Κάλεσμα για συγκλίσεις και συνεργασίες με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, και κινήματα, στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας ευρύτερης συσπείρωσης, κατάρτισης προγράμματος και ψηφοδελτίου, που θα αποτελέσει τον άξονα για τις δημοτικές εκλογές, απευθύνει η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης – Πεύκης. Στη διακήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα τονίζονται τα εξής:
«Η ενωτική δράση και οι κοινοί αγώνες για τη διαφύλαξη και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στην χώρα μας είναι σήμερα όσο ποτέ επιβεβλημένοι. Έξι μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 καλούμαστε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση: να υπερασπιστούμε την κοινωνική αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προετοιμαστούμε για την απόκρουση των σχεδίων της διάλυσής της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για μια αυτοδιοίκηση παλεύει για μια αυτοδιοίκηση που θα αποτελεί βασικό κύτταρο της δημοκρατίας και πυλώνα της κρατικής/διοικητικής λειτουργίας ισότιμο με το κεντρικό κράτος. Έναν γνήσιο λαϊκό θεσμό που θα συναρθρώνεται με τα κοινωνικά κινήματα των πολιτών για τα ζητήματα της περιοχής και της καθημερινότητάς τους. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβαση και δραστηριοποίηση των δυνάμεών του στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να συνδιαμορφώνει και να στηρίζει αυτοδιοικητικά σχήματα αυτόνομα, αντιγραφειοκρατικά, που να λειτουργούν με διαφάνεια, συλλογικότητα, ισότητα και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλου λόγου.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Αυτοδιοίκηση, ενώ θα έπρεπε να είναι μορφή λαϊκής εξουσίας, υπέστη ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, φοβούμενα την έκφραση της λαϊκής οργής, επιδιώκουν να δώσουν ‘‘τοπικό επίχρισμα’’ στις εκλογές. Η εξαγγελθείσα αλλαγή του εκλογικού νόμου στοχεύει ακριβώς στο να μην καταγραφεί στην κάλπη η λαϊκή οργή για την επί τρία χρόνια υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου κατά τουλάχιστον 25%.
Εμείς πρέπει να αναδείξουμε ότι πάντοτε, και κυρίως μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει το μνημόνιο, πολιτικό και αυτοδιοικητικό συμβαδίζουν. Ο αγώνας μας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Δεν επιδιώκουμε τον εξωραϊσμό, αλλά την ανατροπή της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής. Την ανατροπή των συσχετισμών στην τοπική μας κοινωνία, προχωρώντας στις εκλογές με ένα αυτοδιοικητικό σχήμα με ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, με αιχμή την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και του Καλλικράτη.
Αναζητούμε συγκλίσεις και συνεργασία με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα κ.λπ., στην κατεύθυνση δημιουργίας ευρύτερης συσπείρωσης και ενός προγράμματος που θα αποτελέσει τον άξονα για μια πλατειά εκλογική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, θα προκύψουν και τα πρόσωπα που είναι κατάλληλοι/ες για υποψήφιοι/ες, όχι μόνο για δήμαρχος, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου».