Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 23/03/2023
Λίγο ο απόηχος της τραγωδίας των Τεμπών και λίγο ο προεκλογικός πυρετός στον οποίο βρίσκονται κομματικά επιτελεία και ΜΜΕ και η είδηση πέρασε στα (πολύ) ψιλά… Κι όμως, δεν είναι καθόλου αμελητέα. Και πως θα μπορούσε όταν πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Υγείας προχώρησε επισήμως στην άρση κάθε περιοριστικού μέτρου, σημαίνοντας (τυπικά και όχι ουσιαστικά) το τέλος της πανδημίας covid-19.
Και λέμε τυπικά και όχι ουσιαστικά, καθώς μπορεί τα μέτρα να αποτελούν παρελθόν, όμως ο covid 19 είναι ακόμα εδώ, κάτι που καταδεικνύουν και οι αριθμοί.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 6 με 12 Μαρτίου καταγράφηκαν 18.151 κρούσματα: (5.335 λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα), εκ των οποίων τα 7.826 (43%) ήταν επαναλοιμώξεις. Οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες έφτασαν τις 771 (-154), οι εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ τις 26 (-7), οι διασωληνωμένοι τους 96 (ένας περισσότερος από την προηγούμενη εβδομάδα) και οι θάνατοι τους 70 ( μειώθηκαν κατά 24 σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση).
Κατά σύμπτωση, τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (23 Μαρτίου) από την έναρξη του πρώτου lockdown και των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Και μπορεί σήμερα να μας ακούγεται απίστευτο, όμως τέτοια ημέρα πριν από τρία χρόνια στέλναμε SMS στο 13033 για να μας δοθεί η άδεια να βγούμε έξω από το σπίτι μας, ενώ το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν συμμορφωνόμασταν ήταν στα 150 ευρώ- μάλιστα, αργότερα εκτοξεύτηκε στα 300!
Στον αντίποδα, και σύμφωνα με την πρόσφατη εισήγηση της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε η άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, η άρση των μέτρων αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα.
Τι μας δίδαξε τελικά η περιπέτεια του κορωνοϊού; Πέρα από το προφανές, δηλαδή ότι η Υγεία παραμένει το νούμερο ένα αγαθό, μάθαμε ότι το κράτος όταν θέλει μπορεί. Μπορεί να ανοίξει νέες κλίνες ΜΕΘ, να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία. Μάθαμε, ακόμα, να λειτουργούμε ως κοινωνίες του μέλλοντος, βάζοντας στη ζωή μας την τεχνολογία, μέσω της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης.
Τέλος, διδαχτήκαμε την μείζονος σημασίας ύπαρξη του μαζικού υπερόπλου που λέγεται εμβολιασμός. Ένα όπλο που έφερε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας το οποίο με τη σειρά του τελικώς επικράτησε ενός άλλου τείχους, αυτό της ανοησίας τα σαθρά θεμέλια του οποίου είχαν αρχίσει να χτίζουν «ψεκασμένοι» και νεόκοποι αντιεμβολιαστές.