Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 15/11
Βρισκόμαστε δέκα περίπου μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μοιάζει πιο αμήχανη από ποτέ προσπαθώντας να μαζέψει τα κομμάτια της ύστερα από την «βόμβα» που ταρακούνησε τα θεμέλιά της. Αναφερόμαστε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία καθιστά «αντισυνταγματικό» τον νόμο Θεοδωρικάκου που θεσπίστηκε το 2019 λίγο μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος άλλαξε τη σύνθεση των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών και αφαίμαξε τις αρμοδιότητες του κυρίαρχου Οργάνου διοίκησης του δήμου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, καταρρίπτοντάς θέσφατα και δεδομένα μέχρι τότε ιερά στον μικρόκοσμο των τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ «ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη λειτουργία των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες: αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκροτήσεως της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος· αφετέρου προέβη σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία. Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ».
Η στήλη χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικής διάθεσης αλλά παραθέτοντας γεγονότα και επικαλούμενη την κοινή λογική μπορεί να καταθέσει τα εξής:
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικαλείτο την ανάγκη κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ την οποία θεωρούσε «επισφαλή». Η λύση ήταν η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση της ΝΔ να νομοθετήσει ρυθμίσεις που αλλοίωναν το συσχετισμό δυνάμεων στους δήμους , μεταβιβάζοντας την εξουσία σε ένα άλλο Όργανο με τροποποιημένη πλειοψηφία, διαφορετική από αυτή που οι πολίτες είχαν καθορίσει στην κάλπη με την ψήφο τους.
Θα αναρωτηθεί κανείς; Μα δεν έχει το δικαίωμα μια εκλεγμένη κυβέρνηση να εκφέρει τη γνώμη της για τις δημοτικές εκλογές ακόμα και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο; Φυσικά και το έχει, αρκεί να πρόκειται για τις επόμενες εκλογές και όχι γι’ αυτές που είχαν ήδη διεξαχθεί.
Επισημαίνεται, ότι τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την απόφαση του ΣτΕ δημιουργούν ντόμινο εξελίξεων στους ΟΤΑ. Για παράδειγμα, στον Δήμο Πεντέλης 9 αιρετοί (8 δημοτικοί σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ανεξάρτητος Βασίλης Μπούρας) με κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι θα απέχουν των συνεδριάσεων των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής στις οποίες μετέχουν «μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους» ενώ επιφυλάσσονται να τις προσβάλουν στα αρμόδια όργανα «σε περίπτωση σύννομης λειτουργίας τους».
Δεν ξέρω γιατί αλλά εσχάτως με όλα όσα απασχολούν την επικαιρότητα των ημερών στριφογυρνάει στο νου μου όλο και πιο έντονα η ρήση του Γερμανού πολιτικού Ότο φον Μπίσμαρκ, «οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα. Καλύτερα να μην ξέρεις πώς γίνονται».