Βγαλμένα από τη ζωή τα παλιά και απαγορευμένα ρεμπέτικα – κι ένα από αυτά, πασίγνωστο, έλεγε: «Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα, τότε θα κλάψεις με μαύρο κλάμα». Κι όσοι τολμηροί άνοιξαν το ηλεκτρονικό ραβασάκι της Εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ -τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων- μπορεί και να θυμήθηκαν το στίχο…
Ας θυμηθούμε, όμως, λίγο την ιστορία του ΕΝΦΙΑ. Ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011, στην ταραγμένη τότε Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ανακοινώθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ως ΕΕΤΗΔΕ -αλλά έμεινε στην ιστορία ως «χαράτσι» που πέρασε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, παρά τη σθεναρή -όπως διαβεβαίωνε τότε- αντίρρηση του κ. Βενιζέλου.
Στη συνέχεια, επί τρικομματικής κυβέρνησης, βαφτίστηκε ΕΕΤΑ και αποφασίστηκε οριζόντια μείωσή του κατά 15%, για να χρυσωθεί το χάπι στους έρημους τους φορολογούμενους, οι οποίοι τραβούσαν τα μαλλιά τους (όσοι είχαν ή τους είχαν απομείνει…) με όσα πλήρωναν. Και όλοι, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, ήταν τότε ευχαριστημένοι. Μαζί και οι βουλευτές τους, οι οποίοι ψήφισαν… και με τα δυο χέρια την αλλαγή της ονομασίας του «χαρατσιού».
Όταν λοιπόν τον περασμένο χειμώνα τέθηκε το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, όλοι πάλι -αν και σε διακομματική κυβέρνηση πλέον- κλήθηκαν να ψηφίσουν το νέο φόρο, αποκρύπτοντας ουσιαστικά ότι ένας έκτακτος φόρος, όπως ήταν το ΕΕΤΗΔΕ και το ΕΕΤΑ, θα γινόταν μόνιμος. Και το έκαναν, πανηγυρίζοντας κάποιοι εξ αυτών -κυρίως «γαλάζιοι» βουλευτές, με επικεφαλής τον «φωνακλά» Δάνη Τζαμτζή- ότι πέτυχαν βελτιώσεις. Άλλοι που μιλούσαν -αν και όχι αντιπολιτευόμενοι- για το «θάνατο της μεσαίας τάξης», δεν εισακούστηκαν.
Ήρθε συνεπώς τώρα η… ώρα της λυπητερής. Και ήρθε εν μέσω θερινών διακοπών – για όσους τυχερούς μπορούν να πάνε πια διακοπές. Πριν μάλιστα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά, άρχισαν οι διαρροές του… Χότζα από το υπουργείο Οικονομικών. Ότι δηλαδή ο λογαριασμός ήταν μεγαλύτερος από όσο είχε υπολογιστεί και έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν ελαφρύνσεις κτλ. Παλιά τακτική και δοκιμασμένη. Την ίδια ώρα, «ξύπνησε» και το ΠΑΣΟΚ που εξέφρασε, λέει, «ανησυχία» για τις «αδικίες» του νέου φόρου, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν ήδη σπεύσει στις εφορίες, ζητώντας διόρθωση των λαθών στα εκκαθαριστικά, τα οποία και παραδέχθηκε το ΥΠΟΙΚ. Γενικώς δηλαδή μια εικόνα μπάχαλου, για ένα μέτρο που είχε ψηφιστεί και είχε… υμνηθεί και όλοι ήξεραν από τότε τα καλά και τα κακά του. Κυρίως τις συνέπειες που θα έχει, και για τις τσέπες των φορολογουμένων, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση.
Ποιες συνέπειες για την κυβέρνηση; Αν σκεφθείτε τους ψιθύρους που γίνονται φωνές για «φοροελαφρύνσεις», θα καταλάβετε το κλίμα. Μόνο να γίνουν πράξη οι ελαφρύνσεις, πριν… ψοφήσει κι ο γάιδαρος του Χότζα!