Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στη Μόσχα και την ώρα που θα τυπώνονται, ο πρωθυπουργός θα συναντά τον Ρώσο πρόεδρο – κάτι που κατά γενική ομολογία δεν γεμίζει με ικανοποίηση τους Ευρωπαίους εταίρους. Την ίδια στιγμή, θα συνεδριάζει και το Euro Working Group με μοναδικό θέμα την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των συναντήσεων και συσκέψεων αυτών, παραμένει «άγνωστος Χ».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχει πληρωθεί η δόση των 450 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ, σε πείσμα όσων υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο, ως μέσο πίεσης προς τους εταίρους (σ.σ.: εκτός και αν τις τελευταίες ώρες πριν φτάσει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ στα χέρια σας έχει αλλάξει κάτι δραματικά…).
Βέβαιο είναι, επίσης, ότι το θρίλερ της διαπραγμάτευσης θα κρατήσει πολύ μετά το Πάσχα. Επόμενο ορόσημο για την κυβέρνηση είναι το Eurogroup της 24ης Απριλίου, για το οποίο τρέχει να προλάβει, με την αναθεωρημένη λίστα μεταρρυθμίσεων και τις υψηλές επαφές Τσίπρα-Βαρουφάκη. Πέραν αυτής της προθεσμίας, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για την ελληνική πλευρά και ενδέχεται πραγματικά τότε να προκύψουν προβλήματα ρευστότητας, αν δεν δοθεί οριστική λύση.
Το «μυστικό», άλλωστε, στα άδυτα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι όλα να έχουν τακτοποιηθεί έως τον Ιούνιο. Όχι γιατί τότε λήγει η παράταση του προγράμματος που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, αλλά γιατί τότε λήγει ένας κύκλος μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, με αποτέλεσμα στο εξής να μπορεί να «αναπνεύσει» σημαντικά και να μπορεί να καλύψει, πιθανότατα, τις ανάγκες της χωρίς δανεικά εκτός των αγορών – δηλαδή, με μνημόνια και «προγράμματα προσαρμογής».
Για να φτάσει, όμως, μέχρι εκεί, θα πρέπει πρώτα να επιβιώσει στους επόμενους κρίσιμους δύο μήνες. Κυρίως να έχει επιβιώσει η πραγματική οικονομία, στον ιδιωτικό τομέα, η οποία έχει αρχίζει να στενάζει ανεπανόρθωτα από την έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου. Κάθε επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα έχει παραλύσει, αρκετές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να χάνονται και η οικονομία κινδυνεύει να γυρίσει στο σημείο μηδέν ή ακόμη πιο πίσω, εξανεμίζοντας το ισχνό ποσοστό ανάπτυξης που έγραψε τους τελευταίους μήνες του 2014 και ξαναγυρίζοντας έτσι στην ύφεση.
Παρά τις εσωτερικές -και ενδοκυβερνητικές- αντιδράσεις που εμποδίζουν τον Αλέξη Τσίπρα να πει το «ναι» στον «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό» (όπως ονομάζουν τη συμφωνία με τους θεσμούς οι συνεργάτες του), ο ίδιος φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Και οι γιορτινές αυτές ημέρες δεν επιτρέπουν χαλάρωση. Αντιθέτως, είναι οι πιο κρίσιμες. Μέχρι τις επόμενες…