Η ενεργειακή κρίση χτυπάει δυνατά και τρομακτικά τις πόρτες όλων μας. Από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, έως τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και, φυσικά, τα νοικοκυριά, ειδικά τα μικρομεσαία. Ο αντίκτυπος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανάλογος και στο προηγούμενο φύλλο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ καταγράψαμε τις ανησυχίες και τις προτάσεις των δημάρχων προς το κράτος, μέσα από την έκτακτη συνέλευση του κορυφαίου θεσμικού συλλογικού οργάνου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Τι συμβαίνει, ωστόσο, στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα και των ευρύτερων βορείων προαστίων, τους οποίους καλύπτει δημοσιογραφικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ; Πώς βλέπουν το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τους υπέρογκους λογαριασμούς, τι επιπτώσεις έχει στη λειτουργία τους και πώς μπορούν να απορροφήσουν τους κλυδωνισμούς που ήδη έχουν αρχίσει να νιώθουν;
Με στόχο να καταγράψει απόψεις, θέσεις και ενέργειες, η εφημερίδα μας απευθύνθηκε στους δημάρχους των βορείων προαστίων, με μια κοινή ερώτηση, στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν: «Ποιες είναι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στον Δήμο σας, ποια μέτρα λαμβάνετε και ποιες οι προτάσεις σας για αντιμετώπισή της;»
Στην ίδια ερώτηση απαντά και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να έχουμε την πλέον αρμόδια εκπροσώπηση και του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, ως προς το τεράστιο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους.
Κοινός παρονομαστής των απαντήσεων, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, είναι η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης από το κεντρικό κράτος, καθώς οι έκτακτες επιχορηγήσεις αξιολογούνται μεν ως σωστές και σημαντικές, ωστόσο δεν απαντούν συνολικά στο πρόβλημα. Παράλληλα, η στροφή σε πολιτικές και εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από «πράσινες» πολιτικές, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη δοκιμαζόμενο σκληρά πορτοφόλι των δημοτών, αποτελούν επίσης κοινό τόπο.
Αν και θα θέλαμε να έχουμε την άποψη όλων των Δήμων της περιοχής, δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής, Διονύσου, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης και Φιλοθέης – Ψυχικού, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας.
Ευχαριστούμε θερμά εκείνους που το έκαναν, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες της περιοχής να έχουν όσο το δυνατόν πιο σφαιρική άποψη για ένα θέμα που αφορά άμεσα την καθημερινότητά τους.
ΞΕΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ • ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Δυσβάσταχτο το κόστος, διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα
Ο Δήμος Βριλησσίων αντιμετωπίζει τριπλή «επίθεση» στον τομέα του υπέρογκου ενεργειακού κόστους: α) από τον οδοφωτισμό β) από τις ενεργειακές ανάγκες των δημοτικών σχολείων και γ) από τα αντλιοστάσια της Υπηρεσίας Ύδρευσης. Το πρόβλημα του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους μάλιστα το είχαμε εντοπίσει και θέσει στα αρμόδια όργανα θεσμικής εκπροσώπησής μας (ΚΕΔΕ) και στους αρμόδιους εκπροσώπους της κυβέρνησης από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Γιατί η κατακόρυφη άνοδος του ρεύματος είχε παρατηρηθεί ήδη από τότε, πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω της αλλαγής υπολογισμού της χονδρικής τιμής του ρεύματος και της εμπορίας της μέσω του νεόκοπου χρηματιστηρίου ενέργειας.
Ο Δήμος Βριλησσίων έχει προχωρήσει μέσα στην τελευταία 5ετία σε μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού -25% και σε μείωση των τελών ύδρευσης έως 10%. Προς διευκόλυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της πόλης, επιλέξαμε να απορροφήσουμε σε αυτή τη φάση ολόκληρο το κόστος, κρατώντας παγωμένο το σύνολο των δημοτικών τελών σε αυτά τα επίπεδα, με ακόμα πιο σφιχτή διαχείριση των δαπανών για το τρέχον έτος. Αυτή η επιλογή μας όμως, όπως και η έμφασή μας στην ενεργειακή εξοικονόμηση, δεν θα καταστεί βιώσιμη, εάν και το κράτος, από την πλευρά του, δεν προβεί σε επιπλέον από τις προβλεπόμενες χρηματοδοτικές ενισχύσεις του προς τους δήμους για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν από την τριπλή ενεργειακή επιβάρυνση που μαστίζει τον Δήμο μας και ευρύτερα το σύνολο των κατοίκων και επαγγελματιών της πόλης.
Επίσης, ολοκληρώνεται το έργο αντικατάστασης του συνόλου του δημοτικού οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED που οδηγεί σταδιακά σε πολύ μεγάλη εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους του Δήμου, ιδίως μετά την αποπληρωμή της επένδυσης, η οποία έγινε σε σύμπραξη με τον ανάδοχο του έργου που προέκυψε μετά από διαγωνισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες και για το ταμείο του δήμου.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη των ευρωπαϊκών και κρατικών πολιτικών και προγραμμάτων για μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω εξοικονόμησης ενέργειας και συμμετοχής στην παραγωγή ενέργειας. Ζητάμε, όμως, την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τον σκοπό αυτόν και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να βρεθεί ο Δήμος μας ενεργός και μετέχων στην επόμενη μέρα που θα επιτρέπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις τοπικές μας κοινωνίες συνολικά να αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές σε κρίσεις σαν αυτή.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έκρηξης της ακρίβειας, οφείλουμε όλοι ενωμένοι και με δυνατή φωνή να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης τόσο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια όσο και για τη μέση οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση. Για να είμαστε όλοι μαζί υγιείς και παραγωγικοί και μετά την επέλαση του επικίνδυνου για την κοινωνική συνοχή πληθωρισμού που βιώνουμε, λόγω της προϋπάρχουσας κρίσης ανόδου τιμών και της ραγδαίας επέκτασής της εξαιτίας του πολέμου.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ανάγκη για ένα σταθερό μοντέλο αύξησης των πόρων
Οι συνέπειες είναι οι ίδιες -τραγικές θα τις χαρακτήριζα- που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε δήμος. Κάθετη αύξηση στο κόστος των καυσίμων για τα οχήματα, κυρίως της καθαριότητας, των αναλώσιμων και, βέβαια, των λειτουργικών στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία.
Η άμεση λύση, την οποία και ζητήσαμε συνολικά ως Αυτοδιοίκηση, είναι μια έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο κύμα της ανατίμησης της ενέργειας ελπίζοντας ότι θα είναι παροδικό, όπως εκτιμούν τα αισιόδοξα σενάρια. Λάβαμε ως έκτακτη επιχορήγηση μισή δόση του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που δικαιούται κάθε δήμος, περιμένουμε και άλλη μισή το επόμενο διάστημα, ενώ μας χορήγησαν και ένα ποσό για τα έξοδα των σχολείων.
Λύσαμε όλα τα προβλήματα; Φυσικά και όχι. Ειδικά εάν η κρίση δεν είναι παροδική αλλά κρατήσει σε διάρκεια. Εκεί πρέπει να δούμε ένα σταθερό μοντέλο αύξησης των πόρων των δήμων, προκειμένου, κυριολεκτικά, να μην καταρρεύσουν. Και αυτό πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι στα ανώτατα επίπεδα, ξεκινώντας από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει να επιτρέψει στα κράτη – μέλη να χαλαρώσουν την πολιτική της λιτότητας και να σταθεί γενναία απέναντι στο πρόβλημα.
Θα μπορούσα να σας πω ότι πρέπει να φύγουμε από τα παρωχημένα μοντέλα ενέργειας, να τονώσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αρχίζοντας τη δράση τοπικά, δήμος – δήμος. Και ναι, θα το κάνουμε. Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, μάλιστα, έχουμε ήδη ξεκινήσει: με ενεργειακή αναβάθμιση στα σχολεία της πόλης, με αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με συστήματα led, με χρήση ηλεκτροκίνησης στα οχήματα του Δήμου. Όμως για να γίνει η πλήρης μετατροπή και το πέρασμα σε μια νέα εποχή θα χρειαστεί καιρός, ενώ το πρόβλημα είναι τώρα εδώ, σήμερα μπροστά μας.
Υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος όμως, το κυριότερο: οι δημότες. Γιατί Δήμος είμαστε όλοι, το δημαρχείο και τα νοικοκυριά. Και αυτοί που πρέπει να στηριχτούν απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα πρώτοι από όλους είναι οι πολίτες.
Εμείς έχουμε προχωρήσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια σε διαδοχικές μειώσεις σε όλους τους συντελεστές της δημοτικής φορολογίας (δημοτικά τέλη και ΦΗΧ) κατατάσσοντας τον Δήμο μας πλέον στους πιο φθηνούς ανάμεσα στα βόρεια προάστια. Είναι μια αισθητή μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος που, κατά τα άλλα, σχεδόν όλοι μας πλέον αντιμετωπίζουμε με προβληματισμό τη σημερινή εποχή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ • ΚΗΦΙΣΙΑ
Μονόδρομος η κρατική επιχορήγηση
Τεράστιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας, στους Δήμους και σε κάθε νοικοκυριό, από τη διογκούμενη ενεργειακή κρίση, η οποία επιτείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μονόδρομος είναι η κρατική επιχορήγηση, καθώς είναι ιδιαίτερα αυξημένο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το κόστος καυσίμων που χρησιμοποιείται για την κίνηση των δημοτικών οχημάτων. Η έκτακτη συμπληρωματική ΚΑΠ, ύψους 114 εκατ. ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας, είναι προς την θετική κατεύθυνση προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Η οικονομική στήριξη προς τους Δήμους από τη Πολιτεία, πρέπει να συνεχιστεί και θα την διεκδικούμε μέσα από τα Αυτοδιοικητικά μας όργανα.
Υπολογίζουμε πως με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, το κόστος της ενέργειας μέσω παροχών σε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας έχει τετραπλασιαστεί. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος στον Δήμο ήταν 600.000 ευρώ τον μήνα Φεβρουάριο όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021 ήταν 150.000 ευρώ. Αυξημένες λοιπόν είναι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για οδοφωτισμό, φωτισμό δημοσίων κτιρίων και σχολείων όπως άλλωστε για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Η εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα μπορούσε να μην πληγεί από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Αντιμετωπίζουμε αυξημένες δαπάνες εξαιτίας των ανατιμήσεων προϊόντων, δηλαδή αυξημένες τιμές από προμηθευτές διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών. Η διοίκηση του Δήμου συνεχίζει τη πολιτική των εκπτώσεων ειδικά στους εργολάβους έργων και πετυχαίνει καλύτερες τιμές.
Ο Δήμος μας ήδη εδώ και κάποια χρόνια κάνει παρεμβάσεις για να καταγράψει σε πρώτη φάση και να αντιμετωπίσει σε δεύτερη φάση μέσω στοχευμένων ενεργειών την ενεργειακή σπατάλη. Ήδη από το 2015 προχώρησε σε ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων αλλά και αναπλάσεις πλατειών με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Παράλληλα εργάζεται για την απεξάρτηση από κοστοβόρες πηγές ενέργειας στρεφόμενος σε οικονομικότερες πηγές ενέργειας, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα. Προχωρούμε επίσης στα εξής:
- Άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων οδοφωτισμού αλλά και των προβολέων των γηπέδων με λαμπτήρες LED.
- Αυτονομίες στην θέρμανση και την ψύξη χώρων – υπηρεσιών που λειτουργούν απογευματινές ώρες.
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων κτηρίων του Δήμου.
- Διερεύνηση μέσω του προγράμματος «SPARCS» της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας (τοπικός συνεταιρισμός πολιτών για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές).
- Προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται να δημιουργηθούν στο Δήμο μας 71 θέσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και αμαξιδίων για άτομα με ειδικές ανάγκες, μέσω του Πράσινου Ταμείου.
- Πρόγραμμα καταγραφής καυσίμων για την ορθολογική διαχείρισή τους.
Και αυτή την κρίση θα προσπαθήσουμε να τη διαχειριστούμε, με συνεργασία και με μέτρα τα οποία δεν θα χτυπήσουν τα νοικοκυριά της τοπικής μας κοινωνίας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ • ΜΑΡΟΥΣΙ
Μείωση γραφειοκρατίας και διοχέτευση πόρων
Είναι προφανές πως η αύξηση του κόστους της ενέργειας έχει επιφέρει επιβάρυνση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στον Δήμο μας, αυτό είναι εμφανές για δομές όπως σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κολυμβητήρια, αθλητικούς, δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Στο Μαρούσι δε, με το δίκτυο των πλέον 280 χιλιομέτρων δημοτικών δρόμων, επίσης σημαντικό είναι το κόστος του ηλεκτροφωτισμού.
Μια ανάσα -ειδικά όσο αφορά τα σχολεία- έχει δοθεί μέσω της έκτακτης κρατικής επιχορήγησης στους Δήμους για το θέμα της αύξησης της ενέργειας. Όπως έχει προαναγγελθεί, αυτή η έκτακτη επιχορήγηση θα επαναληφθεί τους επόμενους μήνες και με μια δεύτερη δόση.
Ο Δήμος μας δεν πρόκειται να μετακυλήσει προς τους δημότες την αύξηση του κόστους της ενέργειας, καθώς αντιλαμβάνεται πλήρως την πίεση που ασκείται γι αυτό το θέμα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ειδικά στα μικρομεσαία νοικοκυριά.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο, πως και με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το πρόσφατο παράδειγμα στον Δήμο μας, του αποκλειστικού φωτισμού παιδικής χαράς μέσω ηλιακής ενέργειας, αποτελεί μια εφαρμογή που στοχεύουμε να πολλαπλασιάσουμε. Παράλληλα, σε χώρους όπως το δημοτικό κολυμβητήριο, προχωρούμε σε ενεργειακή αναβάθμιση. Συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διεκδικούμε επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και γενικότερα της πόλης μας.
Η ενεργειακή κρίση επιβάλλει τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διοχέτευση πόρων για την ταχύτατη εκτέλεση έργων, που θα επιφέρουν ενεργειακή αυτονομία στους ΟΤΑ με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέλος στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος που μας αφορά όλους.
ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΡΑΟΥΔΑΣ • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Να ενισχυθεί αναλόγως η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, όπως άλλωστε κάθε Δήμος, πλήττεται σοβαρά όσον αφορά στις δαπάνες του, από τη στιγμή που αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος, των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί -και δεν αποτελεί- εξαίρεση.
Ωστόσο σε καμιά περίπτωση -και αυτό ήταν επιλογή της δημοτικής Αρχής- δεν μετακυλήσαμε τις αυξημένες δαπάνες στους δημότες μας, αλλά είμαστε ένας από τους λίγους Δήμους που αποφασίσαμε -μετά τις μειώσεις των προηγουμένων ετών- τη μηδενική αύξηση των τελών μας. Και δεν μένουμε εδώ, καθώς οι κοινωνικές μας δομές, με την στήριξη και πρόσθετη ενίσχυσή μας, δίνουν έναν καθημερινό αγώνα, βοηθώντας πραγματικά εκατοντάδες συμπολίτες μας. Κάνουμε μια προσπάθεια που αναγνωρίζεται από όλους, ακόμη και εκτός Μεταμόρφωσης.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε ως Δήμος και συνακόλουθα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, να χτυπήσουμε τις ρίζες της δύσκολης καθημερινότητας των συμπολιτών μας, όπως ενδεικτικά την ακρίβεια. Ωστόσο μπορούμε -στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας- να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Να μην αφήνουμε κάποιον πίσω. Και αυτό κάνουμε.
Άλλωστε -κακά τα ψέματα- η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη γραμμή της αλληλεπίδρασης με τον πολίτη και αυτό πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί και συνακόλουθα να ενισχυθούμε αναλόγως.
ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ • ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Απαιτούνται γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις
Η καταγραφή των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική, αφού δεν αφορά μόνο στο κόστος ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, φυσικό αέριο), αλλά στο σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου. Η αύξηση των υλικών οικοδομής, που σε ορισμένα υλικά, όπως ο χάλυβας, μπορεί να υπερβεί το 80%, η άσφαλτος το 200%, επηρεάζει το σύνολο των δημοπρατημένων ή τα υπό δημοπράτηση έργα.
Η αύξηση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 70-80% ετησίως, του πετρελαίου κίνησης πάνω από 50%, και του φυσικού αερίου για οχήματα, δημοτικά κτίρια, σχολεία πάνω από 150%, δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα στην προσφορά των δημοτικών υπηρεσιών. Οφείλουμε να καλύψουμε την εξεύρεση και παροχή τροφίμων, χαρτιού και άλλων αγαθών για τις κοινωνικές δομές, το παντοπωλείο – συσσίτιο, τους παιδικούς σταθμούς κλπ. Υπάρχει πρόβλημα ως προς τις τιμές και τη δυνατότητα εξεύρεσης προμηθευτών.
Τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι και απαιτούνται γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, πέραν της λογικής «χορήγησης μέτρων ασπιρίνης για τον καρκίνο», που φαίνεται, δυστυχώς, να κυριαρχεί.
Η γενναία μείωση των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και η παράταση αποπληρωμής των υφιστάμενων, η ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, η κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, η απαλλαγή των σχολείων από την καταβολή αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι ορισμένα από τα μέτρα, που έπρεπε, ήδη, να έχουν ληφθεί.
Από πλευράς ενός μεμονωμένου δήμου, είναι προφανές ότι μέτρα, όπως εκείνα της μείωσης ενεργειακού κόστους με αντικατάσταση οχημάτων, παλαιότερης τεχνολογίας λαμπτήρων με LED, ενεργοβόρων αθλητικών εγκαταστάσεων, της ενεργειακής αξιοποίησης των οροφών, της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών ή της ενεργοποίησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, έχουν κυρίως μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα, απαιτούν, δε, ωρίμανση μελετών, εξεύρεση χρηματοδοτήσεων, ενώ άλλα που έχουν ήδη προκηρυχθεί στη βάση του ψηφισμένου από το 2019, «Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ)», δεν μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στο υπάρχον και διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα. Για παράδειγμα, το υλοποιημένο έργο γεωθερμίας για τις πισίνες του Αθλητικού Κέντρου «Νίκος Πέρκιζας», στον Δήμο, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας στο μισό, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες διήρκεσαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ • ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Αναγκαίες όσο ποτέ οι τονωτικές ενέσεις από το κράτος
Όπως έχω αναφέρει επανειλημμένως τους τελευταίους δύο μήνες τόσο στις συνεδριάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου όσο και σε συνεντεύξεις ή δημόσιες τοποθετήσεις μου, το κόστος της ενέργειας (λογαριασμοί ρεύματος αλλά και φυσικού αερίου), είναι το δεύτερο κέντρο κόστους για τον προϋπολογισμό μας μετά από αυτό για το προσωπικό. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας το 2021 το κόστος αυτό ξεπέρασε τις 700.000 €.
Για το 2022 η δημοτική μας Αρχή που σημειωτέον διοικεί έχοντας από τους χαμηλότερους συντελεστές όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού σε όλη την Αττική (λ.χ. 0,90 €/τ.μ. στις οικίες), είχε καταθέσει στη σχετική συζήτηση στο Δ.Σ. για τα δημοτικά τέλη την πρόταση να εγγραφεί και για φέτος το ίδιο ποσό.
Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε και ελέω «Κλεισθένη», η εκάστοτε αντιπολίτευση μπορεί να καταθέσει τη δική της εναλλακτική πρόταση και να είναι αυτή εν τέλει που θα ψηφιστεί από το Σώμα. Ως εδώ όλα καλά. Ποιο είναι λοιπόν το ποσό που προέβλεψε η αντιπολίτευση για το 2022 και συγκέντρωσε την πλειοψηφία στο Δ.Σ.; 450.000 €!
Στους 2,5 πρώτους μήνες του 2022 το ύψος των εξόδων του Δήμου για ρεύμα – φυσικό αέριο αγγίζει τις 200.000 €. Με απλούς υπολογισμούς λοιπόν έως 31/12 αυτό το κόστος θα μπορούσε να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ.
Κατανοούν εύκολα λοιπόν, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι συμπολίτες μας τη στενότητα των οικονομικών δεδομένων του Δήμου μας για το έτος 2022. Φυσικά δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Εντός του τρέχοντος έτους έχουμε ήδη δρομολογήσει και προχωράμε ως δημοτική Αρχή στην αντικατάσταση και την αναβάθμιση του συνόλου του συμβατικού φωτισμού σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, με σύγχρονα φωτιστικά τύπου led, γεγονός που θα έχει πέραν των άλλων ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων, κάτι που θα μας δώσει θα μπορούσαμε να πούμε κάποιες «ανάσες» για τη φετινή χρονιά. Με το μακροπρόθεσμο όφελος να είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό και με τα τωρινά δεδομένα δεν αρκεί· οι τονωτικές ενέσεις από το κεντρικό κράτος και το ΥΠΕΣ είναι αναγκαίες και απαραίτητες όσο ποτέ… άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν. Κάποιες πρώτες ανακοινώσεις επ’ αυτού όπως και εσείς γνωρίζετε, έχουν γίνει τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από τα συναρμόδια Υπουργεία, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν οι ΟΤΑ Α’ βαθμού να λειτουργούν με τον τρόπο που επιζητούν και επιθυμούν οι συμπολίτες μας.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΩΜΑΪΔΟΥ • ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τον προγραμματισμό μας
Οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία έχουν ανατροφοδοτήσει μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση για την ελληνική κοινωνία.
Οι Δήμοι έχουν πιεστεί αρκετά από αυξημένο ενεργειακό κόστος που απειλεί την οικονομική βιωσιμότητά τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στον Δήμο Νέας Ιωνίας μέσα σε ένα τρίμηνο αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος για το φυσικό αέριο στα σχολεία, όπως επίσης και οι λογαριασμοί του ρεύματος.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να διαφοροποιήσει σε μέγιστο βαθμό τον σχεδιασμό μας, όπως αυτός καταγράφηκε στον προϋπολογισμό που συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2021 με εντελώς διαφορετικά οικονομικά δεδομένα, τα οποία πλέον ανατρέπουν τον προγραμματισμό μας.
Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε να αντέξουμε αυτή τη νέα πρόκληση· με καλύτερη διαχείριση στην κατανάλωση, αλλά και με διεκδικήσεις πόρων που αφορούν ενεργειακά έργα με τοποθετήσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος μας πριν από ένα χρόνο είχε δρομολογήσει το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας στα Πευκάκια που πλέον ολοκληρώνεται και δείχνει τον δρόμο για την ένταξη των κτιρίων μας σε μια νέα ενεργειακή εποχή.
Είναι ολοφάνερο ότι οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καθιστούν επιτακτικές ρεαλιστικές, ουσιαστικές και άμεσες λύσεις, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.
Μάλιστα το θέμα της ενεργειακής κρίσης συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη έκτακτη συνάντηση δημάρχων που συγκάλεσε η ΚΕΔΕ, με σύσσωμους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουν λόγο για επιτακτική έκδοση έκτακτης συμπληρωματικής ΚΑΠ για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας. Καθώς, επίσης, και για πρόσθετη στήριξη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.
Καλούμαστε, λοιπόν, με συνέπεια και σωστό προγραμματισμό, χωρίς περικοπές στις υπηρεσίες μας προς τους συμπολίτες μας, να αντεπεξέλθουμε στις ενεργειακές αυξήσεις, χωρίς παράλληλα να μετακυλούμε τα υψηλά κόστη στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά.
ΤΑΣΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ • ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ – ΠΕΥΚΗ
Ενεργειακή αυτονόμηση μέσω Ταμείου Ανάπτυξης
Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, όπως τις αντιμετωπίζουν πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Ως μεμονωμένος Δήμος δεν έχουμε αρμοδιότητες σε αυτό τον τομέα. Διεκδικούμε τη λήψη μέτρων μέσα από τη συμμετοχή μας σε ΠΕΔ Αττικής και ΚΕΔΕ.
Ως Κεντρική Ένωση έχουμε προτείνει την ενεργειακή αυτονόμησή μας με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων, στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Έτσι οι Δήμοι θα εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες μας, αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των Δήμων.
Επίσης, έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη ΡΑΕ, στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές, ώστε να γνωρίζουμε σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα οφείλονται από τους παρόχους στους Δήμους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας.
Πρωταρχικό μέλημά μας είναι να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που, μετά την οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα και την υγειονομική κρίση που έπληξε όλο τον πλανήτη, έρχονται αντιμέτωποι με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Από την πλευρά μας θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, συνεργασίας αλλά και εθελοντικής προσφοράς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στρεφόμαστε σε μακροπρόθεσμες λύσεις
Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης όσον αφορά την Αττική, έχουν διπλή διάσταση.
Η πρώτη αφορά τις επιπτώσεις που προκαλεί στο κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών μας αλλά και στην αύξηση του κόστους εκτέλεσης μιας σειράς έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα.
H δεύτερη αφορά τη διαχείριση του αυξημένου αυτού κόστους σε επίπεδο κοινωνίας, αφού συμπαρασύρει προς τα πάνω το κόστος ζωής κι οδηγεί μεγάλο αριθμό νοικοκυριών σε αδυναμία να καλύψουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους.
Ως Περιφέρεια Αττικής διεκδικούμε από το κεντρικό κράτος, όπως άλλωστε κάνει το σύνολο της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, την κάλυψη του αυξημένου κόστους από τον προϋπολογισμό. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι η λογική αυτή δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, λόγω της υφιστάμενης δημοσιονομικής κατάστασης. Για τον λόγο αυτό στρεφόμαστε σε λύσεις που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα.
Στον σχεδιασμό μας αυτό περιλαμβάνεται:
-H αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των οδικών αξόνων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής, με νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το έργο γίνεται με αυτοχρηματοδότηση και το όφελος σε όλο το διάστημα της σύμβασης είναι ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
-Η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας, με νέα ηλεκτροκίνητα.
-Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που στεγάζονται Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
-Η θέσπιση πράσινων κριτηρίων σε όλα τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια, με χρήση έξυπνων τεχνολογιών, που θα επιτρέπουν τη μείωση των ενεργειακών αναγκών κατά τη διάρκεια χρήσης των έργων και παρεμβάσεων.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται, μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014- 2020 που χρηματοδοτούνται, 45 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων, με δικαιούχους Δήμους του Λεκανοπεδίου και συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 33,2 εκ. €.
Σε διαδικασία αξιολόγησης επίσης βρίσκεται η πρόσκληση που έχουμε εκδώσει προς τον δικαιούχο «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», με αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση εκπαιδευτικών κτιρίων αρμοδιότητας ΚτΥπ Α.Ε., με προϋπολογισμό πρόσκλησης ύψους 14 εκ. €.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2021-2027 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Αττική 2021-2027, προβλέπονται:
-55 εκ. € για ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων.
-31 εκ. € για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο χώρο.
-21 εκ. € για υποστήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε δημοτικές υποδομές (ενεργειακές κοινότητες κ.λπ.)
Παράλληλα, στηρίζουμε μέσα από τις 151 δομές παροχής βασικών αγαθών δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την Αττική, με έναν κοινωνικό προϋπολογισμό ύψους 22,2 εκ. €.
Σε αυτή την ενεργειακή κρίση, σε κάθε δυσκολία, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό κάθε συμπολίτη μας, με πραγματική ανάγκη.