Mε ένα φορτισμένο συναισθηματικά κείμενο οι υπεύθυνοι καθηγητές για τη σχολική γιορτή του 9ου Λυκείου Αμαρουσίου αποτυπώνουν το πνεύμα της υπερηφάνειας και της ευγνωμοσύνης για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξή της.
Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν οι φιλόλογοι Θανάσης Ραφτόπουλος και Άννα Οικονομίδου, έχει ως εξής: Εδώ στο ελληνικό το χώμα, Είδα τη Νίκη τη μεγάλη, τη Νίκη την παντοτεινή! και λύγισα στη γη εκεί χάμου κ’ έκραξα με τρανή φωνή, γονατιστός, με θαμπωμένα μάτια, με λαύρα περισσή:
Ω Νίκη, ω Νίκη, ω Νίκη Εσύ!
Εσύ που δείχνεις πως ανθούνε εδώ μ’ αθάνατη ζωή, πως μας εμπνέουν και μας μεθούνε νεράιδες, ήρωες, θεοί!»
Εάν με τη λέξη ευγνωμοσύνη, των χοϊκών ανθρώπων, μπορεί κάποιος να περιγράψει τη μοναδική εμπειρία, την εξαιρετική ερμηνεία, την εμμελή αφήγηση, τον αριπρεπή σεβασμό των κειμένων, την αρίζηλο προσήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια των προβών αλλά και τη συγκίνηση και την αφειδώλευτη υπερηφάνεια την ημέρα της σχολικής μας γιορτής, απότισης τιμής στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τότε ναι, τη ζήσαμε!
Γι αυτό και ξαναδιαβάζοντας τους ως άνω στίχους του ποιητή μας Κωστή Παλαμά, αισθανόμαστε την ανάγκη να σημειώσουμε αυτές τις σκέψεις.
Την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 το πρωί στην επετειακή γιορτή του 9ου ΓΕΛ Αμαρουσίου
•Είδαμε, ακούσαμε και γευθήκαμε τον παιάνα της Νίκης στο σχολείο μας! Νίκης της αξιοπρέπειας, της ωριμότητας, της τιμής στα νάματα της σημερινής επετείου.
•Είδαμε να «περνά μπροστά μας, με φορεσιά ολοφώτεινη και λυγίσαμε στη γη εκεί χάμου και φωνάξαμε με τρανή φωνή» Να! Η Νίκη των παιδιών μας! Έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας που αρμολόγησαν την επετειακή μας εκδήλωση, για τους γονείς και κηδεμόνες τους. Έζησαν τη μέθεξη καθ’ όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών και γι αυτό μας χάρισαν από το περίσσευμα της καρδιάς τους ό,τι αγαθό την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021!
•Έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε τιμή για το σύνολο των παιδιών του σχολείου μας που με
ευπρέπεια και σοβαρότητα παρακολούθησαν τη γιορτή στο σύνολό της.
•Έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε συγκίνηση εμείς οι δάσκαλοί για όλες και όλους σας.
Μνεία εξαιρετική και έπαινο δημόσιο αξίζει η Μαρία Δαμασιώτη για τη σκηνοθετική επιμέλεια του όλου εγχειρήματος, την εργώδη προσπάθεια και το άριστο αποτέλεσμα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον θερμό χαιρετισμό του διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Ιωάννη Ψαχούλα.
Χαιρέτισαν με επαινετικά λόγια η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αναστασία Γκίκα, η προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Αναστασία Άνθη, η συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και Παιδαγωγικά Υπεύθυνη για το σχολείο μας Εύη Λιούμπη, η συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου των Φιλολόγων Αλεξάνδρα Ασημακοπούλου, ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Πεύκης και πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής Ανδρέας Κότσιφας. Παραβρέθηκαν η διευθύντρια του 6ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Σαραντούλα Παρλαπάνη, ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Θεόδωρος Γκέγιος, η υποδιευθύντρια του 6ου ΓΕΛ Αμαρουσίου Αλίνα Πανταζή, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από όμορα σχολεία και συνάδελφοι αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικοί. Ξεχωρίζουμε τη μεγάλη συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων.
Στη γιορτή μας πήραν μέρος μαθήτριες και μαθητές από τις Α και Β τάξεις. Φιλοτέχνηση αφίσας η Βασιλική Μπλετσογιάννη, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας. Φιλοξενία γιορτής στη ψηφιακή τάξη της κ. Σταυρούλας Παπανικολάου, καθηγήτριας Μαθηματικών. Επιμέλεια κειμένων και πάσης φύσεως οπτικού και ακουστικού υλικού είχαν ο Θανάσης Ραφτόπουλος και η Άννα Οικονομίδου. Συνέδραμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό. Σκηνοθετική επιμέλεια Μαρία Δαμασιώτη.
Αντί άλλου επιλόγου, μερικές σκέψεις του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη:
«Παιδιά μου!
Νὰ δοθεῖτε εἰς τὰς σπουδάς σας …Νὰ σκλαβωθεῖτε εἰς τὰ γράμματά σας. Νὰ ἀκούετε τὰς συμβουλὰς τῶν διδασκάλων καὶ γεροντοτέρων, καὶ κατὰ τὴν παροιμία, «μύρια ἤξευρε καὶ χίλια μάθαινε». Ἡ προκοπή σας καὶ ἡ μάθησή σας νὰ μὴν γίνῃ σκεπάρνι μόνο διὰ τὸ ἄτομό σας, ἀλλὰ να κοιτάζῃ τὸ καλὸ τῆς κοινότητος, καὶ μέσα εἰς τὸ καλὸ αὐτὸ εὑρίσκεται καὶ τὸ δικό σας.
…. Εἰς ἐσᾶς μένει νὰ ἰσάσετε καὶ νὰ στολίσετε τὸν τόπο, ὁποὺ ἡμεῖς ἐλευθερώσαμε· καί, διὰ νὰ γίνῃ τοῦτο, πρέπει νὰ ἔχετε ὡς θεμέλια της πολιτείας τὴν ὁμόνοια, τὴν θρησκεία, καὶ τὴν φρόνιμον ἐλευθερία. Τελειώνω τὸ λόγο μου… Ζήτω οἱ σοφοὶ διδάσκαλοι! Ζήτω ἡ Ἑλληνικὴ Νεολαία!»
Χρόνια Πολλά!
Με άπειρη ευγνωμοσύνη
Θανάσης Ραφτόπουλος, Φιλόλογος
Άννα Οικονομίδου, Φιλόλογος».
Δείτε επίσης: 11ο Δημοτικό: Απόκριες και 25η Μαρτίου στη διαγενεακή… γέφυρα