Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 13/07/2024
Να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός φρόντισε πάντως να υπενθυμίσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι το νησί δεν μπορεί να παραμένει διχοτομημένο και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επανεκκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών – δίχως ωστόσο να υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από μια τέτοια εξέλιξη.
Το θετικό πάντως είναι ότι για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι εξασφαλίζεται μια ηρεμία στο Αιγαίο και παράλληλα με τη συμβολή της τουρκικής πλευράς ελέγχονται οι μεταναστευτικές ροές, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυξημένες. Το Κυπριακό ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι εξακολουθεί ν’ αποτελεί το μεγάλο αγκάθι, με την πλευρά της Άγκυρας να επιδιώκει με κάθε αφορμή στα διεθνή fora να παρουσιάσει τα κατεχόμενα ως «ανεξάρτητο κράτος» και να αγνοεί την προοπτική της δημιουργίας μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας που προβάλλει ως μια πιθανή βιώσιμη λύση.
Την ίδια στιγμή, σαφές ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Ουάσιγκτον ο Κυρ. Μητσοτάκης με αποδέκτη τα Σκόπια, καθώς ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν δίστασε ν’ αποκαλέσει για μια ακόμη φορά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τη χώρα του ως «Μακεδονία». Είναι πλέον προφανές ότι η νέα κυβέρνηση των εθνικιστών στη γειτονική χώρα αγνοεί πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους όρους που αυτή προβλέπει για τη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» erga omnes, ήτοι έναντι όλων. Αυτό ακριβώς έσπευσε να τονίσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, προειδοποιώντας την πλευρά των Σκοπίων ότι διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική με αυτή τη στάση.