Γράψει ο Χρήστος Φωτιάδης
Κι όμως, υπήρχαν και στην ελλάδα κάποιοι «αναλυτές» που προέβλεπαν ότι η πολυδιαφημισμένη «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης από τη Ρωσία ήταν θέμα ολίγων ετών! Στήριζαν δε αυτή την «αισιοδοξία» τους στο… αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, που θα έρεε προς την Ευρώπη ως «μάννα εξ ουρανού», αποκλείοντας τους «κακούς Ρώσους» από τα σπίτια των Ευρωπαίων! Α, ναι, η αισιοδοξία τους (ειδικά στην Eλλάδα, στηριζόταν και στο «αζέρικο αέριο» και τον αγωγό ΤΑP, που τελικώς θα ενισχύεται και με… ρωσικό αέριο, λόγω της περιορισμένης παραγωγής του Αζερμπαϊτζάν.
Τριπλό σκοράρισμα
Oι Ρώσοι και όσοι γνωρίζαμε τους συσχετισμούς στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα είχαμε λόγους να διασκεδάζουμε με αυτούς τους ισχυρισμούς. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, αποκαλύπτεται η αιτία: Η ρωσία, πρώτος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, και ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom, εγκαινιάζουν διαδοχικά τις ερχόμενες εβδομάδες τρεις σημαντικούς αγωγούς φυσικού αερίου που την συνδέουν με την Κίνα, τη Γερμανία και την Τουρκία.
Η «Δύναμη της Σιβηρίας», ο αγωγός χιλιάδων χιλιομέτρων προς την Κίνα που κατασκευάσθηκε υπό ακραίες συνθήκες, αντιπροσωπεύει το χέρι που τείνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν προς την Ασία, την ώρα που οι σχέσεις με τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους της ρωσίας είναι τεταμένες λόγω της ουκρανικής σύρραξης. Συνδέεται με μεγάλο συμβόλαιο αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 30 ετών, το οποίο υπεγράφη το 2014 έπειτα από δεκαετείς διαπραγματεύσεις. ο λόγος της εσπευσμένης επιτάχυνσης ήταν το πραξικόπημα της Δύσης στην Ουκρανία! Η «Τίγρης» θα μεταφέρει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, απευθείας στην πόλη της Σαγκάης.
Βόρεια Ευρώπη
Ο αγωγός Nord Stream 2, που φθάνει στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θα τροφοδοτεί τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. είναι δυναμικότητας 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, όπως και του παλαιότερου αδελφού του Nord Stream. Η έναρξη της λειτουργίας του καθυστέρησε ελαφρώς, μετά από έντονες πιέσεις των ΗΠΑ και της Πολωνίας, όπως και κάποιες κωλυσιεργίες της Δανίας. Καθώς το συμβόλαιο που συνδέει τη ρωσία με την ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου προς την ευρώπη λήγει στο τέλος του 2019, η δυτική Ευρώπη δεν θα ήθελε να ξαναζήσει τις διακοπές της τροφοδοσίας μέσα στον χειμώνα, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000.
Και οι γείτονες…
Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να καταστεί κόμβος διέλευσης του ρωσικού αερίου, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Τη θέση μας πήρε η Τουρκία με τον TurkStream, που θα εγκαινιασθεί τον Ιανουάριο από τον Βλά-ντιμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν! Δυναμικότητας 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, διασχίζει σε μήκος 930 χιλιομέτρων τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και ο προκάτοχός του, ο Blue Stream. ο ένας κλάδος του αγωγού κατευθύνεται στην Τουρκία και ο άλλος στην νότια και νοτιοανατολική ευρώπη. Πέραν της αναβάθμισης της Τουρκίας, ο TurkStream συμβολίζει σήμερα την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, την ώρα μάλιστα που οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το νΑΤΟ είναι προβληματικές…