Καταλήγοντας, ο κ. Μιχελάκης τόνισε με έμφαση: «Τους θεσμούς της χώρας πρώτα πρέπει να τους προστατεύσουμε εμείς, διότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη λογική των λαϊκών δικαστηρίων. Το άρθρο 120 του συντάγματος αναφέρει ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Εγώ θα προσθέσω ότι στον πατριωτισμό των Ελλήνων επαφίεται και η προστασία των θεσμών».
Όπως έγινε φανερό και από τις τοποθετήσεις παραγόντων όπως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας και ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, τα ευρύτερα πολιτειακά ζητήματα που ανέρχονται στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες περνούν μέσα από τη λογική της προστασίας των θεσμών και της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης, στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς και δυσλειτουργίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Λίγο νωρίτερα, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής είχε προβεί σε μια σημαντική διαπίστωση από το βήμα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις. «Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στη δημόσια διοίκηση είναι ο τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Οι τρομερές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην προώθηση και εκδίκαση εκατοντάδων υποθέσεων ενδεχόμενης διαφθοράς, τις οποίες έχουμε κατά καιρούς εντοπίσει, οδηγούν σε μια παρατεταμένη αρνησιδικία, η οποία διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρακιτζής και πρόσθεσε: «Με λύπη μου διαπιστώνω, ότι οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο έχουν χάσει τα ηθικά αντανακλαστικά τους και δεν αντιδρούν σε οποιαδήποτε αντικοινωνική ή εγκληματική συμπεριφορά των δημοσίων προσώπων, αλλά αντίθετα τη στηρίζουν. Για παράδειγμα πρόσφατα κατηγορήθηκε ο πρόεδρος ποδοσφαιρικού ομίλου για κακουργηματική απάτη και λαθρεμπορία πετρελαίου (σ.σ. η υπόθεση του Γιώργου Σπανού, προέδρου του Ατρομήτου) με ζημία 3 εκατομμυρίων ευρώ, αμέσως οι οπαδοί του ομίλου δήλωσαν συμπαράσταση στον πρόεδρο και προετοίμασαν και κινητοποιήσεις. Αυτά τα συμπτώματα είναι άκρως ανησυχητικά και για την καταπολέμησή τους δεν αρκούν μόνο οι κανόνες διαφάνειας, αλλά διαπαιδαγώγηση του λαού και αλλαγή νοοτροπίας».
Στην τοποθέτηση του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πολίτες πρέπει να αποβάλουν τη νοοτροπία του παρελθόντος και να κάνουν τις επιλογές τους με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, συμβάλλοντας στην κάθαρση και στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής», ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης είχε παραδώσει… ιδανικά την σκυτάλη στον κ. Μιχελάκη με την χαρακτηριστική φράση «οι θεσμοί είναι για μας καταφύγιο κι ελπίδα, αλοίμονο αν χαθούν!», με την οποία ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του. Ανοίγοντας την εσπερίδα, τόνισε ότι «η βασική Αρχή η οποία διέπει τη λειτουργία του Δήμου μας στηρίζεται στην άποψη ότι η διαφάνεια δεν είναι έννοια που εννοείται για κανένα και για τίποτα, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά και κατά δαπάνη», για να προσθέσει: «Η μη τήρηση της διαφάνειας οδήγησε τη λειτουργία των φορέων και της κεντρικής εξουσίας στη σημερινή κατάσταση. Για μας η Διαφάνεια σημαίνει Διαδικασίες, σημαίνει Έλεγχος. Οι διαδικασίες δεν παρακάμπτονται και θα πρέπει να τηρούνται σε όλες τις λειτουργίες και για όλα τα θέματα. Η γρήγορη – η συγκεκριμένη – η δίκαιη – η ανεξάρτητη – η ανιδιοτελής απόδοση των ευθυνών σ’ όσους παραβιάζουν τη διαφάνεια από τη δικαιοσύνη, όπως και η απαίτηση για επιστροφή των καρπών της μη τήρησής της είναι καθημερινή απαίτηση της κοινωνίας».