Πριν από λίγες ημέρες (6 Μαρτίου) συμπληρώθηκαν ακριβώς 30 χρόνια από το πέρασμα της Μελίνας Μερκούρη στην αιωνιότητα.
Με αφορμή την επέτειου του θανάτου της «τελευταίας Ελληνίδας Θεάς» -όπως την είχε χαρακτηρίσει ο γαλλικός τύπος- πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια. Στόχος να τιμηθεί η μνήμη μιας χαρισματικής προσωπικότητας, όπως ήταν η Μελίνα Μερκούρη, η οποία διακρίθηκε όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως πολιτικός με τον αγώνα της κατά της δικτατορίας, αλλά και με τις παρεμβάσεις της σε διεθνές επίπεδο ως υπουργός Πολιτισμού.
Στη γειτονιά μας, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (8 Μαρτίου) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου-Λυκείου της Νέας Πεντέλης και στο πλαίσιο τελετής βράβευσης μαθητών και μαθητριών του Δήμου συμπεριλήφθηκε μικρό αφιέρωμα στην προσωπικότητά της.
Αντίστοιχο αφιέρωμα αλλά μεγαλύτερης έκτασης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συγγραφέα του βιβλίου «Μελίνα-Μια σταρ στην Αμερική» (εκδόσεις Πατάκη) Γιώργου Αρχιμανδρίτη ανήμερα της επετείου των 30 χρόνων από τον θάνατό της Μελίνας Μερκούρη στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκε ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο σκιαγράφησε το προφίλ της Ελληνίδας σταρ. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει μια σπάνια συζήτηση του 1966 ανάμεσα στη Μελίνα Μερκούρη και στη Γαλλίδα συγγραφέα Μαργκερίτ Ντιράς, ενώ άκουσε ηχογραφημένες μαρτυρίες του Κώστα Γαβρά και του Ζακ Λανγκ για τη λαμπερή πορεία της Μελίνας Μερκούρη ως ηθοποιού, αγωνίστριας και πολιτικού.
Το αίτημα της Μελίνας Μερκούρη για επιστροφή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στους Έλληνες που είχε ως απότοκο την συγκινητική και ιστορική ομιλία της στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO το 1982 και την αντίστοιχη «πύρινη» ομιλία της στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1986 έμειναν στην ιστορία και θα μνημονεύονται για πάντα ως κινήσεις υψηλού συμβολισμού που εμφορούνταν από ανιδιοτελή κίνητρα- άλλωστε η ίδια δεν ήταν και ούτε ποτέ θέλησε να συμπεριφερθεί ως επαγγελματίας πολιτικός- και από πραγματική αγάπη για την πατρίδα. Πόσοι πολιτικοί ή πνευματικοί μας ταγοί μπορούν σήμερα να υπερηφανευτούν για κάτι αντίστοιχο;
Η Μελίνα Μερκούρη μπορεί να μην ήταν η καλύτερη ηθοποιός που έβγαλε ποτέ αυτή η χώρα. Μπορεί να μην υπήρξε καν η καλύτερη υπουργός Πολιτισμού. Καθιερώθηκε όμως, ως κάτι σημαντικότερο: ως ένα πρόσωπο- σύμβολο ελληνικότητας και μαχητικότητας. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν η ενσάρκωση της ίδιας της Ελλάδας!
«Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνειά μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ’ όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας».
Απόσπασμα από την ομιλία της στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO, στο Μεξικό, στις 29 Ιουλίου του 1982 κατά την οποία έθεσε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
——————————————————
Το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 19:00 στο Πνευματικό κέντρο Βριλησσίων, η Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών Βριλησσίων πραγματοποιεί εκδήλωση για την συμβολή των Ελληνίδων το ’21 με ομιλήτρια την φιλόλογο Μαρία Παλάσκα – Ιωαννίδη.
Ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα που έχει ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες μας, όχι μόνο στο πλαίσιο της παγκόσμιας «στρατηγικής» για την ισότητα των δυο φύλων αλλά και γιατί διεξάγεται σήμερα, 203 χρόνια από την Εθνική Παλιγεννεσία του 1821 σε μια εποχή με έντονη την τάση αμφισβήτησης και υποβάθμισης των εθνικών επετείων και θρησκευτικών εορτών.