Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 30/06/2023
Ρεκόρ εικοσαετίας έφτασε η αποχή από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνοντας αυτό που πολλοί φοβόντουσαν και για το οποίο προειδοποιούσαν.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν τι συνέβη: Σχεδόν 800.000 λιγότεροι ήταν οι ψηφοφόροι που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, ψήφισαν μόλις 5.266.032 εγγεγραμμένοι, δηλαδή 795.008 λιγότεροι από τους 6.061.040 των εκλογών του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι πριν από ένα μήνα, η αποχή έφτασε στο 38,9%, ενώ τώρα εκτοξεύτηκε κατά 8 μονάδες, φτάνοντας το 47,17%! Αν ήταν κόμμα, το «κόμμα της αποχής» θα ήταν ξεκάθαρα και πανηγυρικά, ο νικητής της αναμέτρησης.
Από την κάλπη απουσίασαν και αρκετοί δημότες Κηφισιάς και Διονύσου. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 64,87% και το 69,07% αντίστοιχα, όταν τον Μάιο, είχε αγγίξει το 71,78% και το 76,62%! Παρόλα αυτά, τόσο ο Β1’ Βόρειος Τομέας Αθηνών όσο και ο Α’ Ανατολικής Αττικής εντάχθηκαν στις 10 Περιφέρειες με την χαμηλότερη αποχή. Κάτι είναι κι αυτό!
Πολλοί από εμάς λοιπόν επέλεξαν να μην μπουν καν στον κόπο να ψηφίσουν, να ασκήσουν δηλαδή ένα δικαίωμα που δεν θεωρείται αυτονόητο σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Κάτι το αναμενόμενο -ως προς τον νικητή- αποτέλεσμα; Κάτι το καλοκαιράκι που μας απέφευγε τόσο καιρό και τώρα που ανέβηκαν οι θερμοκρασίες, «έστειλε» τους ψηφοφόρους στη θάλασσα αντί για το εκλογικό τμήμα; Ήρθαν λοιπόν αυτοί και προστέθηκαν σε εκείνους που «έχουν σιχαθεί τους πολιτικούς», σε εκείνους που «δεν ασχολούνται με την πολιτικοί» και σε εκείνους που «τους είδαμε, όλοι ίδιοι είναι». Και φτάσαμε έτσι, να μην ψηφίσει, σχεδόν ο ένας στους δύο!
Όμως ο πολίτης που απέχει από τις εκλογές έχει την ίδια ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, με αυτόν που συμμετέχει στη διαδικασία. Η αποχή δεν τον κάνει άμοιρο ευθυνών, γιατί αυτή έχει πολιτικό αντίκτυπο. Κι αν θέλει να διαμαρτυρηθεί για το σύστημα, για τα πρόσωπα, για τα κόμματα (και καλά κάνει, γι’ αυτό έχουμε δημοκρατία), μπορεί να δώσει το «παρών» και να επιλέξει διαφορετικό τρόπο διαμαρτυρίας (μικρότερα κόμματα, λευκό, άκυρο).
Γιατί η αποχή του μπορεί και να φέρει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που νομίζει ότι πετυχαίνει με το να γυρίζει την πλάτη στην κάλπη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι σοφοί αρχαίοι ημών πρόγονοι αποδοκίμαζαν τον μη εμπλεκόμενο στα πολιτικά πολίτη, τον οποίο αποκαλούσαν «ιδιώτη», που σήμερα σημαίνει διεθνώς «ηλίθιος» (idiot).