Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης
Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου εξηγεί πώς αντιμετώπισε τις αντιξοότητες λόγω πανδημίας, ώστε το κορυφαίο πολιτικό όργανο της πόλης να μπορεί να λειτουργεί ομαλά μέσω τηλεδιάσκεψης.
Aπό τη μια ημέρα στην άλλη κλήθηκε να οργανώσει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου με βάση τα νέα δύσκολα δεδομένα των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις και εν συνεχεία οι τηλεδιασκέψεις μπήκαν στην… ημερήσια διάταξη, με τις όποιες δυσχέρειες συνεπάγεται μια τέτοια άχαρη διαδικασία.
Ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Σμυρνής, στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως «δεύτερος τη τάξει πολίτης» του Αμαρουσίου μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τα προβλήματα που κλήθηκε να επιλύσει, ώστε ο θεσμός να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά προς όφελος των δημοτών και της λειτουργίας της πόλης υπό τις αντίξοες συνθήκες που όλοι ζούμε. Παράλληλα, εκφράζει την ευχή να επανέλθει και σε αυτόν τον τομέα η πολυπόθητη κανονικότητα, καθώς, όπως τονίζει, τίποτα δεν υποκαθιστά το «χρώμα» και την «ένταση» των δια ζώσης συνεδριάσεων, ενώ μοιράζεται μαζί μας τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για ακόμη καλύτερη σύνδεση του Δημοτικού Συμβουλίου με την τοπική κοινωνία.
Ο Δημήτρης Σμυρνής μιλά και για το μέχρι στιγμής έργο της διοίκησης του Θεόδωρου Αμπατζόγλου, κάνοντας λόγο για «σύνεση, σχέδιο και έργα» εν μέσω των δυσχερειών της πανδημίας, ενώ αναφέρεται, ως μέλος του Δ.Σ., στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και τους στόχους του.
Κύριε Σμυρνή υποθέτω ότι ποτέ δεν φανταζόσασταν ότι θα είχατε κληθεί να αντεπεξέλθετε στα δύσκολα καθήκοντα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της πανδημίας. Πριν καλά – καλά προεδρεύσετε σε μερικές κανονικές δια ζώσης συνεδριάσεις, έπρεπε πολύ σύντομα να οργανώσετε το δύσκολο εγχείρημα των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη. Τι ακριβώς σκεφτήκατε, με ποια φιλοσοφία κινηθήκατε τις πρώτες εκείνες ημέρες του πρώτου lockdown και ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Kύριε Μπεθάνη να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να δώσουμε στους αναγνώστες σας την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.
Μετά από πρόταση του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και σχετική ψηφοφορία έλαβα 37 ψήφους επί 40 παρόντων Δημοτικών Συμβούλων και εκλέχθηκα πρόεδρος του Σώματος τον Σεπτέμβριο 2019, με θητεία μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.
Η ευρύτατη αυτή αποδοχή, πέραν της παρατάξεως με την οποία εκλέχθηκα για 3η συνεχή φορά δημοτικός σύμβουλος και από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, μου δημιούργησε αίσθημα ευθύνης,, το οποίο προσπαθώ να διαχειριστώ, ώστε το Συμβούλιο να είναι τόπος γόνιμης αντιπαράθεσης, με κύριο σκοπό τη λήψη αποφάσεων για όφελος των δημοτών, των κατοίκων της πόλης μας.
Πράγματι, από τον Μάρτη και μετά, οι δια ζώσης συνεδριάσεις έδωσαν τη θέση τους σε συνεδρίαση δια περιφοράς την 8η Απριλίου και στη συνέχεια σε συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη. Έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα και το πράξαμε, κάνοντας την πρώτη τηλεδιάσκεψη στις 15 Απριλίου 2020, ανάμεσα σε όλους τους Δήμους του Βόρειου Τομέα. Προσαρμοστήκαμε στα δεδομένα με βάση τον νόμο, πάντα με γνώμονα την υγεία των συμβούλων, αλλά και την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οδεύουμε προς τη συμπλήρωση ενός χρόνου με συνεδριάσεις δια τηλεδιάσκεψης. Πόσο λειτουργικό είναι κάτι τέτοιο για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου; Έχει βελτιώσει την άχαρη αυτή διαδικασία η εμπειρία των προηγούμενων μηνών;
Για όλους μας ήταν δύσκολο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου εξοικιωθήκαμε στη διαδικασία. Τα θέματα εισάγονται έγκαιρα και οι συζητήσεις είναι γόνιμες και εποικοδομητικές. Τα Συμβούλια διεξάγονται χωρίς κανένα πρόβλημα, υπάρχει διάλογος ζωηρός και έντονος κάποιες φορές, ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων και ιδεών.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους απ’ όλες τις παρατάξεις που έχουν βοηθήσει τη διαδικασία με τη στάση και την παρουσία τους. Βέβαια, κατά την άποψή μου, οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη δεν έχουν το ίδιο χρώμα, την ίδια ένταση όπως οι δια ζώσης. Οι δημότες δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τους εκπροσώπους τους, δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των συμβούλων. Ευελπιστώ οι συνθήκες να επιτρέψουν το δυνατό γρήγορα το άνοιγμα των συνεδριάσεων και όλοι μαζί, πλέον, να λειτουργούμε όπως πριν.
Ομολογουμένως υπήρξε πολύ μεγάλη χρονική καθυστέρηση μέχρι να μπορέσει ο Δήμος να μεταδώσει τις συνεδριάσεις ζωντανά, προκειμένου ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτές. Για ποιον λόγο πέρασαν τόσοι μήνες; Και τι απαντάτε σε όσους έκαναν λόγο για παρατεταμένη έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης προς τον μαρουσιώτικο λαό;
Πράγματι υπήρξε κάποια λειτουργική αρρυθμία που οφειλόταν, όμως, καθαρά στο ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πρωτόγνωρο για το οποίο δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώχθηκε η έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι στο πνεύμα της διοίκησης και του προέδρου.
Εξάλλου όλες οι αποφάσεις είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο μέσω του προγράμματος «Διαύγεια», ο πίνακας αποφάσεων στέλνεται στα μέσα ενημέρωσης και το Γραφείο Υποστήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και είναι πάντα παρόν σε ότι ζητούν οι παρατάξεις, οι σύμβουλοι οι πολίτες και οι φορείς.
Έχετε διαπιστώσει περιθώρια εξέλιξης της διαδικασίας των συνεδριάσεων για την επόμενη ημέρα μετά τους περιορισμούς της πανδημίας και σε ποιους τομείς;
Πράγματι, υπάρχουν δυνατότητες που θέλουμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε ακόμη πιο κοντά στην τοπική κοινωνία το Δημοτικό Συμβούλιο και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Σχεδιασμός μου για το επόμενο διάστημα είναι η αναβάθμιση της Μέρας του Δημότη, όπως έγινε με την Επιτροπή Διαβούλευσης και βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον δήμαρχο για το πώς θα δομηθεί η διαδικασία, η ψηφιοποίηση του αρχείου των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και το άνοιγμα του Δημοτικού Συμβουλίου στους μικρούς δημότες της πόλης, τους μαθητές Ε’ & Στ’ τάξης Δημοτικού, ώστε σε συγκεκριμένη μέρα να έρχονται σε επαφή με τον πρόεδρο του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων και να κάνουν ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου και του Συμβουλίου.
Μιλώντας στο τηλε-συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της λειτουργικότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην οποία πηγαίνουν προς επικύρωση οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Υπάρχουν προβλήματα και για το μαρουσιώτικο Δημοτικό Συμβούλιο και ποια είναι αυτά;
Ομολογουμένως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει σωρεύσει πλήθος αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη στελέχωση των υπηρεσιών της και αυτό είναι κατά την άποψή μου το ουσιώδες. Σαφώς και ο ρόλος της είναι σημαντικός, προβλεπόμενος από Σύνταγμα και Ευρωπαϊκό Χάρτη Αυτοδιοίκησης. Ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων είναι αναμφίβολο ότι πρέπει να γίνεται, αλλά χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις που θα είναι τροχοπέδη στην εκτέλεση του Δημοτικού έργου, όχι μόνο στην πόλη μας άλλα σε όλους τους Δήμους.
Ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είστε ο «δεύτερος τη τάξει πολίτης» του Αμαρουσίου. Πώς αποτιμάτε τη νέα διοίκηση του Δήμου της οποίας είστε μέλος; Ποιες οι διαφορές με τη διοίκηση Πατούλη, της οποίας ήσασταν και πάλι μέλος, τι βελτιώθηκε και τι δεν έγινε όπως το περιμένατε;
Εκλέχθηκα Σύμβουλος με την παράταξη του Γ. Πατούλη το 2011 στη δεύτερη θητεία του και αμέσως μετά, η οικονομική κρίση έφερε τα πάνω κάτω. Μια δύσκολη συγκυρία με κοινωνικές ανατροπές μετά από χρόνια «επίπλαστης ευημερίας». Κατόρθωσε η διοίκηση του Γ. Πατούλη να κρατήσει την πόλη όρθια, να σταθεί στους πολίτες πρωτοπόρα σε κοινωνικές δομές και παράλληλα να κινηθεί δημιουργικά, παρά τη δραματική μείωση πόρων.
Η διοίκηση Αμπατζόγλου βρίσκεται εδώ και 16 μήνες στο τιμόνι και δεν είναι σωστό να κάνουμε συνολική αποτίμηση. Μόλις στους πρώτους μήνες θητείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid-19 και ομολογουμένως κινήθηκε συνετά, με σχέδιο και έργα. Έκλεισε οικονομικές εκκρεμότητες που ταλάνιζαν την πόλη χρόνια και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα κάλυψης αναγκών και στις 17 πολεοδομικές ενότητες. Κινείται σε σωστή πορεία, που βεβαίως χρήζει βελτιωτικών κινήσεων.
Προσωπικά έχω μια άριστη συνεργασία κατά την εκτέλεση του έργου μου με τον δήμαρχο, τακτική επαφή με γόνιμο – ουσιαστικό διάλογο για όλα τα θέματα της πόλης και όχι μόνο της οργάνωσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό αποτυπώθηκε μάλιστα και στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν -στην οποία εκ του νόμου έχω την προεδρία- όπου η συμμετοχή φορέων και πολιτών ήταν πρωτόγνωρη και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν επωφελή για την πόλη. Πολίτης και φορείς σε ρόλο πρωταγωνιστή είναι η φιλοσοφία που έχω και η οποία ταυτίζεται απόλυτα με τη βούληση του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου.
Είστε, επίσης, γραμματέας του Συλλόγου Σωρού – Λάκκας Κόττου επί σειρά ετών, επομένως θα ήθελα και την άποψή σας για την περιοχή στην οποία διαμένετε. Τι έχει γίνει από τη νέα διοίκηση, τι θα θέλατε να έχει ήδη γίνει ή ποιες παρεμβάσεις διεκδικείτε για τη γειτονιά;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ανατολικό Μαρούσι στην πλατεία Αλωνίων στην Κοκκινιά και από το 2004 βρέθηκα στην περιοχή του Σωρού, μια γειτονιά εντελώς παραμελημένη από τις προηγούμενες διοικήσεις, παρά την ένταξη στο σχέδιο στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Χρήματα των δημοτών που δόθηκαν με τη μορφή εισφορών σε χρήμα δεν «έπεσαν» στην περιοχή και υπήρχε τεράστιο έλλειμα στις υποδομές που ευτυχώς καλύφθηκε σε μεγάλο μέρος από τη διοίκηση Πατούλη η οποία αντιλήφθηκε γρήγορα τις ανάγκες της.
Η περιοχή όμως έχει ακόμη πολλά προβλήματα, όπως η αντιπλημμυρική θωράκισή της, η έλλειψη πεζοδρομίων στην οδό Σωρού από το ύψος της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου μέχρι τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, η διαμόρφωση του χώρου των πρώην εξωτερικών συνεργείων στον Κ.Χ. 9760, οι αδιάνοικτες οδοί, η ανάπλαση των πλατειών Ζεκάκου, Υμηττού και Ναυπάκτου, το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ιδίως τις καθημερινές μέρες.
Ο ρόλος της Περιφέρειας κυρίως στην αντιπλημμυρική θωράκιση είναι κομβικός και θεωρώ ότι η παρούσα διοίκηση υπό τον Γ. Πατούλη θα βρει τρόπο και χρηματοδότηση για γρήγορη λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια την περιοχή και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους.
Ως κάτοικος και δημότης Αμαρουσίου, ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση της πόλης στην επόμενη ημέρα; Η ενίσχυση του μητροπολιτικού χαρακτήρα της; Η διατήρηση και ενίσχυση του προαστιακού της χαρακτήρα; Είναι εφικτή η εξισορρόπηση των δύο πλευρών και με ποιον τρόπο;
Το Μαρούσι, μια πόλη όπου παράγεται το ¼ του εθνικού προϊόντος, οφείλει να είναι πρωταγωνιστής στην επόμενη μέρα αλλά φιλική για τους κατοίκους της. Το στοίχημα είναι η διατήρηση του προαστιακού χαρακτήρα και η ποιότητα ζωής ισόρροπα με την υφιστάμενη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, με την έλευση επιχειρηματικών κολοσσών. Απαιτείται σχέδιο με δημιουργία υποδομών μεγάλων προϋπολογισμών, όπως η έλευση του μετρό, η υπογειοποίηση μέρους της Λεωφόρου Κηφισιάς καθώς και η εξαγγελθείσα προσφάτως επέκταση της Λεωφόρου Κύμης.
Ο σχεδιασμός τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο Δήμου θα πρέπει να έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και παράλληλα τη δυνατότητα ανάπτυξης και εξωστρέφειας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αττική.
Η πολιτική σας δράση δεν εξαντλείται στο Μαρούσι, καθώς εδώ και μερικούς μήνες είστε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με πολιτικό «προϊστάμενο» το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Ποιοι είναι οι στόχοι του Οργανισμού και με ποια κριτήρια αποδεχθήκατε τη συμμετοχή σας στο Δ.Σ.;
O OΦΥΠΕΚΑ έχει ως σκοπό του τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα που η έκτασή τους αποτελεί το 1/3 της επιφάνειας της, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς και την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, συλλέγονται και επεξεργάζονται δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, εκτελούνται προγράμματα έργων και δράσεων περιβαλλοντικής φύσης, υποστηρίζονται και καλύπτονται οι υποχρεώσεις της χώρας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος για λήψη μέτρων, η εφαρμογή σχεδίων και καταρτίζονται οι εκθέσεις που επιβάλλονται από το Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.
Αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση συμμετοχής μου στο Δ.Σ. του νεοσύστατου Οργανισμού επειδή διαπίστωσα ότι υπήρξε όραμα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη (σ.σ. η συνέντευξη έγινε λίγες ημέρες πριν τη μετακίνηση του τελευταίου στο υπουργείο Εργασίας κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό), προκειμένου μαζί με άλλους έμπειρους και καταξιωμένους συνεργάτες να καταφέρουμε να οδηγήσουμε τον Οργανισμό δυναμικά μπροστά, ιδίως τώρα που η εποχή απαιτεί εγρήγορση και άμεσες δράσεις, σήμερα που το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για κράτη, οργανισμούς και πολίτες.