Η ικανοποίησή του ήταν απόρροια του γεγονότος ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 31% των κατοίκων της πρωτεύουσας χρησιμοποιεί τρένα, λεωφορεία και τραμ για τις καθημερινές του μετακινήσεις.
Bέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος είναι κάτι παραπάνω από σοβαρός: Τούτο σημαίνει ότι το 69% των Αθηναίων χρησιμοποιεί Ι.Χ. ή μηχανή για τις μετακινήσεις του.
Φυσικά και κανείς δεν απαιτεί να πέσει αυτό το ποσοστό σε επίπεδα π.χ. κάτω του 50%, καθώς αυτό μάλλον ως ουτοπικό ακούγεται αυτή τη στιγμή, ωστόσο το γεγονός είναι ένα: Παρά τη γενικότερη κινητοποίηση και καμπάνια του υπουργείου, ο Έλληνας εξακολουθεί να μην το κουνάει ρούπι δίχως το αυτοκίνητό του.
Και την ίδια στιγμή, ο καθημερινός Γολγοθάς των επιβατών που περιμένουν λεωφορεία–φαντάσματα (μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την έρευνα είναι και οι περισσότεροι) εξακολουθεί. Για να πάρει κανείς εισιτήρια πρέπει να ψάχνει περίπτερα, ενώ τα δρομολόγια που «φαγώνονται» και η κακή συμπεριφορά οδηγών και ελεγκτών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της Αθήνας, με τη μικρότερη πρόσβαση. Όπως π.χ. στα Βόρεια Προάστια, για τα οποία η «Α» επανέρχεται με συνεχή δημοσιεύματα για τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται.
Τα ευρήματα της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, το 31% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου χρησιμοποιεί καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), το 21% περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα, το 10% από 1 έως 5 φορές τον μήνα, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 37,7% που είτε τα χρησιμοποιεί σπάνια, είτε καθόλου.
Σε ό,τι αφορά τα μέσα που χρησιμοποιεί το κοινό, το λεωφορείο καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς προτιμάται από το 35,5%, αν και σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή έρευνα, έχει χάσει ένα 4,8% της επιβατικής κίνησης, το οποίο έχει μετακινηθεί προς τον ΗΣΑΠ, που έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις με 18,9%, έναντι 14,8% το 2005.
Το Μετρό παραμένει στη δεύτερη θέση με 29,3% διατηρώντας τα περυσινά ποσοστά. Αύξηση σε σχέση με πέρυσι έχουν τα τρόλεϊ με 11,5%, το τραμ με 3,6%, ενώ μικρή υποχώρηση παρουσιάζει ο προαστιακός με 1,3% από το σύνολο της επιβατικής κίνησης.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι: 8 στους 10 πολίτες (81,3%) κρίνουν θετικά το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν σήμερα τα ΜΜΜ, ενώ 7 στους 10 πιστεύουν ότι η συνολικότερη κατάστασή τους βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια. Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας είναι ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούν το 62,7% των νέων μέχρι 24 ετών, το 38,6% των γυναικών και το 35,9% των ανδρών.
«Δεν αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων»
Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της έρευνας, ο κ. Μ. Λιάπης ξεκαθάρισε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά δεν πρόκειται να αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και πολιτική του υπουργείου είναι οι φθηνές μετακινήσεις». Κατά πόσο, βέβαια, κρίνονται ως φθηνές οι μετακινήσεις που στοιχίζουν 0,80 ευρώ, ήτοι περίπου 250 δρχ. ανά διαδρομή, είναι κάτι που χωράει πολύ μεγάλη συζήτηση. Και, φυσικά, οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στη σημερινή κυβέρνηση…
Εξάλλου, ο υπουργός υποστήριξε ότι «κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 οι δημόσιες συγκοινωνίες απέκτησαν μεγαλύτερη εμπειρία και δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει τα μέσα μεταφοράς, τα οποία συνεχώς εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο αξιόπιστα, ασφαλή και προσιτά στον πολίτη», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και η αντίληψη των πολιτών, αποβάλλοντας την προκατάληψη ότι το Ι.Χ. είναι το βασικό μέσο μεταφοράς μέσα στην πόλη». Τέλος, χαρακτήρισε επιτυχημένο το μέτρο των λεωφορειολωρίδων, σημειώνοντας ότι η αστυνόμευση είναι, πλέον, επιτυχής.