Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 01/11/2023
Στο αμέσως προηγούμενο σημείωμα της στήλης είχαμε αναφερθεί στους νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτή την εβδομάδα, την… τιμητική τους θα έχουν οι ηττημένοι -μαζί με τους «δεύτερης γραμμής» νικητές της κάλπης.
Στο Χαλάνδρι, η Κρίστη Αγαπητού, για πρώτη φορά υποψήφια δήμαρχος, δεν κατάφερε να κερδίσει. Στην προσεχή πενταετή περίοδο, «μπαίνει» με τη δική της ομάδα κι έχοντας περισσότερο χρόνο να «συστηθεί» στην πόλη και να αναπτύξει τις θέσεις της. Κάτι ανάλογο ίσχυε αλλά και μπορεί να συμβεί με τον τρίτο των εκλογών, Χάρη Ρώμα, ο οποίος είχε υψηλές βλέψεις. Μεγάλες ήταν οι απώλειες του Μάνου Κρανίδη, με τη «συμπίεση» από τους παραπάνω δύο συνυποψηφίους του ίδιου πολιτικού χώρου να επηρέασε τις επιδόσεις του.
«Χαμηλότερες» ήταν οι πτήσεις και της Λούλας Καρατζά, καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου έχασε περίπου μισή μονάδα από το ποσοστό του 2019, ενώ απείχε αρκετά από την επίδοση του ΚΚΕ στην περιοχή, στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ακόμη χειρότερη ήταν η πραγματικότητα για τους δύο συνδυασμούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Στάθης Ανδρεόπουλος και Νίκος Πράσσος ουσιαστικά «αλληλοεξουδετερώθηκαν», μένοντας εκτός επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Ισχνή ήταν η επίδοση για το «Χαλάνδρι Ενάντια», που κατέγραψε ποσοστό ακόμη πιο κάτω από το 1,83% του 2019, παρά τις καλές επιδόσεις των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην πόλη, στις εθνικές κάλπες.
Στην Αγία Παρασκευή, ο Γιάννης Σταθόπουλος δεν τα κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην επαναληπτική εκλογή, με τις δυνάμεις της «Νίκης Πολιτών» να υποχωρούν σε ποσοστά και ψήφους. Μεγαλύτερος ηττημένος ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος δεν μπόρεσε να περάσει καν στον δεύτερο γύρο. Τα μηνύματα από το εκλογικό σώμα ήταν σαφή, ωστόσο, στις επίσημες δηλώσεις των δύο έμπειρων αυτοδιοικητικών έλειψε το αυτοκριτικό πνεύμα. Πτώση ποσοστών & ψήφων κατέγραψε ο Γιώργος Οικονόμου στη δεύτερη εκλογική του συμμετοχή, αποτέλεσμα που δεν δικαίωσε την αντιπολιτευτική και επικοινωνιακή γραμμή της τελευταίας τετραετίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Παρασκευής, με νέο επικεφαλής τον Ηλία Τσιμπουκάκη, ανέβασε το ποσοστό της, αλλά δεν «έπιασε» τις δυνάμεις των εθνικών εκλογών του ΚΚΕ. Αθόρυβος νικητής ήταν το «Φυσάει Κόντρα», που αύξησε κατά δύο μονάδες τις δυνάμεις του από το 2019, χάρη, κυρίως, στον επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτη Αντωνίου και την παρουσία του εντός & εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Σχεδόν δύο μονάδες πτώση είχε συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, έπειτα από μία τετραετία που ιδίως προεκλογικά ακούσαμε ελάχιστο προγραμματικό λόγο και περισσότερο παρεμβάσεις & σχόλια για άλλα ζητήματα. Την είσοδό του στο Δημοτικό Συμβούλιο εξασφάλισε ο Κώστας Τσιαμπάς, στην πρώτη του αυτόνομη συμμετοχή στις εκλογές, «κεφαλαιοποιώντας» τις στοχευμένες παρεμβάσεις του, με εστίαση σε κεντρικά θέματα της πόλης.
Σε Παπάγου & Χολαργό, o Δημήτρης Οικονόμου, στην πρώτη του αυτόνομη συμμετοχή, κέρδισε την παρουσία του στον δεύτερο γύρο, κρατώντας, μάλιστα, ως «προίκα» το ποσοστό 51,75% στην πόλη των «στρατηγών». Η Μαρία Σιώτου «άγγιξε» την επαναληπτική εκλογή, χάρη στη σταθερή παρουσία των «8 Προτάσεων», εντός & εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δημήτρη Τούτουζας είχε απώλειες ψήφων και ποσοστού, παρά το δυναμικό προεκλογικό «φινάλε» σε επίπεδο προγραμματικών τοποθετήσεων και επικοινωνιακών παρεμβάσεων, «πληρώνοντας» τη δυστοκία απήχησης στου Παπάγου.
Στους κερδισμένους είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, που με επικεφαλής για δεύτερη συνεχή φορά τον Αντώνη Ρεκλείτη, όχι μόνο αύξησε το ποσοστό της κατά 2,5 μονάδες αλλά ξεπέρασε και την επίδοση του ΚΚΕ, στις βουλευτικές κάλπες. Ο Απόστολος Καρανικόλας, στην παρθενική του παρουσία, δεν ξεπέρασε το 5%, ποσοστό δέκα μονάδες κάτω από του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε δώσει το «χρίσμα» στον υποψήφιο δήμαρχο που δήλωσε συμμετοχή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκε ο Περικλής Ζήκας, με το Δίκτυο Πολιτών να «πληρώνει» όχι μόνο το εκλογικό όριο του 3%, αλλά και την αδυναμία να συγκεντρώσει έστω τις μισές (βουλευτικές) ψήφους του ΜεΡΑ25, που στήριξε το αυτοδιοικητικό σχήμα.