Ο ασκός του Αιόλου για το Πεντελικό έκλεισε πριν από μια δεκαετία, όταν και οι αντιδράσεις σε αυτοδιοικητικό και κοινωνικό επίπεδο στον Δήμο Πεντέλης και τους όμορους Δήμους απέτρεψαν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε μια τεράστια έκταση στο βουνό. Ωστόσο, ο ασκός είναι πολύ πιθανό σήμερα να ανοίξει ξανά και αυτή τη φορά στην κυριολεξία, καθώς έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα το σενάριο για εγκατάσταση αιολικού πάρκου με ανεμογεννήτριες, σε πολύ μικρότερη έκταση από αυτά που προέβλεπε το φωτοβολταϊκό σχέδιο «Ήλιος» προ δεκαετίας (με τις… ευλογίες τότε της Αρχιεπισκοπής Αθηνών).
Η πρόσφατη επικαιροποίηση παλαιότερης πρότασης της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για εγκατάσταση 3 αιολικών πάρκων στους ορεινούς όγκους πέριξ του λεκανοπεδίου, Πεντέλη, Υμηττό, Πάρνηθα, με τίτλο «Αθήνα 3Χ3», ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Δήμου Διονύσου, αλλά και του Συνδέσμου Προστασίας του Πεντελικού. Τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης όσο και ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, μαζί με το οποίο διατράνωσαν ομόφωνα την κάθετη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας αιολικού πάρκου.
Από την πλευρά της, η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει ότι το έργο θα έχει «επιδεικτικό σκοπό», αποσκοπώντας «στη διάδοση και εμπέδωση της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο τη διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό». Μάλιστα, η πρότασή της για τον Υμηττό έχει συγκεκριμενοποιηθεί ήδη (νοτιοδυτικά της κορυφής και πάνω από το μοναστήρι του Καρέα, σε υψόμετρο 800 μέτρων).
Δήμος Διονύσου – ΣΠΑΠ: Κατηγορηματικό «όχι» για αιολικό πάρκο στο Πεντελικό
Δέκα χρόνια μετά τις έντονες αντιδράσεις στον Δήμο Πεντέλης και τους όμορους Δήμους, οι οποίες απέτρεψαν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 3,5 χιλιάδες στρέμματα στο Πεντελικό, με τις ευλογίες τότε και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (πρόγραμμα «Ήλιος»), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Βλάσσης Σιώμος κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, αυτή τη φορά ως προς τα σενάρια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο βουνό.
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ συμμετείχε σε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, το οποίο είχε ως θέμα δημοσιεύματα που αφορούν την επικαιροποίηση παλαιότερης πρότασης της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για εγκατάσταση 3 αιολικών πάρκων στους ορεινούς όγκους πέριξ του λεκανοπεδίου, Πεντέλη, Υμηττό, Πάρνηθα, με τίτλο «Αθήνα 3Χ3».
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου που διεξήχθη με την παρουσία του δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη και των αρμόδιων αντιδημάρχων, ο τοπικός σύμβουλος Θόδωρος Κατσανεβάκης που εισηγήθηκε το θέμα, έκανε λεπτομερή ενημέρωση για το ιστορικό της υπόθεσης. Μετά τη συζήτηση και αφού όλοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, δήλωσαν κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Πεντελικό, συζητήθηκε ο προγραμματισμός των ενεργειών που απαιτούνται να γίνουν για την αποτροπή υλοποίησης της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πεντελικό.
Ο Βλάσσης Σιώμος στην παρέμβασή του τόνισε: «Η άποψή μου από πολύ παλιά συμπυκνώνεται σε 6 λέξεις: όχι ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό. Είμαι κάθετα αντίθετος στην οποιαδήποτε τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πεντελικό Όρος και θα ενημερώσω άμεσα τους δημάρχους των δήμων – μελών του ΣΠΑΠ για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την αποτροπή υλοποίησης της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πεντελικό».
Η πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ: «Επιδεικτικό έργο, για εξοικείωση των κατοίκων του λεκανοπεδίου»
Το καλοκαίρι του 2020 και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού, η ΕΛΕΤΑΕΝ απέστειλε επιστολή με την οποία προτείνει την οριοθέτηση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση ενός μικρού αιολικού πάρκου, ισχύος 3 MW στο βουνό, η θέση του οποίου, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που δίνει η ίδια, θα βρίσκεται νοτιοδυτικά της κορυφής και πάνω από το μοναστήρι του Καρέα, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Μάλιστα, έχει ήδη κατατεθεί στη ΡΑΕ πλήρης φάκελος της σχετικής αίτησης, συμπεριλαμβανομένης της Προκαταρκτικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σύμφωνα με την Ένωση, η υλοποίηση στην περιοχή ενός αιολικού σταθμού εντάσσεται στην πρόταση – αίτηση που η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταθέσει στη ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2019, για την εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων, αποτελούμενων από 3 ανεμογεννήτριες το κάθε ένα, στους ορεινούς όγκους πέριξ του λεκανοπεδίου (Αθήνα 3×3). Με την αίτηση, η ΕΛΕΤΑΕΝ είχε υποβάλει και την προβλεπόμενη από την τότε νομοθεσία Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μάλιστα, η αίτηση αυτή επικαιροποιήθηκε πρόσφατα σύμφωνα με τον N. 4685/2020 από τον πρώην υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.
Στην επιστολή της, η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει μια ενδεικτική θέση για το έργο, παραθέτοντας τις συντεταγμένες του σχετικού πολυγώνου. Όπως αναφέρει, η εγκατάσταση έστω και μικρών, αιολικών σταθμών στις περιοχές αυτές «έχει επιδεικτικό σκοπό» και πιο συγκεκριμένα «αποσκοπεί στη διάδοση και εμπέδωση της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τη διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό».
«Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων που θα είναι πλήρως ορατά από τον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, θα συμβάλει στην απομυθοποίηση και την εξοικείωση με τις τεχνολογίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στην ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση, η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα εγχέεται στο σύστημα από κάθε ένα τέτοιο επιδεικτικό έργο ισχύος μέχρι 3 MW εκτιμάται σε περίπου 6,5-7,5 GWh ανά έτος.
«Θα επιτραπεί έτσι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας να συμμετάσχει στην προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών και ενεργειακών στόχων, αντί να στηρίζει την ενεργειακή του κατανάλωση στην εκμετάλλευση των εγχώριων ορυκτών πόρων άλλων περιοχών της χώρας ή των εισαγόμενων καυσίμων, που αυξάνουν την ενεργειακή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας», υπογραμμίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.