Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 11/12/2024
Άλλη μια αντιπυρική περίοδος -από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών, όπως τη βίωσαν ιδίως κάτοικοι και επιχειρήσεις του Άνω Πατήματος Χαλανδρίου- ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Ο φετινός απολογισμός «στιγματίζεται» από μια νεκρή, δεκάδες καμένα ακίνητα, εκατοντάδες ζώα νεκρά και χιλιάδες στρέμματα πρασίνου στάχτη, σε μια φωτιά που τον Αύγουστο, διένυσε περίπου 30 χιλιόμετρα και πέρασε τρία βουνά για να σβήσει εντός αστικού ιστού, στην οδό Αναπαύσεως.
Η άλλη όψη του αντιπυρικού σκηνικού ήταν του Υμηττού, ο οποίος τον Ιούλιο βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, η οποία δεν επεκτάθηκε. Το περιστατικό θα μπορούσε να ξεφύγει, προκαλώντας ανάλογα -αν όχι μεγαλύτερα- προβλήματα, εάν, σε αυτή την περίπτωση, δεν έδειχναν όλοι οι εμπλεκόμενοι άμεσα ανακλαστικά. Ανάλογα αποτελεσματική ήταν η διαχείριση απόπειρας εμπρησμού στον λόφο Τσάκου Αγίας Παρασκευής, που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα λόγω εμπειρίας και γνώσης εργαζομένου του Δήμου.
Παρότι, αυτό το διάστημα, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στρέφονται στην προετοιμασία για φαινόμενα πλημμυρών, ο αρμόδιος υπουργός συγκάλεσε ήδη σύσκεψη για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Η μία διάσταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι το ορθόν του έγκαιρου προγραμματισμού για το προσεχές καλοκαίρι. Η άλλη όψη, ωστόσο, δείχνει να προσπερνά τα αποτελέσματα της πρόσφατης διαχείρισης των πυρκαγιών. Ενδεχομένως, συζητήσεις, αποφάσεις, δυνάμεις, πόροι κλπ. θα έπρεπε πρωτίστως να κατευθυνθούν στην αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα ζητήματα, άλλωστε, τέθηκαν στο ανώτατο επίπεδο, στον πρωθυπουργό της χώρας, από τον δήμαρχο Χαλανδρίου, τον Αύγουστο, όπως το επείγον των καθαρισμών, η άμεση διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού, oι εργασίες συμπληρωματικού δικτύου ομβρίων υδάτων στο Πάτημα. Επίσης, τονίστηκε η αναγκαιότητα πολεοδομικής και χωροταξικής οργάνωσης, καθώς κατά την πρόσφατη πυρκαγιά, οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφηκαν στην εκτός σχεδίου ζώνη, πέριξ του δημοτικού νεκροταφείου, όπου δεν υπάρχει οδικό δίκτυο και επικρατεί αναρχία στις χρήσεις γης.
Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στον Σ. Ρούσσο για «την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση» και ότι «θα τεθούν σε προτεραιότητα τα ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας και πολεοδομικής οργάνωσης». Ωστόσο, με εξαίρεση τους καθαρισμούς των ρεμάτων -όπου υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες- στα υπόλοιπα θέματα δεν καταγράφηκε καμία επίσημη εξέλιξη. Ας ελπίσουμε να λυθούν οι εκκρεμότητες άμεσα, ώστε να συγκαλούνται συσκέψεις για το επόμενο καλοκαίρι με άνεση χρόνου και χωρίς προβλήματα κάτω από το… χαλί.