Editorial – Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης
Στις 29 Μαΐου το editorial είχε τίτλο «Φάγαμε γκολ από τα αποδυτήρια», αναφερόμενο στη μεγάλη φωτιά σε Κόρινθο και Δυτική Αττική, την ώρα που η κυβέρνηση έκανε την περίφημη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπαγωγή 18 περιοχών από 11 Δήμους της Αττικής σε καθεστώς Ειδικής Κινητοποίησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό το καλοκαίρι.
Μια εβδομάδα μετά, στις 5 Ιουνίου, ο τίτλος ήταν «Πυροπροστασία με… αλγόριθμους», όπου εκφράζαμε την απορία και ανησυχία μας για το γεγονός ότι από την προσομοίωση της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, από το καθεστώς της Ειδικής Κινητοποίησης απουσίαζε ολόκληρος ο Δήμος Πεντέλης. Και τότε κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Μέχρι σήμερα, βέβαια, ευτυχώς, η Πεντέλη δεν βρίσκεται μέσα στον χάρτη των ουκ ολίγων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην Αττική και τη χώρα γενικά, ωστόσο την περασμένη Τρίτη 27 Ιουλίου, λίγο ήθελε να μπει στο «κάδρο», αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκτασή της στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Διονύσου.
Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος για όσα έγιναν: Η φωτιά ξεκίνησε από την Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας. Η οποία, όμως, είναι μια εκ των δύο περιοχών του Δήμου Διονύσου που βρίσκονται… εκτός Ειδικής Κινητικότητας! Κάτι που σημαίνει ότι συγκριτικά με τις άλλες 5 περιοχές του ίδιου Δήμου, δεν έγιναν οι ίδιες εκτεταμένες εργασίες αντιπυρικής προστασίας. Μπορεί οι προσαγωγές για εμπρησμό να είναι σημαντικές, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός της Ειδικής Κινητοποίησης μπάζει νερά, ειδικά με τον… «ψηφιακό» τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε. Τα είπαμε εγκαίρως κι επειδή το καλοκαίρι έχει ακόμη δρόμο και η ζέστη είναι παρατεταμένη, ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.
Επειδή, όμως, πρέπει να είμαστε δίκαιοι, όπως μάθαμε από το ρεπορτάζ της περασμένης Τρίτης, η Ειδική Κινητοποίηση στις περιοχές του Διονύσου που επεκτάθηκε η φωτιά, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό από χειρότερες ζημιές σε περιουσίες και περιβάλλον. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, οι εργασίες αποψίλωσης, αποκομιδής κλαδιών, διανοίξεις δρόμων κλπ. έχουν γίνει μεν, αλλά σε περιορισμένη έκταση, σε σχέση με τα χιλιάδες δασικά και μη στρέμματα της περιοχής.
Εν κατακλείδι, η ιδέα της Ειδικής Κινητοποίησης ήταν σωστή, στην κατεύθυνση της οργανωμένης και έγκαιρης πρόληψης, αλλά με λάθος κριτήρια και ενδεχομένως με καθυστερημένη ή ελλιπή εφαρμογή. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν προς το παρόν, παρά τις εκτεταμένες υλικές ζημιές, επειδή η παρουσία πυροσβεστικών επίγειων και εναέριων δυνάμεων ήταν έντονη, μαζί με τον ΣΠΑΠ και τις δημοτικές εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Όμως, άπαντες πρέπει να βρίσκονται επί ποδός για τον Αύγουστο και φυσικά του χρόνου το σχέδιο Ειδικής Κινητικότητας να γίνει πιο πλήρες, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό.