Επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα, κατοικίες και σκάφη αναψυχής στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στόχος είναι ο ανασχεδιασμός των διατάξεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που αποφεύγουν συστηματικά να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους θα υποχρεωθούν στο εξής να εμφανίζουν υψηλά ποσά εισοδημάτων και να πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους.
Στο στόχαστρο του υπουργείου αναμένεται να μπουν κυρίως οι έμποροι, οι βιοτέχνες, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλά σε σύγκριση με αυτά που αποκτούν στην πραγματικότητα, αποφεύγοντας να εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια για ένα πολύ μεγάλο μέρος των πωλήσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο.
Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι αναμένεται να εξαιρεθούν από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης με ρητή διάταξη νόμου, ενώ από τους μισθωτούς ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα θιγούν από τα νέα τεκμήρια.
Τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων για το 2009 θα προσδιορισθούν με βάση συγκεκριμένα, τεκμαρτά ποσά ετήσιας δαπάνης, τα οποία θα συνδέονται με τη χρήση και τη συντήρηση των κατοικιών, των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των σκαφών αναψυχής που κατέχουν. Εφόσον τα εισοδήματα που θα προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα, η φορολόγηση θα γίνεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.
Τα αυτοκίνητα
Το υπουργείο μελετά τον περιορισμό ορισμένων εξαιρέσεων που «απαλλάσσουν» από τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια ακόμη και κατόχους πολυτελών Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς με βάση τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης δεν εφαρμόζονται για το 95%-98% των κατόχων Ι.Χ. αυτοκινήτων. Σκοπεύει να θεσπίσει νέα απλούστερη διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι τα τεκμήρια διαβίωσης δεν θα εφαρμόζονται για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μέχρι 14 φορολογήσιμων ίππων, δηλαδή μέχρι 2.000 κ.εκ., ανεξαρτήτως της αξίας και της παλαιότητάς τους.
Σπίτια και σκάφη
Σήμερα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι εξαιρούνται από τα τεκμήρια:
α) Η κύρια κατοικία του φορολογουμένου και της οικογένειάς του, εφόσον η επιφάνειά της είναι μέχρι 200 τ.μ.
β) Μία ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικές ή μη εξοχικές) συνολικής επιφάνειας μέχρι 150 τ.μ., τις οποίες κατέχει ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του.
γ) Ενα σκάφος ολικού μήκους μέχρι 10 μέτρα, χωρίς ναυτολογημένο πλήρωμα, το οποίο κατέχει ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του.
Εξετάζεται τα τεκμήρια να εφαρμόζονται με πιο χαμηλά όρια απαλλαγών από τα ισχύοντα σήμερα, δηλαδή για κύρια κατοικία άνω των 100 ή των 150 τ.μ., αντί των 200 τ.μ., για δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 50 ή των 100 τ.μ., αντί των 150 τ.μ., και για ένα σκάφος ολικού μήκους μέχρι 6 ή 7 μέτρα, αντί 10 μ., ώστε πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να υποχρεώνονται να εμφανίζουν στην εφορία σημαντικά αυξημένα εισοδήματα.