Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης
Το επαπειλούμενο κλείσιμο της ώρλ κλινικής του Παίδων Πεντέλης το οποίο ανέδειξε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και διαψεύδει με αποκλειστικές δηλώσεις του στο φύλλο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ που κρατάτε στα χέρια σας ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Ευάγγελος Τριγώνης, ήρθε να καταδείξει για ακόμα μια φορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που δεν είναι άλλο από την υποστελέχωση. υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου είχε κινδυνεύσει ξανά με λουκέτο τον Ιούνιο του 2018, όταν έγινε γνωστή η είδηση περί πιθανής μεταφοράς ιατρών της ώρλ κλινικής του Παίδων Πεντέλης στο «Αγία Σοφία».
Το κακό σενάριο τότε απεφεύχθη. Πιθανώς το ίδιο να συμβεί και τώρα, αν πιστέψουμε τις ρη-τές διαβεβαιώσεις του διοικητή του νοσο-κομείου. Αυτό όμως θα συμβαίνει κάθε φορά που προκύπτει θέμα κινητικότητας – συνταξιο-δοτήσεων υπαλλήλων; Το Παίδων Πεντέλης δεν είναι «ακόμα ένα νοσοκομείο». Είναι η σημαντικότερη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας για τους μικρούς ασθενείς στα βόρεια προάστια. Τα ουκ ολίγα βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί (με πιο πρόσφατο το Χάλκινο Βραβείο για την «ποιότητα υπηρεσιών» στον διαγωνισμό «Healthcare Business Awards 2019») καθώς και το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα ηλεκτρονικό εισιτήριο που εισήγα-γε πριν από ένα χρόνο μέσω της καινοτόμας ψηφιακής υπηρεσίας «e-Προτεραιότητα» έχουν αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τους ποιοτικούς δείκτες του.
Αυτό το νοσοκομείο, λοιπόν, οφείλει να προστατευθεί από την κεντρική διοίκηση, την υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο υγείας, ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση ιατρών και κλινικών που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωσή του. υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, το «Αμαλία Φλέμινγκ» γλίτωσε από το «λουκέτο» τελευταία στιγμή και έπει-τα από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και κατοίκων.
Σήμερα, που βγήκαμε από τη στενωπό των Μνημονίων και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την «έξοδο από την κρίση» δεν είναι δυνατόν να γυρνάμε σε πρακτικές του παρελθόντος που μάλιστα ήρθαν με εντολές… άνωθεν. Η ανάπτυξη έρχεται μέσω της διαδικασίας της πρό-σθεσης και της σύνθεσης δυνάμεων, όχι της αφαίρεσης και της αποκοπής. Με αυτή τη λογική, η αναδιάταξη του Εθνικού Συστήματος υγείας δεν θα προέλθει από τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων ή των κλινικών, αλλά από άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πόσο δύσκολο ακούγεται κάτι τέτοιο στη «χώρα με τους παράξενους ανθρώπους» όπως λέγεται το παραμύθι του εικονογράφου – παραμυθά Νικόλα Ανδριόπουλου, που εδώ και ένα χρόνο κοσμεί τον διάδρομο της Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων Πεντέλης.
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 14/11.