιγίδα των οργανισμών: Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Σύλλογος Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, International Awards Giuseppe Sciacca, Fondazione Guiseppe Sciacca, International Swimming Hall of Fame.