Μεσίστιες κυματίζουν από το πρωί της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου οι σημαίες στο Δημαρχείο του Χαλανδρίου, σε ένδειξη απόδοσης τιμής από τον Δήμο στους Έλληνες της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν, έχασαν οικογένειες και περιουσίες, βασανίστηκαν στα Τάγματα Εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού) και ξεριζώθηκαν από τις προγονικές εστίες μετά την κατάρρευση του μετώπου. Υπενθυμίζεται ότι δήλωση για την ίδια «μαύρη» επέτειο έκανε χθες ο «πρώτος πολίτης» της πόλης Σίμος Ρούσσος.

Ο Δήμος των βορείων προαστίων σημείωσε ότι θυμάται και τιμά τον προσφυγικό ελληνισμό. Από την 1η ημέρα του 2022, η σημαία της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) για τα 100 χρόνια Εθνικής Μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή και το Έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, κυματίζει στο Δημαρχείο της περιοχής.
Σειρά εκδηλώσεων και παραστάσεων ανέβηκαν και θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς, ενώ ο Δήμος επιμελήθηκε και τύπωσε ένα τετράδιο με μαρτυρίες της περιπέτειας των Μικρασιατών προσφύγων του Χαλανδρίου, όπως καταγράφηκαν από την Ομάδα Προφορικής Ιστορία του Δήμου, το οποίο προσφέρθηκε σε 4.500 παιδιά στα σχολεία της πόλης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο «Ρίζες» και τον σκηνοθέτη Αντώνη Τσάβαλο, το οποίο θα ακολουθήσει τα βήματα των Μικρασιατών προσφύγων του Χαλανδρίου από την πρώτη εγκατάσταση, στα χρόνια της Κατοχής, μέχρι τους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη έως το σήμερα.
Βίντεο με φωτογραφίες – ντοκουμέντα
Επίσης, ο Δήμος σημείωσε ότι δημιούργησε ένα βίντεο με πολύτιμες φωτογραφίες – ντοκουμέντα της παρουσίας των Μικρασιατών προσφύγων στο Χαλάνδρι, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Η δημοτική Αρχή ευχαρίστησε θερμά τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου, την Όλγα Στεφανίδου και όλους τους Μικρασιάτες της πόλης, που έχουν συμβάλλει στη διάσωση αυτού του πολύτιμου υλικού.
«Παραδειγματιζόμαστε από τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης των ανθρώπων που μπορούν πάντοτε, όποια συμφορά κι αν τους βρει, να ξανασηκώνονται όρθιοι ξεκινώντας τη ζωή τους από την αρχή. Να ξαναστεριώνουν τις οικογένειες και τη χώρα τους, με μόνο εφόδιο την πίστη, τα χέρια τους, ακόμη και την απελπισία, ξανά και ξανά…», είπε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

«Χαλάνδρι σε Δράση: «Δεν ξεχνάμε»
Μήνυμα για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με επίκεντρο και τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή, απήυθυνε η παράταξη με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού.
«Σαν σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη αποφράδα μέρα της 14ης Σεπτεμβρίου 1922. Τότε, που η Σμύρνη μας παραδίδονταν στις φλόγες και μαζί της καιγόταν κι’ η καρδιά του Ελληνισμού, όχι μόνο στη Μικρά Ασία, αλλά σε ολόκληρη την Οικουμένη. Λοιπόν:
Δεν ξεχνάμε. Ελπίζουμε. Μαθαίνουμε. Ενωνόμαστε. Γιατί, δυστυχώς, ο Τούρκος συνεχίζει να είναι εδώ. Και δεν έχει σταματήσει να ορέγεται ακόμη και έναν αιώνα μετά. Η διχοτομημένη Κύπρος μας το θυμίζει καθημερινά. Γιατί, ζούμε σε πολύ επικίνδυνες εποχές, όπου κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά και ειδικά στα εθνικά θέματα, απαγορεύεται. Γιατί η Σμύρνη δεν είναι παρελθόν αλλά οφείλει να γίνει για το Έθνος μας, ο οδηγός για το παρόν και το μέλλον.
Ποτέ ξανά δεν πρέπει να ακουστεί για τον Ελληνισμό, “Mάνα, η Σμύρνη καίγεται…”. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να υπάρξει άλλος τέτοιος ξεριζωμός και χιλιάδες εγκλήματα κατά της Ρωμιοσύνης. Στη πόλη μας, στο Χαλάνδρι, όλα αυτά έχουμε τη τιμή να μας τα θυμίζουν κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Μικρασιατών “Ρίζες”, ο οποίος αναπτύσσει τις ιδέες και τις αξίες, που έφεραν οι πρόσφυγες στη Πατρίδα μας. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό…»

«Ορίζοντας 2023»: «Ιστορική μνήμη και ομοψυχία»
Από την πλευρά της, η παράταξη του Μάνου Κρανίδη τόνισε: «Σήμερα ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Μια μαζική απάνθρωπη κτηνωδία συμπατριωτών μας που δεν ξεχνάμε ποτέ. Το Χαλάνδρι ως τόπος Ελλήνων προσφύγων από την Μικρά Ασία που σήμερα οι οικογένειες τους υπερήφανα προσφέρουν σημαντική κοινωνική παρουσία και δυναμική δράση πάντα τιμάει την ιστορική μνήμη των ηρώων του. Σήμερα, στα 100 έτη ιστορικής μνήμης, αναδεικνύεται περίτρανα η σπουδαία ψυχική αντοχή, πνευματική δύναμη και γενναιότητα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ως πολύτιμες αξίες του παρελθόντος και του μέλλοντος. Δεν ξεχνάμε ποτέ τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και τιμούμε με υπερηφάνεια τη απαράμιλλη γενναιότητα τους. Με ιστορική μνήμη και ομοψυχία το μέλλον στέκει λαμπρό για την Ελλάδα και τον τόπο μας»
Δείτε επίσης: Γεμάτη μνήμες και κόσμο η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Αγγελή για τον Μιχαήλ Μάνο