Διαδρομές προς και από το κέντρο Αμαρουσίου
Με το σύνολο των ρυθμίσεων αυτών δημιουργείται μία σειρά συγκεκριμένων διαδρομών προς και από το εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου. Αναφέρονται χαρακτηριστικά οι εξής:
Α. Διαδρομή από Πεύκη μέσω οδού Περικλέους, αριστερά Δεληγιάννη, δεξιά Μιλτιάδου και στη συνέχεια Π. Κυριακού, αριστερά Βασ. Σοφίας με κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Κηφισιάς (βόρεια).
Β. Διαδρομή από Bασιλέως Αλεξάνδρου, δεξιά Ρόδου, αριστερά Μιλτιάδου και στη συνέχεια Π. Κυριακού, αριστερά Βασ. Σοφίας με κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Κηφισιάς (βόρεια).
Γ. Διαδρομή από Μελίσσια μέσω οδού Μητροπόλεως, αριστερά Σαλαμίνος, δεξιά Γαρδέλη προς την Πλατεία Κασταλίας.
Δ. Διαδρομή από Δ. Ράλλη προς το εμπορικό κέντρο και εάν είναι επιθυμητή η έξοδος: αριστερά Θησέως και στη συνέχεια Διονύσου και έξοδος προς οδό Αγίου Κωνσταντίνου (νότια).
Ε. Διαδρομή από Μητροπόλεως, αριστερά Σαλαμίνος, δεξιά Γαρδέλη, ευθεία Θησέως, αριστερά Διονύσου και έξοδος προς οδό Αγίου Κωνσταντίνου (νότια).
– Όλες αυτές οι διαδρομές καθώς και άλλες σημαίνονται με κατάλληλες πληροφοριακές πινακίδες, ώστε να γίνονται γνωστές σε όλους τους επισκέπτες ή τους διερχόμενους από την κεντρική εμπορική περιοχή.
– Ταυτόχρονα απομακρύνονται όλες οι υφιστάμενες ακυρούμενες, άχρηστες ή κατεστραμμένες πινακίδες από την ίδια περιοχή.
Απαιτούμενες επεμβάσεις
Η υλοποίηση της συνολικής λύσης απαιτεί σειρά επεμβάσεων και διαμορφώσεων σε συγκεκριμένους κόμβους, που αποτελούν σημεία-κλειδιά της μελέτης, ήτοι:
1. Διασταύρωση οδού Νερατζιωτίσσης με οδό Αγίου Κωσταντίνου: αναδιαμορφώνεται ώστε με νησίδα να αποκλείεται η ευθεία κίνηση επί της οδού Νερατζιωτίσσης μετά τη διασταύρωσή της με την Αγίου Κωνσταντίνου.
2. Διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας με Λεωφόρο Κηφισιάς: αναδιαμορφώνεται ώστε να είναι και είσοδος και έξοδος προς το εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου.
3. Πλατεία Ευτέρπης: αναδιαμορφώνεται με κατάτμηση του πεζοδρομίου, τη διαμόρφωση πιάτσας ταξί σε κατάλληλη θέση και τη δημιουργία συγκεκριμένων διαβάσεων πεζών (με πιθανή τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη με διακόπτη πιέσεως).
– Η σημερινή αφετηρία των αστικών λεωφορείων καταργείται και αντί αυτής διαμορφώνεται στάση αστικών λεωφορείων. Η αντίστοιχα διαμορφούμενη εσοχή λεωφορείων («φωλιά») θα έχει επαρκές μήκος για 2 λεωφορεία και το απαιτούμενο βάθος για την άνετη και ασφαλή στάση των λεωφορείων.
4. Διασταύρωση της οδού Αγίου Κωνσταντίνου με οδό Διονύσου: αναδιαμορφώνεται.
5. Διασταύρωση της οδού Δ. Ράλλη με την οδό Αγίου Κωνσταντίνου: αναδιαμορφώνεται.
6. Τέλος, αναδιαμορφώνεται η σημαντική διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας, Δ. Ράλλη και Θησέως.
– Ακόμη αντικαθίστανται όλα τα χαμηλά κολονάκια τα οποία υπάρχουν σήμερα σε δρόμους της κεντρικής περιοχής με κολονάκια ύψους 70 έως 80 εκατοστών. Κατ' αυτόν τον τρόπο διαχωρίζεται σαφώς η χρήση των πεζοδρομίων και προστατεύονται πεζοί και οχήματα.
Ειδικές ρυθμίσεις για τις πεζοδρομημένες περιοχές
– Δίνεται η δυνατότητα στους ενοικιαστές μόνιμων θέσεων σε ιδιωτικά parking που βρίσκονται μέσα στις πεζοδρομημένες περιοχές να έχουν προσπέλαση σε αυτά, μέσω κάρτας που ανοίγει τα αντίστοιχα διαχωριστικά διαφράγματα. Η κίνηση των οχημάτων των ενοικιαστών αυτών θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες μόνο διαδρομές, μονοδρομημένες, μέσα στην πεζοδρομημένη περιοχή.
– Η ανάγκη φορτοεκφόρτωσης εξυπηρετείται με συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης στην περίμετρο της πεζοδρομημένης περιοχής, αλλά και με καθορισμό συγκεκριμένων μονοδρομημένων διαδρομών για διακίνηση των οχημάτων φορτοεκφόρτωσης που θα εξυπηρετούνται επίσης με κάρτα.
– Τέλος, τα οχήματα επείγουσας ανάγκης (πυροσβεστικά κ.λπ.) θα έχουν τη δυνατότητα προσπέλασης στις πεζοδρομημένες περιοχές.
Πρόσθετες παρατηρήσεις
1. Η διέλευση νεκρικών πομπών από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου θα γίνεται μέσω της διαδρομής από την οδό Μητροπόλεως (πεζοδρομημένη) με ειδική άδεια, δεξιά Σαλαμίνος, αριστερά Γαρδέλη, έξοδος Κηφισιάς και στη συνέχεια μέσω οδών Φλοίας και Σαλαμίνος προς οδό Παπαφλέσσα.
2. Η διαδρομή κάτω από τη Γέφυρα Σπ. Λούη γίνεται αμφίδρομη, κατά την έννοια ότι επιτρέπει -με ειδική διαμόρφωση- τη στροφή από τη Βασ. Όλγας προς τη Βασ. Αμαλίας. Η κίνηση από Μιλτιάδου προς Π. Κυριακού γίνεται με άνεση και με προστατευτική νησίδα. Στη διασταύρωση τοποθετούνται φωτεινοί σηματοδότες εάν αυτό απαιτηθεί.
3. Μεσοπρόθεσμα θα εξετασθεί και η αμφιδρόμηση της οδού Γαρδέλη (μεταξύ Σαλαμίνος και Κοιμ. Θεοτόκου), που θα διευκολύνει τη στροφή δεξιά προς Λ. Κηφισιάς των διερχομένων από τη Βασ. Σοφίας.
Τροποποίηση λεωφορειακών γραμμών
– Επιπρόσθετα προς τα ανωτέρω απαιτείται η τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 010. Προτείνεται η εξής νέα διαδρομή: από Αγ. Αναργύρων δεξιά προς οδό Δημ. Γούναρη, αριστερά προς οδό Δημ. Ράλλη, συνέχεια Βασ. Σοφίας, αριστερά οδός Σουρή, αριστερά Βασ. Όλγας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται προσέγγιση της νέας αφετηρίας, που προτείνεται να διαμορφωθεί μπροστά από το Γυμναστήριο «Σπ. Λούης».
– Η αφετηρία αυτή θα καλύψει και τις λεωφορειακές γραμμές 030, 040, 050, 060 (προβλέπονται 5 θέσεις λεωφορείων).
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ
Υφιστάμενη κατάσταση
Ως απαράδεκτη κρίνεται η σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με την οποία η Λ. Κηφισιάς «κόβει» το Μαρούσι στα δύο. Η επαφή των δύο ζωνών εκατέρωθεν της Λεωφόρου Κηφισιάς, ήτοι των ανατολικών συνοικιών με την κεντρική εμπορική περιοχή, γίνεται με εξαιρετική δυσκολία τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς -ιδιαίτερα για τους τελευταίους-, με συνέπεια να αποκόπτεται όχι μόνο ο οικιστικός ιστός αλλά και η κοινωνική, πολιτιστική και ευρύτερη ζωή των κατοίκων του Αμαρουσίου στα δύο. Πρόδηλες είναι και οι επιπτώσεις στην εμπορική κίνηση του κέντρου του Αμαρουσίου.
Επί της Λεωφόρου Κηφισιάς και στο εύρος της περιοχής μελέτης, υπάρχουν σήμερα 6 κόμβοι με φωτεινούς σηματοδότες, που συνδέουν τις ανατολικές περιοχές με την κεντρική περιοχή του Αμαρουσίου. Αυτοί είναι οι παρακάτω:
1. Ο κόμβος Λεωφόρου Κηφισιάς με οδό Αγίου Κωνσταντίνου.
2. Ο κόμβος Λεωφόρου Κηφισιάς με οδό Βασιλίσσης Σοφίας.
3. Ο κόμβος Λεωφόρου Κηφισιάς με οδό Παπαφλέσσα.
4. Ο κόμβος Λεωφόρου Κηφισιάς με οδό Πεντέλης/Μητροπόλεως.
5. Ο κόμβος εξόδου της οδού Βασιλίσσης Σοφίας προς τη Λεωφόρο Κηφισιάς.
6. Ο κόμβος Λεωφόρου Κηφισιάς με οδό Αριστοτέλους.
Σε όλους τους ανωτέρω κόμβους παρατηρούνται τα εξής:
– Παντελής έλλειψη διαγράμμισης των διαβάσεων πεζών.
– Ανεπαρκής ή πεπαλαιωμένη ρυθμιστική σήμανση.
– Άχρηστες και παρωχημένες πληροφοριακές πινακίδες.
– Πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Κηφισιάς, αλλά και στους κάθετους δρόμους σε κακή κατάσταση.
– Οι κινήσεις των πεζών είναι κατά πολύ μικρότερες σε αριθμό των αναμενόμενων και αυτό πρέπει να αποδοθεί στο ότι είναι επικίνδυνη η διάβαση της Λεωφόρου Κηφισιάς.
– Εάν υπήρχε καλύτερος τρόπος εξυπηρέτησης των πεζών, τότε σίγουρα οι ροές των πεζών θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
– Τη μεγαλύτερη κίνηση πεζών από τους 6 κόμβους, παρουσιάζει ο κόμβος Λεωφόρου Κηφισιάς και οδού Πεντέλης/Μητροπόλεως, που οδηγεί κατευθείαν στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου.
– Οι φωτεινοί σηματοδότες των 6 αυτών κόμβων είναι συντονισμένοι με πρόγραμμα συντονισμού, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και κρίνεται ικανοποιητικό.
– Οι χρόνοι πρασίνου των πεζών στους φωτεινούς σηματοδότες δεν μπορούν να βελτιωθούν λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισιάς.
Βραχυπρόθεσμες προτάσεις
Ως μέτρα άμεσης εφαρμογής προτείνονται τα εξής:
1. Να γίνει επαναχρωματισμός και επαναδιαγράμμιση όλων των διαβάσεων πεζών στους 6 προαναφερθέντες κόμβους. Να τοποθετηθούν «μάτια γάτας».
2. Να τοποθετηθούν καινούργιες ρυθμιστικές πινακίδες, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες έχουν φθαρεί και απαξιωθεί.
3. Να τοποθετηθούν καινούργιες πληροφοριακές πινακίδες, αφού προηγουμένως απομακρυνθούν όλες οι σημερινές πληροφορικές και πάσης φύσεως πινακίδες, οι οποίες είναι φθαρμένες, παρωχημένες και δημιουργούν σύγχυση.
4. Να απαγορευθεί πλήρως η στάση και η στάθμευση επί 50 μέτρα εκατέρωθεν του δρόμου σε καθεμία πρόσβαση που οδηγεί προς την Λεωφόρο Κηφισιάς και στους 6 προαναφερθέντες κόμβους με φωτεινή σηματοδότηση.
5. Να τοποθετηθούν μεταλλικά κολονάκια κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισιάς στο υπό εξέταση τμήμα, για την προστασία των πεζών.
Μεσοπρόθεσμες προτάσεις και πεζογέφυρες
– Ως έργο πρώτης προτεραιότητας για το Μαρούσι κρίνεται η κατασκευή ανισόπεδων διαβάσεων, οι οποίες θα αποκαταστήσουν τον οικιστικό ιστό και θα συνδέσουν τις ανατολικές γειτονιές με την κεντρική περιοχή του Αμαρουσίου.
– Με τις ανισόπεδες αυτές διαβάσεις (πεζογέφυρες με κυλιόμενες σκάλες)
θα αυξηθεί σημαντικότατα η κίνηση των πεζών προς και από το κέντρο του Αμαρουσίου, θα τονωθεί η εμπορική κίνηση, θα καταστεί δυνατό οι πολίτες να επισκέπτονται πεζή και με άνεση το δημαρχείο και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται στο κέντρο και θα αποκατασταθεί η κοινωνική, πολιτιστική και ευρύτερη ζωή στην πόλη του Αμαρουσίου.
Προτείνονται 3 θέσεις ανισόπεδων διαβάσεων
– Η πρώτη στο ύψος Λεωφόρου Κηφισιάς και οδού Γούναρη. Θα συνδέσει τις ανατολικές γειτονιές με την περιοχή του δημαρχείου και των δημόσιων υπηρεσιών.
– Η δεύτερη στο ύψος Λεωφόρου Κηφισιάς και οδού Γαρδέλη. Θα συνδέσει τις ανατολικές γειτονιές με την περιοχή του εμπορικού κέντρου. Κρίνεται ως η πλέον σημαντική από τις τρεις ανισόπεδες διαβάσεις και προτείνεται να τεθεί η κατασκευή της σε πρώτη προτεραιότητα.
– Η τρίτη στον κόμβο εξόδου της οδού Βασιλίσσης Σοφίας προς τη Λεωφόρο Κηφισιάς. Θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του κέντρου με το Άλσος Συγγρού. Θα εξυπηρετήσει ακόμη σχολεία της περιοχής καθώς και χρήσεις αναψυχής.