Η Άρια Αγάτσα θα αποτελέσει μια από τις επιλογές που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες του Βορείου Τομέα που θα προσέλθουν στην κάλπη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η δημοσιογράφος, Α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρώην βουλευτής και πρώην αντινομάρχης, μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την υποψηφιότητά της, δίνει το πολιτικό της στίγμα, ξεδιπλώνει το πολιτικό της όραμα και τους στόχους της, μας εξηγεί γιατί συντάχθηκε με το κυβερνών κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και αναφέρεται στις «καινοτόμες», όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεις της για την Άθληση και την Υγεία, την υλοποίηση των οποίων ευελπιστεί να επιδιώξει, εφόσον οι πολίτες την φέρουν και πάλι στα έδρανα της Βουλής.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ξένια Γιαννάκου
Γιατί, λοιπόν, στη Βουλή και γιατί με τη Ν.Δ.;
Στη Ν.Δ. δεν ήρθα σήμερα. Βρίσκομαι ήδη από το 2012. Είναι προφανές και αναδύεται από κάθε οικονομικό μέγεθος, αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες, ότι η κυβέρνηση κυβερνά αποτελεσματικά. Γιατί σε οικονομικό επίπεδο στηρίζει τον Έλληνα πολίτη – ήδη στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ. Γιατί οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» θα ξεπεράσουν το 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Γιατί ενδεχομένως θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, γιατί η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι 1,7% φέτος, έναντι 0,3% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., για πρώτη φορά μετά το 2011. Γιατί ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σε ΒΒ+ την ελληνική Οικονομία και βρισκόμαστε πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Απαντώντας στην ερώτησή σας γιατί στη Βουλή, θα σας πω γιατί ποτέ δεν έλειψα από τα κοινά. Όποιο ρόλο και να μου εμπιστευθούν, είτε της βουλευτού, είτε της αντινομάρχου, είτε της αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ, φροντίζω να φέρω ένα στόχο εις πέρας: Να λειτουργώ για το κοινό καλό, δεδομένων των συνθηκών και των υπαρχόντων μέσων που διατίθενται. Πολιτικός ρεαλισμός με μεγάλη δόση ενσυναίσθησης, αυτό, αν θέλετε είναι το πολιτικό μου φρόνημα, το δόγμα που με κινητοποιεί και μου δίνει δύναμη και κίνητρο να συνεχίσω.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν αυστηρά δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά πώς τα εισπράττει στην πράξη ο πολίτης;
Η απάντηση έρχεται από την καθημερινότητά του: Για τις οικονομικές ενισχύσεις της κυβέρνησης, για τα επιδόματα επί πανδημίας, για το «καλάθι του νοικοκυριού», για το fuel pass, για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, για τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών λειτουργιών του κράτους, για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν τα μεγάλα έργα και ο επενδυτικός και αναπτυξιακός άνεμος που φυσά στη χώρα. Γιατί ξεφύγαμε από τα capital control του ΣΥΡΙΖΑ, την επιδρομή των φόρων που αποσάθρωσε τη μεσαία τάξη, την περικοπή των συντάξεων -για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, οι συνταξιούχοι πήραν αύξηση 6% έως 7%- και διότι η κυβέρνηση προσφέρει βιώσιμες λύσεις στην κοινωνία, ενώ έχει και επιμέρους φροντίδες για τους φοιτητές, για τις γυναίκες, για τη μητρότητα. Η Ν.Δ. προσέχει και έχει μια λελογισμένη σχέση με το πώς θα διαχειριστεί τα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι μετά από μια τετραετή διακυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. πρέπει να λάβει εκ νέου ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια.
Είστε υποψήφια στον Βόρειο Τομέα, με σκληρό ανταγωνισμό σε ένα σύνθετο τοπίο, με διαφορετικά ζητούμενα ανά περιοχή…
Θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια συνιστά μια πρόκληση που θέλω να την κερδίσω. Σίγουρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά, πιστέψτε με, δεν τον βλέπω ως ανταγωνισμό, ούτε το τοπίο ως τερέν που θα παλέψω με άλλους υποψήφιους, αλλά ως ένα στίβο που όλοι μαζί τρέχουμε και κερδίζει αυτός που έπεισε με τις πράξεις ή και τα λόγια του, τους πολίτες.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν προβλήματα που και επιμένουν και περιμένουν λύσεις, ενώ υπάρχει και η δεδομένη φθορά μιας κυβέρνησης τετραετίας, πόσω μάλλον όταν κλήθηκε να κυβερνήσει σε χρονιές πανδημίας και πολέμου. Πόσο έντονη θεωρείτε ότι είναι η πίεση εξ αριστερών και εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της κάλπης και πού ποντάρει η κυβέρνηση για την ανανέωση της λαϊκής εντολής;
Ορισμένα προβλήματα επιμένουν γιατί είναι χρόνια και διαρθρωτικά και γιατί οι κυβερνήσεις δεν έχουν το μαγικό ραβδί για να τα λύνουν όλα σε μια ημέρα. Όμως πρέπει να ξέρουν να χρησιμοποιούν αυτό το ραβδί σε πολιτικές συνέπειας και μακράς πνοής, να τους διακρίνουν ο προγραμματισμός, η οργάνωση, η στοχοπροσήλωση, τα σχέδια μακράς πνοής, η εξωστρέφεια, ο ορθολογισμός, ο πραγματισμός. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης ή και τον πρωθυπουργό να υπόσχεται, να τάζει που λέμε στην καθομιλουμένη, κάτι που δεν μπορεί να κάνει. Το αντίθετο, εργάζεται μεθοδικά χωρίς δεσμεύσεις και όταν και όποτε μπορεί προβαίνει σε ανακοινώσεις για μέτρα που ανακουφίζουν τον πολίτη. Ξέρετε, δεν ζούμε σε μια γυάλα ούτε σε έναν αποστειρωμένο μικρόκοσμο· είμαστε μέρος μια μεγάλης ολότητας και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε μας επηρεάζουν ισχυρές παγκοσμιοποιημένες δυνάμεις σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, κοινωνικό, ακόμη και πολιτισμικό. Στις εκλογές του 2015 ήταν εντελώς διαφορετικό το διακύβευμα. Οι πολίτες ανέδειξαν μια αριστερή κυβέρνηση σε μια κρίσιμη περίοδο μνημονίων… τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Τώρα, όμως, έχουμε άλλα προβλήματα, επίσης πολύ σοβαρά που ταλανίζουν τους πολίτες, οι οποίοι απ’ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν και πάλι τη Ν.Δ. ως νικητήρια δύναμη.
Τι σας λένε οι πολίτες όταν κυκλοφορείτε στον Βόρειο Τομέα;
Επικοινωνώντας με τους πολίτες, θέλω να σας μεταφέρω αυθεντικά την άποψή μου και ως δημοσιογράφος. Ο κόσμος έχει εκτιμήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι αντιμετώπισε και πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία έπρεπε να λύσει και ήταν σε αχαρτογράφητα νερά. Αναφέρατε κι εσείς πριν το πρόβλημα της πανδημίας: Ήταν πάρα πολύ δύσκολο στην αντιμετώπισή του, καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή μας. Με τη βοήθεια του ψηφιακού κράτους, με τη συνδρομή των νοσηλευτών και των γιατρών που έδωσαν την ψυχή τους, η πανδημία αντιμετωπίστηκε πάρα πολύ αποτελεσματικά. Μετά υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά προβλήματα με την Τουρκία. Ακούω από τους συμπολίτες ότι αισθάνονται ασφάλεια από την κυβέρνηση αυτή. Βεβαίως υπάρχει το ενεργειακό πρόβλημα και είναι απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά σκεφθείτε ότι υπάρχουν χώρες που κλείνουν τους διακόπτες ενέργειας στις 6 το απόγευμα. Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, επειδή έχει φροντίσει η κυβέρνηση και τα στελέχη της να υπάρχει επάρκεια σε αποθέματα.
Ο πολίτης θέλει να αισθάνεται ότι δεν γίνεται «αφαίμαξη» της τσέπης του. Αν δούμε τους λογαριασμούς ρεύματός μας θα δούμε ότι πολύ μεγάλο βάρος το έχει απορροφήσει η κυβέρνηση με το ποσοστό το οποίο καταβάλλει. Έχει ανακουφίσει τη μεσαία τάξη. Θεωρώ ότι η πανδημία, πέρασε αρκετά ανώδυνα, με την οικονομική στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων. Υπήρχε μια τάξη, υπήρχε μια συνέπεια. Τα προβλήματα δεν έχουν φυσικά λυθεί, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά. Δεν έχουν καμία σχέση με καταστάσεις που έχουμε ζήσει στο παρελθόν.
Προέρχεστε από τη Βοιωτία, στην οποία έχετε μάλιστα εκλεγεί βουλευτής και έχετε υπάρξει και αντινομάρχης. Ποια η διαφορά με τον Βόρειο Τομέα και τα προβλήματα του Αμαρουσίου, του Χαλανδρίου, της Πεύκης, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Ιωνίας, της Κηφισιάς και των υπόλοιπων Δήμων;
Τα θέματα είναι παντού, λίγο-πολύ, τα ίδια. Βέβαια, ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας είναι μια μεγάλη περιοχή, η οποία εκτείνεται, όπως σωστά λέτε, από την Κηφισιά και τον Χολαργό μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Αλλά αυτό ισχύει, μέσες άκρες, σε κάθε τομέα. Κάθε τομέας έχει τα προβλήματά του, και μάλιστα διαφορετικά ανά περιοχή. Ο Βόρειος Τομέας είναι μια πολύ μεγάλη περιφέρεια με 1 εκατ. κατοίκους, όσους έχει η Πελοπόννησος, όμως έχω τη διάθεση να είμαι άλλη μια φορά στη μάχη της επίλυσης των προβλημάτων και να είμαι πάντοτε κοντά στον πολίτη.
Για ποιο λόγο είστε διατεθειμένη να αφήσετε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τη Βουλή;
Δεν θα αφήσω μόνο αυτό, θα αφήσω και πολλά άλλα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να είναι κανείς βουλευτής, είναι μύθος ο βουλευτής με τους συμβούλους που κάνουν τη δουλειά και αυτός περιφέρεται στην περιοχή του. Πολύ παλιάς αντίληψης θεώρηση. Προσωπικά έχω μια έντονη εσωτερική ανάγκη να προσφέρω και στα κοινά. Θεωρώ ότι πρέπει να γυρίζουμε πίσω κομμάτια από τη δράση μας και τη δυναμική μας. Σήμερα όσο ποτέ, που έχει μεγαλώσει και ο γιός μου, έχω διαθέσιμο το 100% των δυνάμεών μου, και ζώντας στον Βόρειο Τομέα και συγκεκριμένα στα Βριλήσσια θέλω να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία να τη μετουσιώσω σε πράξη.
Η «κουλτούρα Άθλησης» και ο γυναικείος αθλητισμός
Σε πρόσφατη συνέντευξή σας αναφερθήκατε στη σημασία να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη μιας βαθύτερης κουλτούρας Άθλησης στην Ελλάδα, δίνοντας ακόμα και voucher για γυμναστήρια και αθλητικές δραστηριότητες. Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτήν την πρόταση.
Όταν το κόστος διαβίωσης για πολλές οικογένειες σήμερα είναι δυσβάσταχτο, η συνδρομή για το γυμναστήριο ή κάποια αθλητική δραστηριότητα μπορεί να γίνει «πολυτέλεια», γεγονός που λειτουργεί εις βάρος της ανάπτυξης της αθλητικής κουλτούρας και κατ’ επέκταση εις βάρος της ίδιας μας της υγείας. Η Πολιτεία, λοιπόν, θα πρέπει να μεριμνήσει σε μια πολιτική, όπου οι «εκπτώσεις» στην Υγεία και την Άθληση δεν θα αποτελούν την εύκολη ή αναγκαστική λύση για τους πολίτες, προσφέροντας επιπλέον κίνητρα εκγύμνασης. Ένα τέτοιο κίνητρο, πέρα από τις θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί συθέμελα η κουλτούρα της άθλησης στη χώρα μας, θα μπορούσε να είναι η μερική επιδότηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τις μεγαλύτερες ηλικίες, με ένα «gym voucher». Τι μπορεί είναι πιο σημαντικό από πολιτικές που προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία;
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, όπως και σε μια πρόσφατη έρευνα της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, η δημοσιογραφική κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού παραμένει χαμηλή και συχνά σεξιστική. Ποια είναι η δική σας εικόνα, ως βραβευμένη δημοσιογράφος που ασχολείται περισσότερα από 30 χρόνια με το αθλητικό ρεπορτάζ;
Η αλήθεια είναι ότι η προβολή των αθλητριών στα ελληνικά ΜΜΕ είναι περιορισμένη, αλλά αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει, βέβαια, ακόμα αρκετή απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε την απεικόνιση του γυναικείου αθλητισμού ως ισότιμη και μη σεξιστική, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Το σημαντικό -και δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς- είναι ότι έχουμε εξίσου μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις από αθλήτριες και ομάδες κορασίδων σε πολλά αθλήματα, γεγονός που βοηθά τις γυναίκες να εισχωρήσουν σε αγωνίσματα που μέχρι πρότινος κυριαρχούνταν από τους άνδρες. Τα παραδείγματα των επιτυχιών ουκ ολίγα: Από τη διπλά χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο βάδην, μέχρι τις πρωταθλήτριες της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.
Τι πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει για να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στον αθλητισμό με βάση τις αθλητικές τους επιδόσεις και όχι με κριτήριο τη σεξουαλικότητά τους ή την εξωτερική τους εμφάνιση;
Όλες οι έρευνες καταδεικνύουν την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι ταμπέλες φυλετικής καταλληλότητας των αθλημάτων, όπως και να μεριμνήσουμε ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των αθλητριών από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα σε κάθε άθλημα. Με αυτούς τους τρόπους θα συμβάλλουμε σε βάθος χρόνου στην αλλαγή της νοοτροπίας σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου, αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών και ΜΜΕ, απέναντι στις αθλήτριες που ασχολούνται με αθλήματα που θεωρούνται ακόμη «ανδρικά», βοηθώντας τόσο στη διαφοροποίηση του κοινωνικού χάρτη των γυναικείων αθλημάτων, όσο και στην εξέλιξή τους.
«Βήματα στη σωστή κατεύθυνση για την καθημερινότητα των ΑμεΑ»
Έχοντας παρουσιάσει την εκπομπή «Αθήνα Ξανά» στην ΕΡΤ, μια από τις πρώτες με θεματολογία αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω την άποψή σας για την προσβασιμότητα των συμπολιτών μας σήμερα. Τα προβλήματα είναι δεδομένα. Έχει υπάρξει βελτίωση;
Σας ευχαριστώ που κάνετε αυτήν την ερώτηση, καθώς ως «πρέσβειρα των ΑμεΑ» είμαι αρκετά ευαισθητοποιημένη γύρω από τα ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν γίνει «άλματα», αλλά έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών. Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, που συγκροτήθηκε με απόφαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ένα τέτοιο βήμα και έχει βάλει γερές βάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία έχει σκοπό, όχι μόνο την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της κείμενης νομοθεσίας, αλλά την ενσωμάτωση δράσεων για ΑμεΑ σε νέα νομοθετήματα και, μεταξύ άλλων, την απλούστευση των διαδικασιών παροχής υπηρεσιών, την αφύπνιση και ενημέρωση, την κατάρτιση και επιμόρφωση, την προσβασιμότητα στις μεταφορές, στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, καθώς και στην αγορά εργασίας. Ξέρετε, όλα αυτά τα «εμπόδια», καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη και την εκπλήρωση της ανάγκης των ατόμων αυτών για άθληση. Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να φθάσουμε στο σημείο να μιλάμε για εύκολη συμμετοχή των ΑμεΑ στο δικαίωμα της άσκησης και να μπορέσουμε να πούμε ότι η αναπηρία αποτελεί ισότιμο μέλος της κοινωνίας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Αριάδνη – Άρια Αγάτσα
Δημοσιογράφος ΕΡΤ | Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ
π. Βουλευτής | π. Αντινομάρχης
Η Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα κατάγεται από τη Βοιωτία και είναι κάτοικος Βριλησσίων τα τελευταία 30 χρόνια. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) τρεις διαδοχικές φορές. Έχει διατελέσει βουλευτής και αντινομάρχης και είναι από τις πρώτες γυναίκες που μπήκαν δυνατά στον επαγγελματικό στίβο της αθλητικής δημοσιογραφίας. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ σήμερα επιμελείται και παρουσιάζει το αθλητικό δελτίο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-1, έχοντας «καλύψει» πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την πιο πρόσφατη διοργάνωση αυτήν του «Τόκιο 2020». Το 2019 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Μπότση». Πρόσφατα, ανακηρύχθηκε «Πρέσβειρα των Ατόμων με Αναπηρία» από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), ενώ τιμήθηκε για τη συμβολή της στο αθλητικό στερέωμα με το βραβείο της «Κορυφαίας Αθλητικής Συντάκτριας» για το 2022 από την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ).