Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 04/01/2025
H κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα και τον ενδιαφέρον της στους ανηλίκους και τον περιορισμό της υπερ-χρήσης των social media με τους κινδύνους που αυτά κρύβουν, με πιο ορατό από όλους τον εθισμό τους στην οθόνη, σε συνέχεια του μέτρου της απαγόρευσης του κινητού στα σχολεία υπό αυστηρές ποινές. Ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δείχνει να αποφέρει καρπούς, όχι μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στα κρούσματα βίας εντός των σχολικών τειχών. Βλέπετε, εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, αν δεν τραβήξεις βίντεο με τον «τσαμπουκά» σου είναι σαν να μην έγινε…
Αυτό που δεν δείχνει να υποχωρεί ωστόσο είναι η βία μεταξύ ή επί ανηλίκων και νεαρών στους δρόμους. Το τελευταίο περιστατικό με την άγρια επίθεση σε δυο 17χρονους στην «καρδιά» του Αμαρουσίου τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, προστίθεται στη λίστα με ανάλογα περιστατικά στα βόρεια προάστια. Ειδικά στο Μαρούσι, ανάλογα περιστατικά σημειώνονται κατά καιρούς τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην περιοχή των εμπορικών κέντρων, ενώ ποιος ξεχνάει την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 19χρονου στην πλατεία Ηρώων τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου 2018 από τρεις κουκουλοφόρους.
Το τελευταίο περιστατικό και η κατακραυγή των πολιτών για τα ελλείμματα στην αστυνόμευση του ιστορικού κέντρου οδήγησε τον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου να ζητήσει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενίσχυση της αστυνόμευσης στα πιο επικίνδυνα σημεία της πόλης· μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει και κατά πόσο μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό για τον δραστικό περιορισμό ή και εξάλειψη του φαινομένου.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα της τοποθεσίας του Αστυνομικού Τμήματος μετά την εδώ και δύο δεκαετίες μετακόμισή του στην Αγία Φιλοθέη συνεχίζει να προβληματίζει τους πολίτες και ενίοτε τις δημοτικές Αρχές της πόλης, ενώ τα παλιά αιτήματα επί διοίκησης Γιώργου Πατούλη προς το Υπουργείο για να επανέλθει στο κέντρο του Αμαρουσίου έχουν πλέον θαφτεί για τα καλά στα «συρτάρια» του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια.
Το ζήτημα ασφαλώς είναι πολύ πιο βαθύ κοινωνικά και δεν αντιμετωπίζεται μόνο από μερικές παραπάνω περιπολίες της ΔΙΑΣ. Τα πάντα ξεκινούν από τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας και εν συνεχεία τα σχολεία μας. Γι’ αυτό και η στόχευση της κυβέρνησης για ενημέρωση τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών και μαθητών κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υλοποιηθεί εντατικά. Και όσο οι κοινωνικοί κραδασμοί και οι συνέπειες των υγειονομικών εγκλεισμών του 2020-2022 αμβλύνονται και απομακρύνονται, είναι ευκαιρία να χτιστεί για τις νέες γενιές η κουλτούρα του αλληλοσεβασμού, του διαλόγου, της μόρφωσης, της ενημέρωσης, της επαφής με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ο περιορισμός της οθόνης προς όφελος της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας. Ώστε να μη φτάνουν οι τοπικές κοινωνίες να παρακαλούν για περισσότερη αστυνόμευση. Η καταστολή δεν πρέπει ποτέ να είναι η (σωστή) λύση για τα παιδιά μας.