Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 30/10/2024
Η στήλη έχει θίξει ουκ ολίγες φορές την τουλάχιστον άδικη μεταχείριση που έχει από το κεντρικό Κράτος η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από το 2010 έως και σήμερα, με ελάχιστες… διακοπές, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την Πολιτεία έχει περικοπεί πλέον σχεδόν 50% αθροιστικά. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας ήταν καίριες και προνοητικές για τις παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα σχετικά με τις αυτοδιοκητικές εκλογές αλλά και τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Περιφερειακών & Δημοτικών Συμβουλίων και Επιτροπών, κυρίως για ευκαιριακούς ή μικροκομματικούς λόγους.
Αν, ωστόσο, υπάρχει ένας τομέας που μένει «ανέγγιχτος» σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων, μάλλον είναι η γραφειοκρατία. Σπουδαία ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος (μελέτες, επιχορηγήσεις, αλλαγές χρήσεις κλπ) «πνίγονται» σε υπηρεσιακά γραφεία, αριθμούς πρωτοκόλλων, συσκέψεις και τόσα άλλα εμπόδια.
Ωστόσο, από την ελληνική Βουλή προκύπτουν και εξαιρέσεις που αφήνουν χώρο για άλλου τύπου παρεμβάσεις μέσα από έκτακτες τροπολογίες ή άλλες ρυθμίσεις, συνήθως άσχετων νομοσχεδίων.
Απαντήσεις γι’ αυτό το ειδικό καθεστώς γραφειοκρατικών «αγκυλώσεων» του Κράτους, δόθηκαν πρόσφατα, μαζί με άλλο ένα μήνυμα απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο πολύπαθο ζήτημα του «Πεύκου Πολίτη» που απασχολεί το Χαλάνδρι εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, με απόφαση της κεντρικής διοίκησης, εξαιρέθηκε από την πολεοδομική μελέτη η ιδιοκτησία 35.000 τετραγωνικών μέτρων του Αμερικανικού Κολλεγίου ACS. Με τον τρόπο αυτό, το εκπαιδευτήριο όχι μόνο απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να εισφέρει οικονομικά αλλά και σε γη, χρήμα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η πολιτική αυτή επιλογή, μάλιστα, αναγκάζει τον Δήμο να προχωρήσει σε χρήση τμημάτων αδιάθετων κοινόχρηστων δημοτικών οικοπέδων στο Πάτημα σε ιδιοκτήτες των προς ένταξη περιοχών, προκειμένου να τηρηθεί το ισοζύγιο σε γη.
Η κυβερνητική παρέμβαση ήρθε μάλιστα κόντρα σε μια πολεοδομική μελέτη ομόφωνα ψηφισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτούσια εγκεκριμένη μέσω Περιφέρειας. Το «πνεύμα» αυτής της… τροποποίησης είχε δώσει, εξάλλου, προ διετίας, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Θύμιος Μπακογιάννης, σε συνάντησή του με τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο: «Εσείς ως Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτείτε και εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις».
Ίσως θα έπρεπε να προβληματιστεί κάθε ψηφοφόρος αλλά και αιρετός από την ευκολία που μπορούν να διαγράφονται μονοκοντυλιά αποφάσεις οργάνων τα οποία εκπροσωπούν δικαιωματικά τους πολίτες. Μάλλον, τα μεγάλα ζητήματα μιας πόλης δεν ορίζονται από τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της, αλλά τον συσχετισμό δύναμης, όπου η κυβέρνηση υπερτερεί της Αυτοδιοίκησης.
Ίσως στις επόμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, αν και όταν ερωτηθούν οι υποψήφιοι «ποια Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλετε;», η καλύτερη απάντηση μάλλον θα ήταν: «Να είναι και Τοπική και Αυτοδιοίκηση…»