Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 21/04/2023
«Όλοι έχουμε κάτι κοινό: τη Γη», έχει πει ο 88χρονος σήμερα Wendell Erdman Berry, Αμερικανός μυθιστοριογράφος, ποιητής, περιβαλλοντικός ακτιβιστής, πολιτιστικός κριτικός και… αγρότης.
Και πάνω σε αυτή τη Γη, που παραλάβαμε από τους γονείς μας και θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, ασελγούμε ασταμάτητα, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, αγνοώντας τους επιστήμονες, τους ειδικούς που φωνάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν εδώ και χρόνια για τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του μοναδικού πραγματικού «σπιτιού» που διαθέτουμε.
Αύριο, Σάββατο 22 Απριλίου, η παγκόσμια κοινότητα «γιορτάζει» την Ημέρα της Γης, όπως κάνει κάθε χρόνο από το 1970, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Έχουμε καθιερώσει δηλαδή μια ημέρα για να μας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε τον πλανήτη Γη από… εμάς! Πόσο τραγικό ακούγεται αυτό και πόσο αρνούμαστε, στο σύνολό μας, να το συνειδητοποιήσουμε…
Για το 2023, το μήνυμα της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας είναι «Επενδύστε στον Πλανήτη μας» και περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα το λάβουν στις 193 χώρες που συμμετέχουν στις σχετικές δράσεις.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ατομικά για να τιμήσουμε αυτή την ημέρα; Μπορούμε να καθαρίσουμε από πλαστικά τη γειτονιά μας ή το κοντινότερο πάρκο. Να φυτέψουμε ένα δέντρο, όπως μας καλεί ο Δήμος Διονύσου να κάνουμε, στις δράσεις που διοργανώνει σε Ροδόπολη και Κρυονέρι. Να αντικαταστήσουμε τα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, με βιολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Να μην σπαταλάμε το νερό και τα τρόφιμα. Και να διδάξουμε τα παιδιά μας, ώστε να κάνουν τρόπο ζωής τους, αυτό που εμείς δεν καταφέραμε.
Ας ακολουθήσουμε τις οργανώσεις, τις ομάδες της γειτονιάς μας, τις πρωτοβουλίες των Δήμων μας κι ας βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι ώστε να υπάρξει βιώσιμος πλανήτης για τους μακρινούς μας απογόνους.
Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε ένα σημείο αιχμής καθώς όπως έχει επισημάνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «λεηλατούμε απερίσκεπτα τους πόρους του, εξαντλούμε την άγρια ζωή και συμπεριφερόμαστε στον αέρα, στη στεριά και στις θάλασσες σαν να είναι σκουπιδότοποι. Αυτή είναι μία αυτοκτονική συμπεριφορά. Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο στη φύση και να τη θεραπεύσουμε».
Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τη φύση και να τη σεβαστούμε. Κι αυτό αρχίζει από το ίδιο μας το σπίτι, τον δρόμο μας, τη γειτονιά μας, τον Δήμο μας…
Γιατί η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, είναι η πεποίθηση ότι κάποιος άλλος θα τον σώσει, όπως σοφά έχει πει ο Robert Swan, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε και στους δύο πόλους και σήμερα παλεύει για την προστασία της Ανταρκτικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.