Κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίηθηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με στόχο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, αποφασίστηκαν τα εξής:
-Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.
-Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.
-Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για τον σκοπό αυτόν τα πρώτα κονδύλια από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.
-Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
-Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί, με άμεση ενέργεια την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης-Λήμνου.
Σε ακρόαση καλεί ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης τους υπευθύνους των Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ»
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας: «Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης κάλεσε σε ακρόαση τους κατά νόμο υπευθύνους διαχείρισης των επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» για την μη εκτέλεση των δρομολογίων των εν λόγω πλοίων στην γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης».
Να σημειωθεί ότι η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε τη Δευτέρα 19/08 τον σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.
Το ιστορικό
Η Σαμοθράκη παρέμενε χωρίς πλοίο από την Κυριακή 11 Αυγούστου, λόγω των βλαβών στα δύο επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» που την συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη. Από την Κυριακή, τη γραμμή εξυπηρετούσε πλέον, μόνο το επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ», ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ» από την γραμμή Καβάλας – Κεραμωτής, για να καλύψει τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το «ΖΕΦΥΡΟΣ».
Το «ΑΝΑΞ» και το «ΖΕΦΥΡΟΣ» διέκοψαν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλαν οι Λιμενικές Αρχές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους εντάσεως 7- 8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με το ΑΜΕ – ΜΠΕ η πρώτη λύση που δόθηκε με το επιβατηγό – οχηματαγωγό «AZORES EXPRESS» δεν τελεσφόρησε, αν και το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο, εξαιτίας των προβληματικών λιμενικών υποδομών της Σαμοθράκης, που μαζί με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη την προσέγγιση του πλοίου. Έτσι το Υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε και νέο πλοίο, αυτή την φορά το ταχύπλοο καταμαράν «ANDROS JET» δίδοντας μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη.
Το ζήτημα του εφοδιασμού του νησιού έλυσε εκ νέου το «ΑΝΑΞ» το οποίο επέστρεψε και αυτό στην γραμμή μαζί με το «ΖΕΦΥΡΟΣ», μετά την άρση του απαγορευτικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΜΕ – ΜΠΕ ο εντοπισμός διαθέσιμου πλοίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ήταν δύσκολος καθώς όλα τα πλοία είναι δρομολογημένα σε γραμμές. Επεσήμαναν μάλιστα πως το πλοίο που θα εντοπισθεί ή θα είναι παροπλισμένο, άρα απαιτείται χρόνος για να ετοιμασθεί να ταξιδέψει, ή θα φύγει από άλλη γραμμή για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την κάλυψη της, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «ANDROS JET».
Τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού προκάλεσα προβλήματα τροφοδοσίας, ταλαιπωρία για τουρίστες και κατοίκους, σωρεία ακυρώσεων στις κρατήσεις και καταστροφικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και καθημερινότητα της Σαμοθράκης.
Το σοβαρό ζήτημα έφερε στην πολιτική επιφάνεθα μία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να ρίχνουν το ένα στο άλλο το μπαλάκι της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί. Να σημειωθεί ότι από την επεσήμαναν πως, μέχρι χθες, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διέθεσε 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων επισκεπτών. Η προμήθεια έγινε από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και τον συντονισμό είχε ο Δήμος Σαμοθράκης. Επίσης διέθεσε 50.000 ευρώ για τη ναύλωση του «ΑΝΑΞ» για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων).