Γράφει η Θεονύμφη (Φαίη) Παπαδάκη
Διεύθυντρια 18ου Δ.Σ. Αμαρουσίου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου
H προώθηση της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πλούσιου και ισορροπημένου περιβάλλοντος, για όλους τους πολίτες, με πολλά οφέλη. Η Παιδεία θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα μέσα από τη συμπόρευση και τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, στον διάλογο, στη συμμετοχικότητα και στην καινοτομία.
Κυρίως όμως εμείς, οι πολίτες, και πιο συγκεκριμένα οι δημότες του Αμαρουσίου, θα πρέπει να αποδεχτούμε την ατομική ευθύνη που μας αναλογεί για τα κοινά, για όσα διαδραματίζονται γύρω μας και αφορούν το μέλλον των παιδιών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε προτάσεις με όραμα και να αξιοποιήσουμε δημιουργικά την ευρωπαϊκή εμπειρία, εστιάζοντας σε πρακτικές προτάσεις, όπως:
-Τη δημιουργία τμήματος τεχνικής υποστήριξης σχολικών μονάδων, με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, από συγκεκριμένο συνεργείο.
-Την ένταξη όλων των σχολικών μονάδων σε προγράμματα αειφορίας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπου είναι δυνατό, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μονάδων και τη σύνδεση αυτών με περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, σε συνεργασία με τον Δήμο.
– Μαθήματα Τέχνης και Πολιτισμού από φορείς του Δήμου με τη σύμπραξη των σχολείων, π.χ. δημιουργία σχολικής χορωδίας με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του Δήμου Αμαρουσίου.
Σημαντική, όμως, είναι η εξέταση και προώθηση προτάσεων που χρειάζονται πολιτική βούληση και αφορούν:
-Τη διασύνδεση των δομών του Δήμου με το σχολείο, με ουσιαστική λειτουργία Υπηρεσίας Ψυχολογικής και Κοινωνικής Στήριξης Παιδιών και Γονέων. Η δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών μπορεί να αποτελέσει μια καινοτόμο δράση με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών. Η σύνδεση δε αυτών μέσω της λειτουργίας ειδικών τμημάτων σχολικής συμβουλευτικής με τα σχολεία, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών, δεδομένου ότι ο Δήμος έχει συμφέρον, αλλά και χρέος να ανταποκριθεί, τόσο στις οικογενειακές και στις κοινωνικές ανάγκες των παιδιών, όσο και στις εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής αρμοδιότητάς του. Μέχρι σήμερα, η επίσημη πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε να εμπλέξει επισήμως τους Δήμους στην ενίσχυση των σχολείων.
-Τον Τομέα της Δια Βίου Μάθησης. Η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, από κοινού με τις Περιφέρειες, αποτελεί το αποκεντρωμένο υποσύστημα του Συστήματος Διοίκησης του Εθνικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Η Δια Βίου Μάθηση χαρακτηρίζεται πολιτική προτεραιότητα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η σύνδεσή της με την απασχόληση, την οικονομική ευημερία και την πλήρη συμμετοχή του ατόμου στην κοινωνία, την καθιστά σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία. Η Δια Βίου Μάθηση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες αναπτυξιακής πολιτικής και αναδεικνύεται ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο πολιτικής για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, της γήρανσης του πληθυσμού και της ευρύτερης οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκεί βέβαια να υπάρξει η βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την παροχή ποικίλων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών υπηρεσιών (π.χ. σεμινάρια πιστοποίησης προσόντων ή δεξιοτήτων σε θέματα γλωσσομάθειας, υπολογιστών κ.τ.λ.). Μια καινοτόμος δράση θα μπορούσε να είναι η ίδρυση Δημοτικών Μονάδων Δια Βίου Μάθησης εντός των αναπτυξιακών επιχειρήσεων του Δήμου, για να διασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία των Δημοτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και η συνεργασία του Δήμου με τα Ινστιτούτα Δια Βίου Μάθησης και Κατάρτισης. Πρόκειται για ένα μοντέλο μάθησης – κατάρτισης – ανάπτυξης δεξιοτήτων σε σχέση με την απασχολησιμότητα και την οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση ευπαθών ομάδων.
Η υποψηφιότητά μου ως δημοτική σύμβουλος ήρθε ως επακόλουθο μιας άκρως τιμητικής πρότασης από τον κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την εκπαίδευση στο Μαρούσι.
Προσωπικός μου στόχος είναι να βοηθήσω με τη συμμετοχή μου τη δημοτική Αρχή, μέσα από μια φρέσκια ματιά, αλλά με την εμπειρία χρόνων στην πρώτη γραμμή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ένα Μαρούσι σύγχρονο και δυναμικά αναπτυσσόμενο. Ένα Μαρούσι που στοχεύει ψηλά, υποστηρίζοντας τις οικογένειες και χτίζοντας νέες γενιές δημοτών και πολιτών με υψηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και προσόντα, απαραίτητα για μια αειφόρο ανάπτυξη.
Θεονύμφη (Φαίη) ΠΑΠΑΔΑΚΗ – ΣΎΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Κατάγομαι από την Ιεράπετρα Κρήτης. Στο Μαρούσι εργάζομαι από το 2004 και κατοικώ από το 2009.
Είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακές σπουδές MSc στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση στο ΕΚΠΑ και υποψήφια διδάκτωρ του ΕΚΠΑ.
Έχω εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και στη Δημόσια Διοίκηση και Εκπαιδευτική Ηγεσία από το ΕΚΔΔΑ και το ΕΚΠΑ.
Είμαι ισόβιος υπότροφος του προγράμματος υποτροφιών SYLFF για μεταπτυχιακούς φοιτητές με ηγετικές ικανότητες, με στόχο την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. .
Από πολύ νωρίς συμμετείχα ως μέλος σε φοιτητικούς συλλόγους, στο επιστημονικό σωματείο μεταπτυχιακών φοιτητών «Αλέξανδρος Δελμούζος» του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξα ιδρυτικό μέλος του online επιστημονικού περιοδικού «Εκπαίδευση και Επιστήμη».
Δραστηριοποιούμε επί χρόνια συνδικαλιστικά ως μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου, ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχω ως υποψήφια αιρετός στις εκλογές για την ανάδειξη Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών.
Από το 1999 εργάζομαι ως καθηγήτρια Αγγλικών στον ιδιωτικό τομέα.
Το 2002-2004 εργάστηκα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως διδακτικό προσωπικό των εργαστηριακών μαθημάτων σε προπτυχιακούς φοιτητές.
Το 2004 υπηρέτησα στο ιδιωτικό Σχολείο Αμαρουσίου «Σύγχρονη Ελληνοαγγλική Αγωγή» ως υπεύθυνη σπουδών του αγγλικού τμήματος.
Από το 2009 υπηρετώ στον δημόσιο τομέα και σήμερα είμαι διευθύντρια στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου.
Είμαι μητέρα δυο παιδιών, της Μαριέτας και του Γιάννη, 17 και 15 ετών αντίστοιχα.