H εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού του Δήμου Πεντέλης Κωνσταντίνα Λαζή σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αθλητές και σωματεία για να επανέλθουν στην κανονικότητα λίγες ημέρες μετά την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Ακόμα, αναφέρεται στις δράσεις συντήρησης και αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες στις οποίες προχώρησε η δημοτική Αρχή την περίοδο του lockdown, ανατρέχει στην αγάπη της για το τρέξιμο και την διαδρομή του κλασικού Μαραθωνίου την οποία έχει τερματίσει 3 φορές και προαναγγέλλει τόσο το τουρνουά τένις που διοργανώνει ο Δήμος Πεντέλης το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου όσο και μια σειρά από δράσεις – συζητήσεις μεταξύ Δήμου και σωματείων για την έννοια της αποδοχής και της συμπεριληπτικότητας που θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο.
Συνέντευξη: Τάσος Μεργιάνης
Από την Δευτέρα 17 Μαΐου τα ερασιτεχνικά σωματεία του Δήμου επέστρεψαν στις προπονήσεις, τηρώντας τα μέτρα που ορίζει ο ΕΟΔΥ κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Ποια είναι η αίσθησή σας από τα πρώτα 24ωρα της επαναφοράς στην κανονικότητα;
Η επιθυμία για επιστροφή στην κανονικότητα – έστω και με πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις ή και πισωγυρίσματα- ήταν έντονη για όλους, πολλώ δε μάλλον για τον αθλητισμό που βρίσκεται σε αναστολή από τον περασμένο Νοέμβριο. Τόσο στο επίπεδο αθλητών των σωματείων, όσο και σε αυτό των αθλούμενων πολιτών για όσα αθλήματα επιτρέπεται η επιστροφή στις προπονήσεις, η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει μια αμφιθυμία ακόμη και αρκετός δρόμος μέχρι να επιστρέψουμε από πλευράς συμμετοχής στα αθλητικά προγράμματα στο σημείο που βρισκόμασταν τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς.
Τι προετοιμασία προηγήθηκε από πλευράς δημοτικής Αρχής για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του ερασιτεχνικού αθλητισμού;
Είχαν σχεδιαστεί και δρομολογήθηκαν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στους αθλητικούς χώρους του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρω ό,τι στο κολυμβητήριο το τελευταίο τρίμηνο υλοποιήθηκαν εργασίες ύψους 40.000 περίπου ευρώ: αντικαταστάθηκαν οι σχάρες υπερχείλισης, αλλάχθηκαν τα πολυκαρμπονικά φύλλα στα στέγαστρα, αγοράστηκαν νέοι πάγκοι ώστε να υπάρχει επάρκεια στην εξυπηρέτηση των αθλούμενων και αθλητών δεδομένου ότι τα αποδυτήρια παραμένουν κλειστά.
Στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ Μελισσίων ανακαινίζεται πλήρως ο αθλητικός εξοπλισμός του γυμναστηρίου, στο κλειστό γήπεδο βόλεϊ του Λυκείου Μελισσίων – σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή – έγινε συντήρηση του αγωνιστικού παρκέ και τέλος στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης έγινε προμήθεια και αναμένεται η τοποθέτηση νέου ηλεκτρονικού συστήματος χρονομέτρησης και αποτελεσμάτων αγώνων αξίας 13.500 ευρώ. Εγκαινιάσαμε, επίσης μια συνεργασία με τον street artist Achilles και αναβαθμίσαμε αισθητικά ορισμένες γωνιές του ΔΑΚ και της εγκατάστασης του γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 στην Πεντέλη. Έπεται ένα graffiti στο γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 στα Μελίσσια.
Έχουν τοποθετηθεί ήδη 4 υπαίθρια γυμναστήρια για τους δημότες ενώ δρομολογούνται άλλα τρία. Πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και ποια είναι η ανταπόκριση που λαμβάνετε από τους συνδημότες σας;
Καταρχάς κάναμε το αυτονόητο. Επισκευάστηκαν τα δυο υπαίθρια γυμναστήρια που βρίσκονταν στη αποθήκη του ΔΑΚ όπου τα είχε τοποθετήσει η προηγούμενη διοίκηση και τα επανατοποθετήσαμε σε εξωτερικούς χώρους στην ΔΚ Μελισσίων και στην πλατεία Κύπρου Νέας Πεντέλης. Επιπλέον, προμηθευτήκαμε δύο ακόμη και ένα καλλισθενικό όργανο γυμναστικής τα οποία τοποθετήθηκαν στην πλατεία Αγίου Σύλλα στην Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη πλησίον του ανοικτού γηπέδου μπάσκετ, κοντά στο δημοτικό κατάστημα.
Η ανταπόκριση των δημοτών καθ’ όλη την περίοδο του lockdown αλλά και μέχρι σήμερα είναι πολύ ικανοποιητική και το ηλικιακό κοινό που τα χρησιμοποιεί ευρύ. Επικοινώνησα επίσης με Δήμους που μετρούν ήδη τοποθετημένα αρκετά υπαίθρια γυμναστήρια για να μάθω τα υπέρ και τα κατά και οφείλω να πω ότι συνάντησα και στον Δήμο Χαλανδρίου και στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βάρκιζας αλλά και στον Πειραιά, συναδέλφους αυτοδιοικητικούς που μοιράστηκαν πληροφορίες και γνώση απλόχερα, όχι μόνο για το θέμα των γυμναστηρίων αλλά και για τον αθλητικό κανονισμό, την διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη αθλητικών προγραμμάτων. Προγραμματίζεται έτσι μέχρι τέλος Ιουνίου η προμήθεια και τοποθέτηση τριών τραπεζιών πινγκ-πονγκ καθώς και καλλισθενικών οργάνων γυμναστικής και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.
Ποια είναι η σχέση σας με τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου;
Ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού τον Φεβρουάριο της προηγούμενης χρονιάς και μετά από δύο εβδομάδες η χώρα μπήκε στην πρώτη φάση του lockdown. Έκτοτε, η επιστροφή στην κανονικότητα παραμένει μια συνεχώς μεταβαλλόμενη συνθήκη. Το πρώτο πράγμα που θέλησα να κάνω είναι να γνωρίσω τους συνομιλητές μου, δηλαδή τις διοικήσεις των σωματείων και να κατανοήσω την οργάνωση, την δυναμική τους και τις ανάγκες τους. Παράλληλα χαρτογραφήσαμε τον σωματειακό αθλητισμό που αναπτύσσεται στα διοικητικά όρια του Δήμου θεσπίζοντας το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
Το δικό μου μέλημα είναι να γίνει μια δουλειά ουσίας σε επίπεδο διαδικασιών, ώστε οποιοσδήποτε βρίσκεται στην θέση μου, να διευκολύνεται στο να λαμβάνει αποφάσεις με όσο το δυνατό αντικειμενικότερο τρόπο. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες και να κρατούνται στοιχεία. Γιατί δεν είναι αναγκαίο όποιος αιρετός αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο, να έχει πρότερη γνώση και εμπειρία. Είναι όμως απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη, ο προηγούμενος από αυτόν να έχει αφιερώσει ουσιαστικό χρόνο ώστε ν’ αφήσει αρχείο, στοιχεία και διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά την μεγαλύτερη εικόνα, πιστεύω ότι οι διοικήσεις των σωματείων θα πρέπει να προωθήσουν ακόμη περισσότερο την έννοια της αποδοχής και συμπεριληπτικότητας, μεριμνώντας ώστε να δημιουργήσουν εντός της προπόνησης ένα περιβάλλον όπου όλα τα παιδιά θα νιώθουν αποδεκτά και ασφαλή. Και σε αυτό το ζήτημα ακριβώς νιώθω ότι Δήμος και σωματεία είμαστε αλληλεγγύως υπεύθυνοι. Σχεδιάζω λοιπόν αμέσως μετά το καλοκαίρι να εκκινήσω μια συζήτηση που ν’ αφορά ακριβώς αυτά τα θέματα: τον κώδικα δεοντολογίας και τις διαδικασίες που κάθε σωματείο εφαρμόζει για την διαχείριση ζητημάτων όπως η διαφορετικότητα, η εικόνα του σώματος και η αποδοχή του εαυτού, το άγχος της επίδοσης στην προπόνηση και η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά του Δήμου Πεντέλης;
Δεν υπάρχει κάποιο τεράστιο αφήγημα πίσω από την απόφασή μου αυτή. Ήταν καθαρά θέμα momentum. Και επειδή μου το ζήτησε η Δήμητρα Κεχαγιά. Μόνο με την Δήμητρα θα κατέβαινα υποψήφια. Δεν περίμενα βέβαια ποτέ ότι θα ζούσα στιγμές σε συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου που προσομοιάζουν με «Mortal Combat». Αλλά στην τελική, όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, κάνεις λεμονάδα.
«Στον Μαραθώνιο, τα τελευταία 5 χιλιόμετρα τα τρέχεις μόνο με την ψυχή»
Έχετε τερματίσει σε τρεις μαραθώνιους αγώνες στην κλασική διαδρομή των 42 χιλιομέτρων. Πώς ξεκίνησε η αγάπη για το τρέξιμο και πως είναι η αίσθηση του τερματισμού;
Το τρέξιμο συνέβη κάποια στιγμή το 1994 με αφετηρία ένα αρνητικό γεγονός, αλλά η αγάπη γι’ αυτό ήρθε πολύ αργότερα. Η προετοιμασία για έναν μαραθώνιο, ιδιαίτερα για μια ερασιτέχνη δρομέα όπως είμαι εγώ, έχει στοιχεία υπερβατικά αλλά και ολίγον ψυχαναγκαστικά. Χρειάζεται πείσμα και υπομονή. Και προφανώς αφήνεις πίσω την ξεκούραση, όταν χρειάζεται για παράδειγμα να ξυπνήσεις στις 5:30 το πρωί μιας αυγουστιάτικης Κυριακής για τετράωρη προπόνηση. Στον δε αγώνα τα 37 χιλιόμετρα τα τρέχει κανείς με το σώμα και το μυαλό – και το ρολόι αν πας για χρόνο – και τα τελευταία 5 χιλιόμετρα μόνο με την ψυχή, γιατί όλα τα υπόλοιπα πονάνε και η σκέψη της παραίτησης γίνεται συνεχώς εντονότερη.
Αν η ζωή σας ήταν άθλημα, ποιό θα ήταν;
Θ’ απαντούσα σκι για να σας «τρολάρω», αλλά θα πω τρέξιμο. Και σε 30 χρόνια να μου κάνετε την ίδια ερώτηση, πάλι τρέξιμο θ’ απαντήσω.
Η σχέση της με το μάρμαρο
Παράλληλα με όσα κάνετε ασχολείστε και με το επιχειρείν, καθώς διατηρείτε οικογενειακή επιχείρηση που έχει να κάνει με το μάρμαρο. Πώς προέκυψε αυτό στη ζωή σας;
Είμαι δεύτερη γενιά στην εταιρεία ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΑΣΟΥ Α.Ε, την οποία ίδρυσε ο πατέρας μου το 1984 και την διοίκηση της οποίας ανέλαβε η μητέρα μου το 1993, αμέσως μετά τον θάνατό του. Με την εταιρεία βασικά μεγαλώσαμε μαζί, θα έλεγα ότι την ένιωθα πάντα σαν μέλος της οικογένειας. Και γενικά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στις οικογενειακές επιχειρήσεις, στον δε κλάδο του μαρμάρου οι εταιρείες είναι στο σύνολό τους οικογενειακές – από τις μεγαλύτερες που είναι εισηγμένες και στο Χρηματιστήριο, μέχρι τις πολύ μικρές – και όλος ο κλάδος είναι μια μεγάλη φαμίλια.
Είμαι πολύ περήφανη που ασχολούμαι επαγγελματικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο, πρόκειται κυριολεκτικά για ένα εθνικό προϊόν που αποδείχθηκε «πρωταθλητής» και στα χρόνια της χρήσης. Για το μάρμαρο και την προώθησή του έχω ταξιδέψει – από το 1998 που ανέλαβα το τμήμα εξαγωγών της εταιρείας- σε όλον σχεδόν τον κόσμο. Σε επίπεδο κλαδικής εκπροσώπησης ασχολούμαι ενεργά από το 1996 και μέχρι τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς και για έξι χρόνια, οι συνάδελφοι με είχαν τιμήσει με την ψήφο τους και με είχαν εκλέξει Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.
«Η κατάσταση στο ‘’Θάλωσσι’’ πρέπει να αλλάξει»
Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι ανατέθηκε σε δασολόγο η δασοτεχνική μελέτη για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του χώρου εντός του οποίου βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νέας Πεντέλης, το γνωστό «Θάλωσσι». Το σωματείο (Νεοπεντελικός) έσπευσε να χαιρετίσει την εξέλιξη αυτή, υπάρχουν όμως και περίοικοι που διαμαρτύρονται ζητώντας χώρους ήπιας άθλησης και όχι γήπεδο για ποδοσφαιρική ομάδα. Ποιά είναι η δική σας θέση;
Η διοίκηση απέδειξε ότι θέλει ν ’ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν «πλευρές» σε αυτό το ζήτημα και αυτό γιατί όλοι συμφωνούν καταρχάς ότι η συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος αυτός δεν ικανοποιεί κανέναν και πρέπει ν’ αλλάξει. Στο δεύτερο που νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι η ανάπλαση του χώρου θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των πολλών, τον αθλητικό του χαρακτήρα, την ιστορία του Νεοπεντελικού – γιατί αυτό το σωματείο έχει σηματοδοτήσει τον συγκεκριμένο χώρο – και φυσικά την υφιστάμενη νομοθεσία, τί επιτρέπει αλλά και τι απαγορεύει. Σε προτάσεις όμως που τελικά στοχεύουν στο να μην γίνει τίποτα ή να συζητάμε ακόμη δέκα χρόνια για την συγκεκριμένη ανάπλαση, επειδή είμαι φύσει πρακτικός άνθρωπος, θα είμαι και αντίθετη.
Το τουρνουά τένις στα Μελίσσια
Στις 12 και 13 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τουρνουά τένις ανδρών και γυναικών στα ανοιχτά δημοτικά γήπεδα του Πάρκου Μοσχοπόλεως Μελισσίων. Είστε ικανοποιημένη από τον αριθμό των συμμετοχών και τι προσδοκάτε από την συγκεκριμένη διοργάνωση;
Οι εγγραφές άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα και θα «τρέξουν» μέχρι και το Σάββατο 5 Ιουνίου. Έχουν γίνει αρκετές εγγραφές ήδη, κυρίως στην αντρική κατηγορία. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και πραγματικά περιμέναμε πολύ καιρό να έχουμε την δυνατότητα να διοργανώσουμε ένα αθλητικό event, κάνοντας την αρχή από ένα άθλημα το οποίο ήταν το πρώτο που επανεκκίνησε μετά από κάθε lockdown. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα που ορίζουν οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ). Αναμένουμε όλους τους λάτρεις του τένις να δηλώσουν συμμετοχή και να το ευχαριστηθούν.