Πλήθος δημάρχων και Δημοτικών Αρχών από όλη τη χώρα (στους αρχικούς δεκαεννέα έχουν προστεθεί οι Δήμοι Χολαργού-Παπάγου, Νίκαιας-Ρέντη και Ηρακλείου Αττικής κ.ά.) αρνούνται τη συναίνεση με τις τελευταίες απαιτήσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ). Θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι έχουν δίκιο, καταρρίπτοντας τρεις μύθους.
Γράφει ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής,
Γιάννης Σταθόπουλος
Μύθος πρώτος: Πλαστά δικαιολογητικά
Ο έλεγχος πιστοποιητικών για την εντόπιση πλαστών διενεργείται υποχρεωτικά βάσει της νομοθεσίας από τις Διευθύνσεις Διοικητικού όλων των φορέων του Δημοσίου και έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2013 με εγκύκλιο του ΥΔΜΗΔ. Όταν διαπιστωθεί διορισμός με πλαστά δικαιολογητικά, ο διορισμός ανακαλείται, η δε όλη διαδικασία ελέγχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής π.χ., τηρώντας πιστά την κείμενη νομοθεσία, κάνει έλεγχο για πλαστά δικαιολογητικά, ο οποίος διεξάγεται κανονικά, και μπορούμε να ενημερώσουμε το Υπουργείο, όποτε επιθυμεί, για τα αποτελέσματα.
Μύθος δεύτερος: Έλεγχος μετατροπών συμβάσεων
Η μετατροπή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα από ορισμένου σε αορίστου χρόνου πραγματοποιήθηκε με διάφορες επιμέρους ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και μεμονωμένα στη βάση δικαστικών αποφάσεων. Ωστόσο, η πιο «μαζική» διαδικασία μετατροπής υπήρξε το Π.Δ. 164/2004 (γνωστό και ως «διάταγμα Παυλόπουλου»), με το οποίο εντάχθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η κοινοτική Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 της Ε.Ε., σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου.
Με όλες τις αδυναμίες του το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα έδωσε «ανάσα» στους εργαζομένους που υπήχθησαν στο πεδίο εφαρμογής του. Εδώ και δέκα χρόνια, περίπου 40.000 εργαζόμενοι έπαψαν να είναι όμηροι του εκάστοτε αρμόδιου για την πρόσληψή τους και υπηρετούν κανονικά, συμβάλλοντας θετικά στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο αποψίλωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης από έμψυχο δυναμικό.
Η επίσημη στοχοποίηση των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν με το ως άνω διάταγμα ήρθε με το Ν. 4250/2014, ένα νομοσχέδιο –«σκούπα» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της ατζέντας στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης (καταργήσεις φορέων, αξιολόγηση, διαθεσιμότητα, επανέλεγχος των συμβάσεων κ.λπ.) και εντάσσεται πέραν πάσης αμφιβολίας στην προσπάθεια δημιουργίας μιας «δεξαμενής» απολύσεων. (Ίδε δηλώσεις του Υπουργού) .