Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης, μιλώντας στην εσπερίδα του συλλόγου «Η Προστασία» με θέμα «Τοπική Κοινωνία και Διαφάνεια» που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Πεντέλης.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Αν για κάποιους οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον αθηναϊκό Τύπο τις περασμένες ημέρες για προσανατολισμό της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά για μικρότερη Βουλή 250 βουλευτών, και ταυτόχρονη ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι παρά απλώς σενάρια, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης φρόντισε να τους διαψεύσει από το βήμα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στην εσπερίδα του συλλόγου «Η Προστασία» με θέμα «Τοπική Κοινωνία και Διαφάνεια» που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Πεντέλης, ο υπουργός επιβεβαίωσε ουσιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να θέσει επί τάπητος σημαντικές πολιτειακές αλλαγές, εκμεταλλευόμενος την συγκυρία που θέλει την επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, να είναι από αναθεωρητική του συντάγματος έως ακόμη και συντακτική.
Ο κ. Μιχελάκης δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο βήμα από την εσπερίδα περί διαφάνειας και διαφθοράς στο Δημόσιο που πραγματοποιήθηκε στα Μελίσσια την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να επαναφέρει τις κυβερνητικές απόψεις περί προστασίας και ενίσχυσης των θεσμών και δραστικών αλλαγών σε πολιτειακό επίπεδο, καθώς το σκεπτικό με το οποίο επιδιώκει να θέσει την συγκεκριμένη «συνταγματική» ατζέντα στο τραπέζι η κυβέρνηση, βασίζεται στη γενικότερη εκτίμηση ότι θα βρει σημαντική απήχηση στην κοινωνία.
«Οι πολίτες θα επικροτήσουν μια τέτοια αλλαγή, η οποία, πέραν των πολιτικών μηνυμάτων που εμπεριέχει, θα επιφέρει και σημαντικότατη οικονομία στα κρατικά ταμεία», εκτιμά η κυβέρνηση ως την πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών, προσπαθώντας να θέσει μια νέα ατζέντα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, αν και προς το παρόν έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών, αλλά και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι δημοσιονομική αλλά θεσμική. Απαιτείται δε σύσσωμη η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση να είναι αμείλικτη στα θέματα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Δεν εναπόκειται στον πατριωτισμό των Ελλήνων η προστασία μόνο της Δημοκρατίας αλλά και η προστασία των Θεσμών», ανέφερε κατά την ομιλία του στην εσπερίδα ο υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, η κοινωνία έχει ανάγκη από εκπροσώπους – πολιτικούς πρότυπα που ανταποκρίνονται στην αρχή του “άρχειν δια του παραδείγματος”». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μιχελάκης έδωσε με σαφή τρόπο το σκεπτικό της κυβέρνησης, θέτοντας μια σειρά σοβαρών θεσμικών, αλλά και πολιτειακών ζητημάτων, αρχής γενομένης από την επισήμανσή του ότι «αντίθετα με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο και οι αντιδράσεις ως προς τη σύστασή του από το ΣτΕ καταδεικνύει το μεγάλο μας πρόβλημα: Ένας θεσμός να αντιμάχεται την δημιουργία ενός άλλου». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της «περικοπής» των μελών της Βουλής κατά 50 βουλευτές, με ταυτόχρονη δημιουργία ενός 50μελούς αιρετού Σώματος στα πρότυπα της αμερικανικής «Γερουσίας», αλλά και στην ενίσχυση του ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας: «Αν ψηφίζεται από τον λαό, δεν θα μπορεί να έχει τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα, άρα δεν θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες και ο πρωθυοπουργός». Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η άποψη του κ. Μιχελάκη ότι πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. «Γιατί θα πρέπει ο υπουργός να είναι και βουλευτής; Γιατί θα πρέπει, δηλαδή, ένας υπουργός να ψηφίζει ένα νόμο που ο ίδιος καταθέτει στην Βουλή;», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια κατέγραψε την πολιτική βούληση για «κυβερνήσεις με ορίζοντα τετραετίας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εκλείψει η νοοτροπία που κυριαρχεί στην Ελλάδα ότι μια κυβέρνηση μπορεί να πέφτει ακόμη και εντός ενός χρόνου από την ορκωμοσία της. Κάποιοι το αποδίδουν στην ελληνική ιδιοσυγκρασία, όμως και οι Κύπριοι που επιτυχώς εξαντλούν τις θητείες των κυβερνήσεών τους, Έλληνες είναι».